TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, kasým ayýnda mevsimsellik ve pazarlardaki koþullarýn bozulmasý nedeniyle pandemi sonrasý en düþük seviyelerine geriledi. Özellikle dýþ pazarlardaki ve ihracattaki daralma, artan durgunluðu iþaret ediyor. Seçim yaklaþýrken iç pazara yönelik destek beklentileri de arttý. Yüksek maliyetler, enflasyon ve finansmana eriþimdeki zorluklar Türkiye ekonomisine iliþkin beklentileri zayýflattý.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi kasým ayý sonuçlarý açýklandý. Bileþik Endeks’te eylül ayýnda erken baþlayan gerileme mevsimsellik etkisiyle kasým ayýnda da sürdü.

Özellikle dýþ pazarlardaki ve ihracattaki daralma artan bir durgunluðu iþaret ederken iç pazar, göreceli olarak hareketliliðini koruyor. Seçim yaklaþýrken iç pazara yönelik destek bekleniyor.

Endekste duraðanlaþma belirginleþti

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi kasým ayýnda sýnýrlý ölçüde geriledi. Kasým ayýnda faaliyetlerde sýnýrlý düþüþ yaþanýrken güven ve beklentilerdeki zayýflama devam etti. Bu dönemde iç ve özellikle dýþ talepteki daralma güven ve beklentileri sýnýrladý.

Bileþik Endeks kasým ayýnda 0,26 puan gerileyerek 69,52 puanla pandemi sonrasý en düþük seviyelerine geriledi. Mevsimsellik ve pazarlardaki koþullarýn bozulmasý düþüþte etkili oldu. Küresel yavaþlama ve içerideki riskler yeni bir zayýflama dönemi baþlattý.

Yýlýn son aylarýnda iç ve dýþ talepteki daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de düþüþler olacaðýný gösteriyor. Ekonomik ve finansal koþullarýn da Bileþik Endeksi sýnýrlamasý bekleniyor.

Ýç satýþlardaki yavaþlama ve dýþ satýþlardaki düþüþ faaliyetleri zayýflatýyor           

Ýnþaat malzemeleri sanayi faaliyetleri kasým ayýnda çok sýnýrlý bir düþüþ gösterdi. Son üç aydýr faaliyetler giderek duraðanlaþýrken yüksek mevsimin sonunda iç pazarda yavaþlama etkisi faaliyetleri sýnýrladý. Bu dönemde dýþ pazarlardaki yavaþlama etkisi de daha fazla hissedildi. Finansman sýkýntýlarý ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oldu.

Faaliyet Endeksi kasým ayýnda bir önceki aya göre 0,1 puan düþtü. Alt faaliyet gruplarýnda farklý eðilimler ortaya çýkarken, iç pazarda sýnýrlý bir artýþla birlikte hareketlilik yavaþlayarak sürüyor.                                     

Yurtiçi satýþlar kasým ayýnda sýnýrlý ölçüde artýþ gösterdi. Ýhracat ise kasým ayýnda uzun süre sonra düþüþ kaydederken birim fiyatlarda da yine uzun bir süre sonra gerileme oldu. Üretimde ekim ayýnýn ardýndan kasým ayýnda artýþ sýnýrlý kaldý. Faaliyetler giderek duraðanlaþýrken iç pazardaki geri dönüþ dikkat çekti. Dýþ talepteki yavaþlama ise daha belirgin hale geldi. Finansman sýkýntýlarý ile yüksek maliyetler de faaliyetleri yavaþlattý.

Güven Endeksi yýlýn son çeyreðinde kýrýlgan ve zayýf kaldý

Güven Endeksi kasým ayýnda da gerilemeye devam etti. Özellikle dýþ pazar faaliyetlerinde yaþanan düþüþ güven kaybýnýn nedeni oldu. Ýçerideki satýþlarda yaþanan artýþ güveni desteklese de yüksek inþaat maliyetleri ve finansmana eriþimde yaþanan zorluklar zayýflamaya sebep oluyor. Seçim yaklaþýrken sektöre yönelik destek beklentileri güvendeki düþüþü sýnýrlýyor.

Güven seviyesi kasým ayýnda bir önceki aya göre 0,12 puan azalýrken kýrýlgan yapýsý ile yeni yýlýn ikinci yarýsýnda kademeli zayýflama eðilimi gösteriyor. Bu dönemde Türkiye ekonomisine iliþkin güven seviyesi çok sýnýrlý ölçüde gerileme kaydetti. Ýnþaat sektöründe güven sýnýrlý düþüþ gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sýnýrlý ölçüde azalýrken ihracat pazarlarýna olan güven kasým ayýnda da geriledi.                                

Güven yýlýn son aylarýnda kýrýlgan ve zayýf kalmaya devam ederken pazarlardaki yavaþlamanýn yaný sýra finansmana eriþimde yaþanan sýkýntýlar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken güveni sýnýrlýyor.

Alýnan iç ve dýþ sipariþlerdeki düþüþler beklentileri olumsuz etkiledi  

Kasým ayýnda Beklenti Endeksi sýnýrlý þekilde gerileyerek bir önceki aya göre 0,5 puan kaybetti. Böylece Beklenti Endeksi son yedi ay boyunca düþtü.  Ýç ve dýþ pazara iliþkin göstergelerdeki kayýplar da sürdü. Sipariþlerdeki düþüþlere baðlý olarak üretim ve istihdam beklentileri de bu dönemde zayýfladý. Ayrýca iç ve dýþ pazar koþullarýndaki zayýflama etkili olurken sipariþlerdeki düþüþ olumsuz etki etti.

Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerdeki düþüþ ise sýnýrlý kaldý. Yüksek maliyetler ve enflasyon ile finansmana eriþimdeki zorluklar ekonomik beklentileri zayýflattý. Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþler azalmaya devam ederken ihracat sipariþleri kasým ayýnda gerilemeye devam etti. Ýhracat pazarlarýndaki daralma bu dönemde daha belirgin hissediliyor. Önümüzdeki üç ayýn üretim beklentisi de düþüþ gösterdi. Üretim beklentileri, iç ve dýþ talepteki düþüþe baðlý olarak geriledi.                

Ýç ve dýþ talepteki zayýflama, beklentilerin kasým ayýnda da gerilemesine neden oldu. Ýhracat pazarlarýna ve iç pazara iliþkin beklentiler faaliyetlerde de daralma olacaðýný gösteriyor.  

Yorumlar

Top