KONUT FÝYATLARI ZORLUYOR, ÞEHRE DÖNÜÞ BAÞLADI

KONUT FÝYATLARI ZORLUYOR, ÞEHRE DÖNÜÞ BAÞLADI

Deloitte’un ABD’de yaptýðý bir araþtýrma, pandemi sýrasýnda kýrsal bölgelere taþýnan beyaz yaka aðýrlýklý çalýþanlarýn þehirlere dönmeye baþladýðýný gösteriyor. Ancak þehirlerde býraktýklarý hayata geri dönmeye hazýrlanan çalýþanlar, konut fiyatlarýndaki deðiþimin yarattýðý engelle karþýlaþýyor.

Pandemi, çalýþma, öðrenme ve iletiþim biçimlerini deðiþtirirken insanlar da yaþadýklarý yerleri tekrar gözden geçirmeye baþladýlar. Özellikle pandeminin günlük yaþamý yoðun bir þekilde etkilemeye baþladýðý 2020'nin ortalarýnda kentsel alanlardan daha sakin bölgelere ve kýrsala doðru önemli bir göç baþladý. Bunun en büyük nedeni insanlarýn daha az nüfuslu alanlara taþýnarak tüm hane halkýnýn uzaktan çalýþma ve dersleri takip etmesini saðlayabilecek altyapýyý oluþturabilecek konutlarda yaþamak istemeleriydi. Kýsýtlamalarýn büyük ölçüde ortadan kalkmasý ve pandemi öncesi yaþama dönüþün baþlamasý ile bu kararlar da gözden geçirilmeye baþlandý.

 

Ancak eski çevrelerine dönmeyi düþünen ve bir ev satýn almayý planlayanlar, daha yüksek konut fiyatlarý, yüksek mortgage oranlarý ve sýnýrlý konut arzý ile karþý karþýya kalýyor. Bu dönemde ABD’de en çok nüfus kaybeden þehir New York olurken yakýnýndaki Connecticut, Maine ve Vermont’taki nüfus artýþ hýzý 2021’de önceki 10 yýla göre çok arttý. Bunun en büyük nedeni olarak insanlarýn pandemiye tepki olarak New York’tan ayrýlmasý þeklinde yorumlanýyor.

 

Kýrsal bölgelere taþýnanlarýn büyük çoðunluðu kiracýlar

 

Pandemi sýrasýnda büyük þehirlerden kýrsal bölgelere taþýnanlar genellikle kiracýlar oldu. Taþýnan kiracýlarýn ev satýn aldýklarý, kýrsal bölgelerdeki ev sahibi olma oranlarýnýn artmasýna da yansýyor. Þehirlerin dýþýna doðru bu hareket büyük þehirlerin dýþýndaki bölgelerde kira oranlarýný yükseltirken 2020 ortalarýndan itibaren ev satýþlarýnýn da artmasýna neden oldu. Artýþ, mortgage oranlarýnýn yükselmeye baþladýðý Ocak 2022’ye kadar sürdü. Ocak 2018-Ocak 2022 arasýnda müstakil evlerin fiyatý yüzde 11 arttý. Aðustos 2020-Aðustos 2022 arasýndaki artýþ oraný ise yüzde 25,9’a ulaþtý.

 

ABD’de 30 yýllýk sabit yüzde 3 civarý olan mortgage oranlarýnýn yýllýk sabit yüzde 6,7’ye yükselmesine paralel 2022’nin ikinci çeyreðinde ortalama 440 bin dolar olan bir evin fiyatý yüzde 53 artýþla 787 bin dolara yükseldi. Ýnþaat maliyetlerinin de bu dönemde hýzla yükselmesi nedeniyle yeni ev fiyatlarýnýn yüzde 14’ün üzerinde artmasý bekleniyor.

 

Deloitte Ýnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, “Pandemi sonrasý iþe dönüþ trendi beklentilerden hýzlý geliþti. Hibrit çalýþma, kalýcý bir uygulama olarak iþ hayatýnda yerini alsa da birçok þirket kýsmen ofise döndü veya dönmeyi planlýyor. Geleneksel çalýþma düzenine geçilmesi eðilimi en çok, salgýn döneminde uzaktan çalýþma fýrsatýný deðerlendirip kýrsala göç eden beyaz yakalý çalýþanlarý etkiledi. Çalýþma þartlarý nedeniyle dönenler olduðu gibi yeniden þehir hayatýný tercih edenlerin de olduðu görülüyor. Ancak þehre geri dönüþ birçok ülkede benzer þartlar nedeniyle beyaz yakalý çalýþanlarý zorluyor. Zorluklarýn baþýnda da konut kiralarý ve konut fiyatlarýndaki artýþ geliyor. ABD ve Avrupa da yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Enflasyon etkisiyle artan fiyatlar, yüksek inþaat maliyetleri þehre dönüþ yapmak isteyen beyaz yaka çalýþanlarýn önüne engel olarak çýkýyor. Büyük þehirler dýþýndaki daha küçük ve hesaplý yerleþim yerlerinde konut arayýþlarý ise sürüyor. Önümüzdeki dönem de pandemi zamanýndaki kadar olmasa da tersine göçün devam edeceðini düþünüyoruz” dedi.

Yorumlar

Top