MEHMET KALYONCU 'YENÝ SEÇENEKLER ÜRETÝLÝRSE KENTSEL DÖNÜÞÜM HIZLANIR'

MEHMET KALYONCU 'YENÝ SEÇENEKLER ÜRETÝLÝRSE KENTSEL DÖNÜÞÜM HIZLANIR'

Düzce’de yaþanan deprem ve gündemde konuþulan olasý Ýstanbul depremi gözleri yine kentsel dönüþüme çevirdi. GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu, binalarýn kentsel dönüþüm sürecine girmesi için insanlara seçenek üretmek gerektiðini ve bu sürecin de kentsel dönüþümü hýzlandýracaðýný belirtti.

Kentsel dönüþüm sürecine girmek için insanlara seçenek üretmek gerekiyor


Kentsel dönüþümün hýzlanmasý için tespitlerde bulunan Kalyoncu, “Özel sektörün kentsel dönüþüm sürecini, piyasa dinamiklerince ve ticari motivasyonla ele almasý konuyu ticari zemine kaydýrdý. Bu nedenle ticari beklentilerde birinci önceliðin özel sektör, geliþtirici ya da mülkiyet sahibi tarafýnda olmamasý gerektiðini düþünüyoruz. Regülasyonlarla, devletin koyduðu kurallarla ve bu kurallara katýlmanýn bir zorunluluk olduðu noktada sistem iþler. Binalarýn kentsel dönüþüm sürecine girmesi için bir yandan da insanlara seçenek üretmek gerekir. Ýstanbul'un geleceðini ve büyümesini tartýþýp bunu iyi planlayýp, yeni seçenekler ürettiðimiz takdirde kentsel dönüþüm de hýzlanacaktýr.” dedi.

 

Konuyla ilgili önerilerde bulunan Kalyoncu; “Yeni alanlarýn daha eriþilebilir mertebelerde konut imkaný saðlayabilmesi için minimum arsa maliyetiyle üretilmesi gerekir. Özel sektörün atýl durumdaki üretim gücünü buraya kaydýrýp, düþük arsa maliyetinde eriþilebilir mertebelerde konutlar üretebileceðimiz, büyük ölçekli yeni yerleþim alanlarýyla insanlarýn yeni seçenekler görebildiði bir imkan oluþturulmasý, kentsel dönüþümü hýzlandýracaktýr.” þeklinde konuþtu.


GYODER’in eriþilebilir kiralýk konut modeli hakkýnda da bilgiler veren Kalyoncu, ”Bu model uygulanabildiði takdirde kentsel dönüþüm için de insanlara bir alternatif sunacaðýný düþünüyoruz. Ýnsanlarýn yýllardýr yaþadýðý bir konuttan çýkýp kentsel dönüþüm süresinde yaþayacaðý yeni bir konut bulmasý bir ihtiyaç ve o binanýn dönüþebilmesi ise en az iki üç yýl. Rezerv, konut, geçici konutlar ve alternatifleri ne kadar elimizde oluþturursak kentsel dönüþüm o kadar hýzlanýr. Bizim GYODER modelimiz bu anlamda da bu sürece katký sunacak bir model. Aslýnda arzumuz özel sektör olarak tüm kabiliyetlerimizi ülkemizin böylesine önemli bir konusuna hiçbir þekilde ticari beklentiyi önceliklendirmeden kanalize etmek ve konuya insani olarak bakmak. Ancak bütün taraflar ayný þekilde baktýðý takdirde burada gerçekten bir güven iklimi oluþturmak ve baþarýyý yakalamak mümkün olur. Ayrýca, gayrimenkul sektörünün kalýcý ve sürdürülebilir geliþimi için, ülkemizin kaynaklarýný optimum þekilde deðerlendirerek israfý önleyecek, teknolojiyi daha yoðun kullanarak gerekli hizmetleri saðlayacak bir bakýþ açýsý, önümüzdeki dönemde tesis yönetimine yön verecektir. Bu açýdan yapýlarý inþa etmek kadar yaþatmak da çok önemlidir.  GYODER olarak sektörümüz adýna güzel iþlere imza atmak için çalýþýyoruz.” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top