TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN ‘DÜNYA ÞEHÝRCÝLÝK GÜNÜ’ AÇIKLAMASI

TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN ‘DÜNYA ÞEHÝRCÝLÝK GÜNÜ’ AÇIKLAMASI

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu: “Yaþam kalitesi yüksek, güvenli, sürdürülebilir, ekonomik potansiyelini kullanabilen þehirler oluþturmalýyýz”

Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, ‘8 Kasým Dünya Þehircilik Günü’ dolayýsýyla yaptýðý açýklamada, “Küreselleþme, sürdürülebilirlik ve dijitalleþme yaþamýmýzýn her alanýna damgasýný vuruyor. Teknolojinin olanaklarýndan faydalanarak, geleceðin yaþam kalitesi yüksek, güvenli, sürdürülebilir, ekonomik potansiyelini kullanabilen þehirlerini oluþturmalýyýz. Ülkemizin deprem riski göz önünde bulundurulduðunda binalarýmýzý güçlü ve güvenli hale dönüþtürmek önceliðimiz olmalý” dedi.


Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, gelecek nesiller için enerji verimli, çevre dostu, depreme dayanýklý güvenli yapýlar ve kendi ekonomik potansiyelini tam anlamýyla kullanabilen, teknolojik verilerle þekillendirilmiþ þehirler oluþturmanýn ancak uzun vadeli planlama ile mümkün olabileceðini vurguladý. Tayfun Küçükoðlu, sözlerine þöyle devam etti:


“Geçen hafta Türkiye ÝMSAD olarak, inþaat sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen 10. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi’nde buluþtuk. “Sürdürülebilir Gelecek” konulu toplantýmýzýn ana baþlýklarýndan birini de geleceðin þehirleri oluþturdu. Uzman konuklarýmýz, geleceðin þehirlerinin, iklim deðiþikliðine, eþitsizliðe ve yoksulluða karþý mücadelede öncülük edecek potansiyele sahip olduklarýna ve küresel ekonominin itici gücü olacaðýna iþaret ettiler. Gelecekte, dönüþümünü tamamlamýþ bu Süper Þehirler'in þekillendirdiði bir dünya var. Ülkemizi, þehirlerimizi teknolojik analizler yaparak, þehirler arasýnda ulaþým baðlantýlarýný güçlendirerek ve en önemlisi doðayý anlayýp buna uygun alt yapýyý oluþturarak inþa etmeli, geleceðe hazýrlamalýyýz. Küreselleþme, sürdürülebilirlik ve dijitalleþme yaþamýmýzýn her alanýna damgasýný vuruyor. Teknolojinin olanaklarýndan faydalanarak, geleceðin yaþam kalitesi yüksek, güvenli, sürdürülebilir, ekonomik potansiyelini kullanabilen þehirlerini oluþturmalýyýz.”


“Ýlk önceliðimiz depreme dayanýklý yapýlarý artýrmak olmalý”

Ülkemizin deprem riskini hatýrlatan Tayfun Küçükoðlu, “Öncelikle, riski depremin deðil güvensiz yapýlarýn oluþturduðu bilinciyle hareket etmeli, þehirlerimizi bu gerçeklik çerçevesinde kurgulamalýyýz. Tüm þehirlerimizde depreme dayanýklý, enerji verimli yapýlarýn sayýsýný artýrmak için sürdürülebilir binalara odaklanmalýyýz. Deprem güvenliðini geliþtirme bilincimizi artýrýp kaynaklarýmýzýn kullaným önceliðinin deprem güvenliðine aktarýlmasýný saðlarsak, güvenli yapýlara geçme motivasyonu da artacaktýr. Depreme hazýrlýk, þu an þehirlerimiz için atacaðýmýz öncelikli adým olmalý” dedi.


“Kaynaklarýn yönetimi” kritik öneme sahip

Birleþmiþ Milletler’in 2050 yýlýna kadar dünya nüfusunun yüzde 66’sýnýn þehirlerde yaþayacaðý öngörüsünü vurgulayan Tayfun Küçükoðlu, “2050 yýlýnda þehir merkezlerinin fazladan 2,5 milyar insan barýndýracaðýný göz önünde bulundurduðumuzda þehirlerin ve yaþadýðýmýz mekânlarýn yeniden planlanmasýnýn önemi bir kez daha ortaya çýkýyor. Nüfus artýþý beraberinde altyapý, güvenlik, saðlýk, atýk ve konut açýðý gibi yeni sorunlarý getiriyor. Tam da bu noktada akýllý þehirlerin ne denli önem kazandýðýný daha fazla idrak ediyoruz” dedi.


Geleceðin þehirlerinde en önemli konunun “kaynaklarýn yönetimi” olduðuna dikkat çeken Tayfun Küçükoðlu, “Küresel iklim krizi enerji kaynaklarýmýzýn sürdürülebilir olmasý için þehirlerimizde verimliliði zorunlu kýlýyor. Tüm dünyada ciddi bir þekilde artan maliyetler hem üreticiyi hem de tüketiciyi bu konuda daha duyarlý hale getiriyor. Yaþadýðýmýz binalarda enerji tüketimini azaltarak gelecek nesillere daha saðlýklý, yaþam kalitesi daha yüksek þehirler býrakmak adýna enerjiyi verimli kullanmak zorundayýz. Hem günümüzün hem de geleceðin þehirlerinde enerji verimliliði, su verimliliði, atýk verimliliði, zaman verimliliði en kritik konular arasýnda yer alýyor” dedi.


Teknoloji ve Ar-Ge çalýþmalarý ile bu alanlarda inovatif çözümlerin mümkün olduðunu söyleyen Tayfun Küçükoðlu, “Bugün endüstriyel atýklardan inþaat malzemeleri üretilebiliyor. Farklý sektörlerin Ar-Ge’leri ile bir araya gelerek yapýlacak inovasyon çalýþmalarýnda etkili sonuçlar ortaya çýkmasý mümkün. Akýllý kentler ve çevre dostu binalara eðilimin hýz kazandýðý bu süreçte inþaat malzemesi sanayicileri olarak sorumluluðumuzun daha da arttýðýnýn bilincindeyiz. En baþta ülkemizdeki sürdürülebilir malzeme ihtiyacýnýn karþýlanmasý için inovatif ürünler geliþtirmeye devam ederek daha saðlýklý, daha iþlevsel ve doðayla dost þehirlerin inþasý için çalýþacaðýz. Akýllý þehir yaklaþýmý çerçevesinde daha iyi yaþam alanlarý oluþturmak, ülkemize ve ekonomimize deðer katmak için esas olan konunun kaynaklarý yönetmek olduðunun bilinciyle görev ve sorumluluk almaya hazýrýz” ifadelerini kullandý.

Yorumlar

Top