1 OCAK’TA YÜRÜRLÜÐE GÝRECEK YÖNETMELÝKLE YALITIM KALINLIÐI ARTACAK, FATURALAR DÜÞECEK

1 OCAK’TA YÜRÜRLÜÐE GÝRECEK YÖNETMELÝKLE YALITIM KALINLIÐI ARTACAK, FATURALAR DÜÞECEK

Türkiye’de toplam enerjinin yaklaþýk üçte birinin tüketildiði binalarda enerji verimliliðini artýrmayý hedefleyen “Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliði” kapsamýnda 1 Ocak 2023 itibarýyla önemli bir deðiþiklik yürürlüðe girecek. Toplam inþaat alaný 5 bin metrekareden büyük olan binalarýn Neredeyse Sýfýr Enerjili Bina (NSEB) kapsamýnda inþa edilmesini öngören deðiþiklik ile birlikte binalarda hem yenilenebilir enerji kaynaklarý kullanýlacak hem de yalýtým malzemelerinin kalýnlýðý ve niteliði artýrýlacak. Yönetmeliðe uygun inþa edilecek binalarda ýsýtma ve soðutmada daha az enerji kullanýlacaðýný söyleyen ODE Yalýtým Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, “Ýklim ve coðrafi koþullara göre deðiþmekle birlikte 100 metrekare bir dairenin enerji giderinde yüzde 20’ye varan tasarruf saðlanabilir” dedi.

Ýklim deðiþikliði, enerji arzýna yönelik küresel geliþmeler ve bunlara baðlý olarak maliyetlerdeki artýþ, enerji verimliliðinin önemini her geçen gün daha da artýrýyor. Verimlilik çalýþmasý yapýlmasý gereken alanlarýn baþýnda ise Türkiye’de kullanýlan toplam enerjinin yaklaþýk üçte birinin tüketildiði binalar geliyor. Bu kapsamda 19 Þubat 2022 tarihinde Neredeyse Sýfýr Enerjili Bina (NSEB) tanýmýnýn eklendiði “Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik”, 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüðe girecek. Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalýtým þirketi olan ODE Yalýtým’ýn Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, yönetmelikteki deðiþiklik hakkýnda bilgi verirken, bu deðiþikliðin sektöre ve son kullanýcýlara etkisini aktardý.

 

Ozan Turan: “Binalar verimli hale gelecek”

 

Yönetmelikteki deðiþiklikle birlikte toplam inþaat alaný 5 bin metrekareden büyük olan binalarýn NSEB kapsamýnda yapýlacaðýný söyleyen Turan, “NSEB, enerji sýnýfý en az B olan ve toplam enerji ihtiyacýnýn en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerjiden saðlayan binalarý ifade ediyor. Bu yönetmelikle birlikte artýk ülkemizde de belli bir alan büyüklüðüne sahip olan binalar, enerjisinin bir kýsmýný kendisi üretecek, kalan enerji ihtiyacýný da çok daha verimli bir þekilde kullanacak. NSEB þartý 1 Ocak 2025'ten itibaren 2 bin metrekareye çekileceði için þimdiden pek çok binanýn bu doðrultuda inþa edileceðini öngörüyoruz” dedi.

 

“Yalýtým malzemelerinin kalýnlýðý ve niteliði artacak”

 

Enerji performans sýnýfýnýn ‘C’den ‘B’ye çýkarýlmasý ile birlikte ýsý yalýtýmýnda kullanýlan malzemelerin kalýnlýklarýnda da artýþ olacaðýný ifade eden Turan, “Bu yönetmelikle birlikte yalnýzca kalýnlýk deðil kullanýlan malzemelerin ýsýl iletkenlik katsayýlarýnda da iyileþme olacak. Bu da piyasada kaliteli ve nitelikli ürün kullanýmýný artýracak. Biz ODE Yalýtým olarak bu dönüþüm sürecine üretim kapasitemiz, insan kaynaðýmýz ve teknolojimiz ile hazýrýz” diye konuþtu.

 

“Bina yalýtýmý ile 15 milyar dolar enerji tasarrufu saðlayabiliriz”

 

Türkiye’deki toplam 22 milyonun hanenin yüzde 80’inde yalýtým uygulamasý bulunmadýðýný veya çok zayýf yalýtým uygulamasý olduðunu hatýrlatan Turan, yeni bina stoklarýnýn artmasýyla birlikte binalar için kullanýlan enerji tüketiminin azalacaðýna da dikkat çekti. Turan þöyle devam etti; “Birçok geliþmiþ ülkede binalar, ýsýtma ve soðutmaya yönelik birim metrekaredeki yýllýk enerji tüketimi 30-50 kW olacak þekilde yalýtýmlý olarak tasarlanýyor. Ülkemizdeki binalar ise halen 120-150 kW seviyelerinde enerji tüketiyor. Dolayýsýyla enerji israfýmýz geliþmiþ ülkeler ile kýyaslandýðýnda çok daha fazla. Bu kapsamda birim metrekaredeki yýllýk enerji tüketimini düþüreceði için yönetmelikle yapýlan deðiþikliði olumlu bir adým olarak görüyoruz. Bununla birlikte ülkemizde yalnýzca bina yalýtýmý ile güncel fiyatlarla yýllýk 15 milyar dolar enerji tasarrufu saðlayabiliriz. Dolayýsýyla enerji verimliliði seferberliðini de bir an önce baþlatmalýyýz.”

 

“Yeni yönetmeliðe uygun inþa edilecek binalardaki yalýtým ile enerji gideri yüzde 20 azalacak”

 

Turan ayrýca yalýtým malzemesi kalýnlýklarýnýn artmasýnýn yapýnýn ömrünü uzatacaðýný ve bunun yaný sýra faturalarý da düþüreceðini belirterek, “100 metrekare bir daireyi örnek alalým. Ýklim ve coðrafi koþullara göre deðiþiklik göstermekle birlikte bu dairede yeni yönetmeliklere göre yapýlan yalýtým uygulamasý ile enerji giderini yüzde 20’ye varan oranlarda azaltmak mümkün” açýklamasýnda bulundu. 

 

Yorumlar

Top