SMART GÜNEÞ TEKNOLOJÝLERÝ, 2023 YILINDA TOPLAM 1.2 MÝLYAR TL'LÝK YATIRIMA ÝMZA ATACAK

SMART GÜNEÞ TEKNOLOJÝLERÝ, 2023 YILINDA TOPLAM 1.2 MÝLYAR TL'LÝK YATIRIMA ÝMZA ATACAK

Smart Güneþ Teknolojileri Yönetim Kurulu Baþkaný Halil Demirdað, 2022 yýlý 3.çeyek finansal sonuçlarýný, 2023 yatýrýmlarýný, gelecek planlarýný ve hedeflerini kamuoyuyla paylaþtý. 2022 yýlý 9 aylýk cirosu 1,18 milyar TL, ana ortaklýk konsolide net dönem kârý 137,5 milyon TL ve FAVÖK 181,2 milyon TL’ye ulaþan Smart Güneþ Teknolojileri, 2023 yýlýnda 1.2 Milyar TL’lik yatýrýma imza atarak üretim kapasitesini yüzde 100 oranýnda artýrmayý planlýyor.

Dünyanýn geleceði için güneþten güç alan Smart Güneþ Teknolojileri, yeþil bir gelecek hedefi ve yüksek kalite anlayýþý ile ileri teknolojiye dayalý “deðer” üreterek ve yenilenebilir enerjiye yatýrým yaparak sürdürülebilir kalkýnmaya etki etmeye devam ediyor. Bu doðrultuda faaliyetlerini sürdüren Smart Güneþ Teknolojileri, 2022 yýlýnýn 3. çeyrek döneminde gösterdiði performansla da pazardaki öncü konumunu sürdürmeyi baþardý. 2022 yýlý 9 aylýk cirosu 1,18 milyar TL, ana ortaklýk konsolide net dönem kârý 137,5 milyon TL ve FAVÖK 181,2 milyon þeklinde gerçekleþti. 2017 yýlýnda Gebze’de kurduðu 23.410 m2 üretim alaný ve 1.200 MW FV panel üretim kapasiteli ve 2022’de Dilovasý’nda 10 bin metrekare iþyeri, fabrika binasý alaný ve 500 MW FV panel üretim kapasiteli güneþ paneli üretim tesislerine bir yenisini daha eklemek için hazýrlýklara baþladý. Ýzmir Aliaða’da hücre teknolojisi geliþtirmek için inþaata baþlayan ve bu konuda devletten proje bazlý teþvik almayý baþaran Smart Güneþ Teknolojileri, ilk panel tesisinin açýlýþýný 600 MW olarak beklenenden önce 2023 Ocak ayýnda yapmayý planlýyor. 

 

“Yatýrýmlarýmýzý, güneþ panellerinin yapý taþý olan hücre teknolojisine yönlendiriyoruz”

2021 yýlýnda maliyet avantajý elde ederek dikey entegrasyonunu güçlendirmek ve daha düþük emisyonlu üretim yapabilmek amacýyla hücre yatýrýmý kararý aldýklarýný açýklayan Smart Güneþ Teknolojileri Yönetim Kurulu Baþkaný Halil Demirdað, yeni tesisle ilgili þu açýklamalarda bulundu: “Önümüzdeki dönem için yatýrýmlarýmýzý, güneþ panellerinin yapý taþý olan hücre teknolojisine yönlendireceðiz. Kaynaklarýn yerlileþtirilmesi için atýlan her adým ülke ekonomisinin cari açýðýný düþürmek için önemli bir katký saðlýyor. Bu yerliliðin ana sanayi ile birlikte yan sanayiyi de geliþtirmesi; istihdama katký, teknolojiye katký ve ülkenin stratejik ürün üreterek uluslararasý piyasalarda elimizi güçlendirmesine katký anlamýna geliyor.

Panelin üretiminde kullanýlan birçok malzeme artýk Türkiye’de üretilmeye baþladý. Güneþ enerjisi sektörü mühendislik, kurulum hizmetleri ve teknolojisi ile çok büyük bir sektör ve fýrsat. Ýnanýyorum ki Türkiye bu fýrsatlarý deðerlendirerek uluslararasý pazardan çok daha büyük bir pay alacak.”

 

Smart Güneþ Teknolojileri olarak güneþi sahiplendiklerini belirten Demirdað, “Smart Güneþ Teknolojileri olarak bugüne kadar 1700 MW’ye ulaþan FV panel üretim kapasitesi, 368,50 MWp tamamlanan proje kurulu gücümüz ile 500’den fazla projeyi hayata geçirdik.” dedi.

 

Yerli güneþ paneli ve güneþ paneli hücresi üretimi için geri sayým baþladý

Ýzmir’in Aliaða þehrinde fotovoltaik güneþ paneli üretimi tesisi inþa etmek üzere toplam yatýrým tutarý I. Faz için 87 milyon dolar olarak belirlendi. Yapýlacak olan yatýrýmlarla ilk aþamada en az 1200 MW Mono Perc hücre üretim ve en az 1200 MW Güneþ Paneli üretim kapasitesine sahip olunmasý planlandý. Yatýrýmla ilgili T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý’na Proje Bazlý Devlet Teþviði için ön baþvuru yapýldý ve Bakanlýk oluru alýndý. Cumhurbaþkaný Sayýn Erdoðan’ýn imzasýyla yayýmlanan kararname ile de Ýzmir Aliaða’da kurulacak tesis yatýrýmýna 7 milyar 626 milyon Türk Lirasý tutarýnda devlet yardýmý verilmesi kararlaþtýrýldý. Proje ile birlikte 100 nitelikli personel olmak üzere 2 bin 335 kiþinin istihdamý bekleniyor. Yatýrým süresi sonunca üretilmesi planlanan fotovoltaik güneþ paneli kapasitesi 2.048 MW/ Yýl olarak belirlendi. Smart Güneþ Teknolojileri, devlet yardýmý desteði kapsamýnda gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnasý, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi iþveren hissesi desteði, nitelikli personel desteði, enerji desteði ve yatýrým yeri tahsisi gibi desteklerden yararlanabilecek.

 

Smart Güneþ Teknolojileri düþük karbonlu üretime yatýrým yapýyor

Smart Güneþ Teknolojileri olarak tüm süreçlerin optimum düzeyde verimlilikte yürümesi için üretimden kuruluma deðer mühendisliði anlayýþýyla çalýþtýklarýný söyleyen Smart Güneþ Teknolojileri Yönetim Kurulu Baþkaný Halil Demirdað, tüm operasyonlarýný sürdürülebilirlik alanýndaki sorumluluklarýnýn bilinciyle þekillendirdiðini söyledi. Bu anlayýþla 2021 ve 2022 yýllarýnda panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikasý ile sýfýrladýðýna deðinen Demirdað, güneþ enerjisi sektöründe düþük karbonlu üretim yapmayý hedefleyen ve bu konuda farkýndalýk yaratmak için çalýþan sayýlý global firmanýn yer aldýðý Ultra Low-Carbon Solar Alliance’a da üye olarak devler liginde yar almaktan büyük gurur duyduðunu söyledi. 

 

Smart Güneþ Teknolojileri yatýrýmlarýnda hýz kesmiyor

2022’de halka arz olan Smart Güneþ Teknolojileri, arzdan elde ettiði güçlü kaynaðý gelecek yatýrýmlarýna ayýrýyor. Modernizasyon yatýrýmlarý kapsamýnda panel üretim hatlarýnda, mühendislik ve projelendirme hizmeti verdiði anahtar teslim EPC projelerinde en güncel teknolojiyi takip ederek satýn alýmlar gerçekleþtiren Smart Güneþ Teknolojileri, elektrik tüketiminin mahsuplaþtýrýlmasý için de çalýþmalarýný sürdürüyor. Gebze Güneþ Paneli Üretim Tesisi’nin elektrik enerjisi ihtiyacýný mahsuplaþtýrmak amacýyla, Smart Holding A.Þ.'ye ait Kahramanmaraþ’ta 4662,9 kWp gücünde güneþ enerji santrali kurabilmek adýna Kahramanmaraþ Valiliði'ne sunulan P.T.D. Dosyasý incelenmiþ ve projeye iliþkin ÇED süreci baþlamýþtýr. Ayrýca güneþ enerjisine dayalý yenilenebilir enerji kaynak alanlarý ve baðlantý kapasitelerinin tahsisine iliþkin BOR -1 (100 MWe) ihalesinde en iyi teklifi vererek ihaleyi kazanan þirket, faaliyetleri içerisine güneþ enerjisine dayalý elektrik üretimini de katarak, 100 MWe GES kapasitesine karþýlýk 130-MWp 140 MWp güç aralýðýnda santral kurulmasý planlamýþtýr. Santralin 2023 yýlýnda inþaatýna baþlanýp hýzla devreye alýnmasý için çalýþmalar devam etmektedir.

 

‘Biz bize güvenenlere kazandýrmaktan yorulmayacaðýz’ 

 

Halka arz kanalýyla yatýrýmcýlarýna önemli düzeyde gelir saðlayan Smart Güneþ Teknolojileri, çok kýsa zamanda Borsa Ýstanbul’da en çok iþlem gören 100 þirket arasýna girmeyi baþardý. “Mevduat faizleri düþünce yatýrýmcýlar önce dövize ve altýna daha sonra da hisse senetlerine yönelmeye baþladýlar. Enflasyonun ve dolarizasyonun çok yükseldiði þu dönemde, yatýrýmcýlarýmýzýn aslýnda borsada dövizden daha fazla kazanabildiðini gösterdik. Üretimini yaptýðýmýz stratejik ürünler vesilesiyle aksine yurda döviz giriþi de saðladýðýmýz için, cari açýðýn kapanmasý için Smart olarak biz de destek katmýþ oluyoruz” diyen Demirdað, 2025 yýlýnda minimum 3.000 kiþilik bir grup olarak bu yapýyý bugünden kurduklarýný vurguladý.

Yorumlar

Top