ZEKÝ YURTBAY 'TASARIM ÖDÜLLERÝ' BU SENE 10. KEZ DÜZENLENÝYOR

ZEKÝ YURTBAY 'TASARIM ÖDÜLLERÝ' BU SENE 10. KEZ DÜZENLENÝYOR

Bu sene temasý “Boz Yap Boz Yapma” olarak belirlenen Zeki Yurtbay Tasarým Ödülleri yarýþmasýnýn baþvuru ve proje yükleme süreci devam ederken, jüri üyelerinden Prof. Sevim Çizer; seramik sektörüne deðinerek yarýþmaya dair bilgiler paylaþtý.

Yurtbay Seramik’in; seramik sektörüne ve eðitimine katkýda bulunmayý ve seramik sektöründe tasarýmýn önemini vurgulamayý amaçladýðý “Zeki Yurtbay Tasarým Ödülleri” bu sene 10. kez düzenleniyor. Temasý “Boz Yap Boz Yapma” olarak belirlenen yarýþmanýn jüri üyelerinden Seramik Sanatçýsý/Ýzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarým Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Sevim Çizer; eðitimden, malzemeye dair öðrencilere önerilerde bulunarak yarýþmaya dair bilgiler paylaþtý.

 

“Yaratýcýlýk zaten bir tür oyun”

“Oyun”un yaþamýmýz içinde fazlasýyla yer aldýðýný söyleyen Prof. Sevim Çizer; tasarýmýn da bir oyun gibi düþünülebileceðini belirterek þöyle konuþuyor: “Yapboz gibi düþünebiliriz… Tasarým düþünceden somut çizgiye, somuttan da ürüne dönüþüyor. Geri alýyoruz, bozuyoruz, tekrar üzerinde düþünüyor, düþüncelerimizi bir araya getiriyoruz ya da tamamen daðýtýp bambaþka bir yola giriyoruz. O nedenle doðrudan tasarýmla ilintili olarak düþünüyorum.”

 

Prof. Sevim Çizer, kendi oyuncaklarýný kendilerinin yaptýðý, ortaya bir takým objeler çýkan oyunlardan bahsederek, yaþamýn oyunla prova edildiðini söylüyor. Tasarýmý da bir oyun gibi deðerlendirdiðimizde bu sürecin izleyiciyi de oyunun içine davet edeceðini belirterek, “Yaratýcýlýk zaten bir tür oyun.” diyor.

 

“Yarýþmalarda öðrenciler daha heyecanlý, verimli ve yaratýcý olabiliyor”

Sanal bir düþünceden bu kadar somut bir malzeme ile üretime geçmenin, bu süreci kesintisiz, düzgün bir biçimde aktarabilmenin ve sonuna kadar getirebilmenin hiç kolay olmadýðýný belirten Sevim Çizer, seri üretim bazýnda tasarlamanýn zor olduðunu vurguluyor. 40 yýla yakýndýr eðitimin içinde olduðunu söyleyen Çizer, “Öðrenciye proje verdiðiniz zaman; onun üzerinde araþtýrma yapýyor, okumalar yapýyor, ardýndan taslaklar hazýrlýyor, onun üzerine tartýþýyoruz ve uygulamaya geçiyor. Genellikle bizim uygulama projelerimiz bu þekilde yürüyor. Ama yarýþma duyurusu olduðu zaman o yarýþmaya hazýrlanma ortamýna, atmosferine girdiði zaman öðrencinin daha heyecanlý, verimli ve yaratýcý olabildiðini görüyorum. Çünkü bir þeyler somutlaþmýþ oluyor. Zeki Yurtbay Tasarým Ödülleri’ne tasarým yapýyorum; çalýþmam ödül alabilir ya da sergilenebilir… Ýþte bu müthiþ motive edici. Bu tür yarýþmalarý eðitimin çok önemli bir parçasý olarak düþünüyorum, hatta olmazsa olmazý…” þeklinde konuþuyor.

 

“Yaratýcý olmaktan kaçýnmasýnlar”

Her öðrencinin kendi özgür tasarým gücüyle çok daha yaratýcý tasarýmlar ortaya çýkaracaðýný düþünen seramik sanatçýsý Sevim Çizer, “Malzemeyi tanýrsanýz bu sizin için bir avantaj olabilir. Öte yandan malzemeyi tanýmayanlar için de yaratýcýlýk açýsýndan‘uçuk tasarým’ yapabilme anlamýnda bir avantaj oluþuyor. Ben, malzemeyi tanýmamanýn da tanýmak kadar avantajlý olduðunu düþünüyorum. 9 yarýþmada gördüðüm; malzemeyi çok tanýmayan öðrencilerin daha baþarýlý olduðu… Malzeme kýsýtlamalarýný bilmedikleri için tasarlamada sýnýrlarý da yok.” diyor.

 

Çizer ayrýca, öðrencilerin fýrsatlarý varsa yarýþmaya farklý disiplinlerden oluþturduklarý ekiple katýlmalarýný, özgünlükten ve yaratýcýlýktan kaçýnmamalarýný söylüyor.

 

“Dileðim nice 10 yýllar devam etsin”

“Yarýþmalar öðrencinin motivasyonunu ve yaratýcýlýðýný ortaya çýkarma fýrsatý açýsýndan çok önemli” diyen Prof. Sevim Çizer, þöyle devam ediyor: “Zeki Yurtbay Tasarým Ödülleri yarýþmasýnýn gelecekte de her zaman coþku veren bir yarýþma olacaðýna inanýyorum. 10 yýla eriþtiði için firmayý tekrar tekrar kutluyorum. Dileðimiz nice 10 yýllar bu yarýþmanýn sürüp gitmesi. Bu yýlýn öðrencilerine de baþarýlar diliyorum ve gerçekten çok yaratýcý tasarýmlar ortaya çýkacaðýna inanýyorum”.

 

Son proje yükleme tarihi 23 Ocak 2022

“Boz Yap Boz Yapma” temasýyla, “dijital bir evrenin içinde, ölçüleri belli modüler (seramik karo) parçalarý(ný) kullanarak, algoritmasýný kendin belirlediðin -kuralýný kendin yazdýðýn- bir oyun kurabilir misin?” sorusuna yanýt aranan yarýþmaya son katýlým tarihi, 23 Ocak 2022. Tüm bilgilere ise www.dogadansanatasentasarla.com internet sitesinden ulaþýlabilir.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=u4Kt9cQuRdo

Yorumlar

Top