YEÞÝL BÝNALAR VE ÞEHÝRLER ZÝRVESÝ ÝSTANBUL'DA GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ

YEÞÝL BÝNALAR VE ÞEHÝRLER ZÝRVESÝ ÝSTANBUL'DA GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ

Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði ev sahipliðinde ve T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý desteðiyle düzenlenen Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi’nde gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliðin önemi ve aciliyeti masaya yatýrýldý.

Sürdürülebilirlik alanýndaki fýrsatlarý daha güçlü bir þekilde vurgulamak hedefiyle harekete geçen yapý sektörü, Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði (ÇEDBÝK) ev sahipliðinde, T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý desteðiyle “Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi’22"nde bir araya geldi.

Swissôtel The Bosphorus-Ýstanbul'da gerçekleþtirilen Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi’22'de bu yýl "Sýfýrýn Ýnþasý" ana temasý olarak iþlendi. 40’a yakýn konuþmacý, dünya gündemini kapsayan 5 özel konu, 100’e yakýn kurum ve kuruluþun yanýnda toplam 650’e yakýn katýlýmcýnýn yer aldýðý zirvede, "Binalarýn geleceði, sürdürülebilir finansman, karbonsuzlaþtýrma hedefleri ve döngüsel ekonomi" gibi konu baþlýklarýna deðinildi.

Suver: YeS TR ile hedef çevreye daha az zarar veren binalar ve yerleþim alanlarý

Zirve'nin açýlýþ konuþmasýný yapan T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakan Yardýmcýsý Hasan Suver, ulusal yeþil bina sertifikasý olan YeS-TR ve sürdürülebilirlik kavramlarýna deðindi.  

Yeþil bina uygulamalarýnýn enerji verimliliði ve çevrenin korunmasý açýsýndan son derece önemli bir adým olduðunun altýný çizerek konuþmasýna baþlayan Bakan Yardýmcýsý Suver, Türkiye'nin kendi yeþil bina kriterlerini belirlediði YeS-TR sertifikasýyla ilgili önemli bilgiler paylaþtý. Yeþil binalarýn deðerlendirilmesi, derecelendirilmesi ve sürdürülebilirliðin tasdikini saðlayan yerli ve milli bir uygulama olan Yeþil sertifika (YeS-TR) sistemini kullanýma hazýr hale getirdiklerini söyleyen Suver, bu sistem sayesinde bir binanýn tasarýmýndan kullanýmýna kadar geçen bütün süreçleri çevresel, sosyal ve ekonomik olarak deðerlendirdiklerini söyledi. 

Suver, çevreye daha az zarar veren, enerjiyi en verimli þekilde kullanan, atýðýný deðerlendiren, yeþil alan ve sosyal donatýsý saðlanmýþ üst seviyede ses yalýtýmý olan, ulaþým planlamasý yapýlmýþ, bina ve yerleþim alanlarýnýn oluþturulmasýný hedeflediklerini söyledi.

Sürdürülebilir binalarla birlikte enerji tasarrufu yüzde 50’ye ulaþýyor

Enerji tüketiminin en büyük kaynaðýnýn binalar olduðunu belirten ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, 7 milyon konutun kentsel dönüþümünün sürdürülebilir kriterlere uygun bir þekilde yapýlmasý durumunda uzun vadede 500 ila 800 milyar dolarlýk bir enerji tasarruf saðlanabileceðini vurguladý. Kýlýç ‘’ABD'de yapýlan bir çalýþmaya göre, binalarýn sürdürülebilir olmasý enerjide yüzde 24 ila 50 tasarruf saðlýyor. Bu yýlýn Ýlk 6 ayýnda 48 milyar dolarlýk dövizi enerjj için harcadýðýmýzý düþünürsek bu rakamlarýn ne kadar önemli olduðu anlaþýlýyor. Sürdürülebilir binalar atýk konusunda yüzde 70, su kullanýmýnda ise üçte bire varan oranda tasarruf saðlýyor. Kriterleri binalarýmýza yerleþtirmezsek tasarrufa geçemeyiz. Bunu azaltamayýz. Bunu azaltamadýðýmýz zaman da daha ciddi iklim krizleriyle karþý karþýya kalma riski olacaktýr. Sürdürülebilirlik konusu artýk gönüllülük esasýndan çýktý ve bir zorunluluk halini aldý. Kamu, özel sektör, STK’lar, üniversiteler, toplum hepsi birlikte bu konunun içine girmesi lazým. " dedi.

Gamboa: Çaba harcamamak gibi bir lüksümüz yok

Karbonsuzlaþma ve sürdürülebilirlik üzerine açýklamalarda bulunan World Green Building Council (WGBC) CEO'su Cristina Gamboa ise ekonomik ilkelerle ve diðer kritik unsurlarla sürdürülebilirliði bir araya getirmenin önemine dikkat çekti. Gamboa ‘’ Toplumun katkýsýný da çok önemsemeliyiz. Toplum güçlüklerle karþýlaþtýðýnda daha farklý bir motivasyonla hareket edebilir. Zorluklara odaklanmak yerine, yetileri ortaya koyabilme fýrsatýmýz var.” ifadelerini kullandý. 

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu, ALARKO Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Niv Garih, ALKAÞ Danýþmanlýk Baþkaný Avi Alkaþ'ýn katýldýðý ve moderatörlüðünü Ilgaz Gürsoy'ýn yaptýðý açýlýþ panelinin ana temasý ise sýfýrýn ve karbonsuzlaþmanýn inþasý oldu. Oturumda yeþil binalarýn önemi, finansal unsurlarý, ekonomiye katkýsý ve döngüsel ekonomi için kazanýmlarý sýralandý. Panelde konuþan ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, Türkiye’de yeþil binalarýn geliþmesi ve yaygýnlaþmasý açýsýndan ülke koþullarýna uygun bir sertifika olan YeS-TR’nin önemini vurguladý. 

GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu, binalarýn finansmana eriþimi kolaylaþtýrýldýðýnda ve teþviklerin yanýnda sektörler de bunu talep ettiðinde arzýn buna göre þekilleneceðine deðindi. ALARKO Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Niv Garih ise enerji tasarruflu ürün ve çalýþmalarýn önemini aktardý. Sürdürülebilirlik kavramýnýn ticari gayrimenkullerdeki yansýmalarýný aktaran ALKAÞ Danýþmanlýk Baþkaný Avi Alkaþ ise  ticari yaþamýn dönüþümünü ve bu dönüþümde AVM’lerin rolü üzerine deðerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de 454 AVM bulunduðunu anýmsatan Alkaþ ‘’ Bu AVM’lerde yýlda 2.5 milyarlýk bir nüfusu Türkiye’de ziyaretçi olarak aðýrlýyoruz. Bugün sürdürülebilirlik anlamýnda toplumun bilinçlenmesi için AVM’lerin Halk Eðitim Merkezleri gibi rol alabileceðini düþünüyorum. ‘’ dedi.

 

 “Sürdürülebilirlik ve iklim deðiþikliði bir iþ alaný olarak görülmeli”

TAV Havalimanlarý Baþkaný Dr. Sani Þener'in ve duayen gazeteci Hakan Güldað’ýn oturumunda ise sürdürülebilirlik temasý iþlendi. Çoklu hedefler koymanýn önemine dikkat çeken Þener, akýllý yatýrýmlarýn yanýnda  sürdürülebilir ve jeopolitik etkilerin de önemli olduðunu söyledi. Finansmana eriþmenin sürdürülebilir projelerle mümkün olduðunu belirtti. Havacýlýk endüstrisi geçtiðimiz yýl 17 milyon ton tasarruf etmiþ karbondioksitten. Biz de her türlü önlemi almalýyýz ve 2053’de ülke olarak sýfýra ulaþabilmemiz için karbonu yakalayan bir teknolojinin yapýlmasý gerektiðine inanýyoruz. Þu an yapýldý ama rakamlarýn oldukça yüksek olduðunun altýný çizdi. 

 

5 panelde gündem belirleyecek konu baþlýklarý ele alýndý

Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi 22'nin ikinci bölümünde düzenlenen panellerde konularýnda uzman akademisyen, kamu ve özel sektör temsilcileri söz aldý.  

Gelecekte yaþanabilir bir çevre ve insana yakýþýr, sürdürülebilir yaþam alanlarý oluþturmak adýna yeþil bina sistemlerinin öneminin tartýþýldýðý Binalamýzýn Geleceði panelinde ÇEDBÝK Baþkan Yardýmcýsý Emre Ilýcalý, T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Enerji Verimliliði Daire Baþkaný Murat Bayram, GBCI Europe Genel Müdürü Kay Killman, Ýtalya Yeþil Bina Konseyi COO'su Marco Caffi ve EYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Onur Ünlü sahne aldý. 

Öðleden sonra düzenlenen dört panelde ise Malzeme & Kaynaklar ele alýnýrken "Dönüþümün Kaynaðý Nerede?", "Karbonsuzlaþma, Ama Nasýl?" sorularýna yanýt arandý. Günün son panelinde ise konuþmacýlar "Yaþanabilir Binalar" üzerine görüþlerini aktardý.  

Sürdürülebilirlik Fikir Yarýþmasý’nda kazananlar belli oldu

Zirve’de ÇEDBÝK tarafýndan düzenlenen “Yeþil Sergi Pavyonu Tasarýmý” Sürdürülebilirlik Fikir Yarýþmasý’nýn kazananlarý ödüllerini takdim edildi. 

Doðanýn sürdürülebilir iþleyiþini su temasýyla tasarýmýna taþýyarak artan su kaynaðý ve kullanýmý problemine alternatif çözümler sunan Melih Kut ve Þükrü Köse'nin Simbiyo modül pavyonu birincilik ödülünün sahibi oldu. Ýkincilik ödülü ise Bio pavyonu ile Göksu Eda Yýlmaz'ýn olurken üçüncülük ödülü Eda Bakýrkaya ve Ege Dündar Altýnöz'ün Dönüþüm pavyonunun oldu. 

Mansiyon ödülleri ise Pupa, Turnusol ve Atýk pavyonu projelerine verildi.

 

Yorumlar

Top