TÜRKÝYE ÝMSAD DIÞ TÝCARET ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD DIÞ TÝCARET ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði’nin (Türkiye ÝMSAD) hazýrladýðý Dýþ Ticaret Endeksi’nin ekim ayý sonuçlarý açýklandý. Ýnþaat malzemeleri ihracatý ekimde 2,49 milyar dolar olarak gerçekleþti. Ýhracat, deðer bazýnda yýllýk 34,3 milyar dolar, miktar bazýnda yýllýk 59,97 milyon ton olurken ortalama ihracat birim fiyatý da düþüþ eðilimine girdi.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi’ne göre ihracat, eylül ayýnýn ardýndan ekimde de düþtü. Aylýk ve yýllýk ihracat büyüklükleri geride kalan iki ayda gerileme eðilimi gösterdi. Yurt dýþý pazarlarda baþlayan zayýflamanýn ihracat üzerindeki etkisi ekim ayýnda belirgin þekilde ortaya çýktý. Buna baðlý olarak inþaat malzemeleri sanayi dýþ ticaret performansý ekim ayýnda 2,49 milyar dolarla deðer olarak bu yýlýn en düþük ikinci aylýk ihracatý olarak kayýtlara geçti. Ýhracat geçen yýlýn ekim ayýna göre deðer olarak yüzde 10,6 oranýnda düþtü.              

Ýhracat miktar olarak geçen yýlýn ekim ayýna göre yüzde 21,9 azalarak 4,18 milyon tona geriledi ve bu yýlýn en düþük ihracatý gerçekleþti.

Ýnþaat malzemeleri sanayi ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý ekim ayýnda geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 13,5 arttý. 2021 yýlý ekim ayýnda ortalama ihracat fiyatlarý 0,52 dolar/kg iken 2022 yýlý ekim ayýnda 0,59 dolar/kg seviyesine çýktý. Ortalama ihracat birim fiyatýnýn da düþüþ eðilimine girdiði gözleniyor.

Yýllýk ihracat 35 milyar dolardan döndü

Aðustos ayýnda 35 milyar dolara çok yaklaþan yýllýk (son 12 aylýk) ihracat yön deðiþtirerek düþüþ eðilimine girdi. Ýnþaat malzemeleri yýllýk ihracatý ekim ayýnda 34,3 milyar dolar olarak gerçekleþti. Ýhracat miktar olarak ise yýllýk 59,97 milyon tona indi. Ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý 0,57 dolar/kg seviyesinde bulunuyor.   

Pazarlardaki yavaþlamanýn etkisi, ihracatta miktar ve deðer olarak yaþanan düþüþlerde belirgin olarak hissedildi. Geçen seneye göre daha yüksek olan birim fiyatlar, ihracatýn deðer olarak büyüklüðünü desteklemeyi sürdürdü. Ancak birim fiyatlarda da düþüþ baþladý.  

Ýthalat gerilemeye raðmen yüksek seviyede

Ekim ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý gerileyerek 867 milyon dolara düþmesine raðmen geçen yýlýn ekim ayýnýn yüzde 35 üzerinde gerçekleþti. Ýthalat deðer olarak yüksekliðini koruyor.                

Ýnþaat malzemeleri ithalatý miktar olarak ise önemli ölçüde gerileme kaydederek 274 bin 162 tona indi. Ýthalat birim fiyatý önceki aylara göre yükselerek 3,16 dolar/kg oldu. 

Alt sektörlerde de zayýflama eðilimi öne çýkýyor 

2022 yýlý ekim ayýnda giderek yavaþlamaya ve gerilemeye dönüþen inþaat malzemeleri ihracat performansýnda sadece üç alt sektörde deðer olarak artýþlar oldu. Ancak söz konusu artýþlar daha çok birim fiyat artýþlarýndan kaynaklandý. Miktar olarak ise düþüþler yaþandý.  

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun yedisinde, ihracat birim fiyatlarý 2021 yýlý ekim ayýna göre yüksek gerçekleþti. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarý gerileme eðilimine girmiþ olmakla beraber halen geçen yýlýn fiyatlarýnýn üzerinde bulunuyor. 

2022 yýlý ekim ayýnda prefabrik yapýlarýn ortalama ihracat birim fiyatlarýnda 2021 yýlý ekim ayýna göre gerileme yaþandý. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 26, demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 10,4 daha yüksek seviyede bulunuyor. Metal bazlý ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý yüzde 7,3, aðaç ve ahþap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatý yüzde 8,9 arttý. Kimyasal bazlý ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatlarýndaki artýþ yüzde 7,5 oldu.

Sekiz alt ürün grubunun beþinde ihracat, miktar olarak geçen yýlýn ekim ayýnýn altýnda gerçekleþti. Üç alt sektörde ise ihracatta miktar olarak artýþ kaydedildi. Miktar olarak gerçekleþen düþüþlerde geçen yýl yaþanan yüksek artýþlarýn baz etkileri görülüyor.      

Bu dönemde miktar olarak ihracat düþüþleri geçen yýlýn ayný dönemine göre demir çelik ürünlerinde yüzde 29,9, mineral, taþ ve toprak ürünlerinde yüzde 21,7 oldu. Metal bazlý ürünlerin ihracatý yüzde 20,2, yalýtým malzemelerinin ihracatý yüzde 6 azaldý.                

2022 yýlý ekim ayýnda sekiz alt ürün grubunun üçünde ihracat 2021 yýlý ekim ayýna göre deðer olarak yükseldi. Beþ alt ürünün ihracatý ise deðer olarak azaldý. 

Ýhracat deðer olarak kimyasal bazlý ürünlerde yüzde 13,8, aðaç ve ahþap ürünlerinde yüzde 14,6, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarýnda yüzde 3,1 oranýnda artarken demir çelik ürünlerinde yüzde 23, metal bazlý ürünlerde ise yüzde 14,3 azaldý.

Yorumlar

Top