ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ HAFTASI'NDA TÜRKÝYE ÝMSAD'DAN AÇIKLAMA

ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ HAFTASI'NDA TÜRKÝYE ÝMSAD'DAN AÇIKLAMA

Enerji Verimliliði Haftasý özelinde açýklama yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, dünya genelinde artan enerji ihtiyacýný karþýlayabilmenin ve yüksek maliyetlerden kaçýnmanýn enerjiyi doðru þekilde kullanarak mümkün olabileceðini söyledi. Enerji tüketiminde verimliliðin önemine de dikkat çeken Küçükoðlu, “Yaþadýðýmýz binalarda enerji tüketimini azaltarak gelecek nesillere yaþam kalitesi daha yüksek þehirler býrakmak adýna enerjiyi verimli kullanmak zorundayýz” dedi.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, 9-15 Ocak “Enerji Verimliliði Haftasý” dolayýsýyla açýklamalarda bulundu. Her geçen gün artan enerji ihtiyacý için mevcut enerjinin daha verimli kullanýlmasý gerektiðinin altýný çizen Tayfun Küçükoðlu, “Enerji, gýda ve su krizi kapýmýzda. Sürdürülebilir yaþam ve dünyamýzýn geleceði için enerjiyi verimli þekilde kullanmayý ikinci plana býrakmamýz mümkün deðil” dedi.  Tüm dünyada insan nüfusunun hýzlý artýþýyla birlikte enerjiye duyulan ihtiyacýn da arttýðýný vurgulayan Tayfun Küçükoðlu, artan enerji ihtiyacýný karþýlayabilmenin ve yüksek maliyetlerden kaçýnmanýn ancak enerjiyi doðru þekilde tüketerek enerji verimliliði ve tasarrufunu saðlamakla mümkün olabileceðini belirtti. 

“Enerjimizin yüzde 70’ini ithal yollardan elde ediyoruz”

Önceki yýllarda vurguladýklarý “Gelecekte enerji verimli, sürdürülebilir binalar ülkelerin önemli gündemi olacak” tespitlerinin bugün karþýlýk bulduðunu söyleyen Küçükoðlu, þu deðerlendirmeyi yaptý; “Yaklaþýk yüzde 70’ini ithal yollardan elde ettiðimiz toplam enerjimizin neredeyse yüzde 31 gibi büyük bir kýsmý binalarda kullanýlýyor. Küresel sera gazý emisyon kaynaklarýnýn yüzde 75’i enerji eldesi, sanayi, ulaþým, ýsýtma-soðutma ve binalarda gerçekleþtirilen kullanýmlardan kaynaklanýyor. Ancak binalardaki enerji verimliliðini artýrarak enerji ithalatýný ve sera gazý salýnýmýný azaltýp, ekonomiye ve çevreye büyük katkýlar saðlayabiliriz. Avrupa Birliði Yeþil Mutabakata uyum süreci devam ederken Türkiye’yi üretim üssü olarak düþünürsek, bizim gibi enerji yoðun sektörlerin aðýrlýklý olduðu bir ülkede Yeþil Mutabakat ve Sýnýrda Karbon Vergisi konusunda gerekli dönüþümü saðlamamýz ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor. Çünkü daha yaþanýr ve sürdürülebilir bir dünya için kaynaklarýn akýlcý ve etkin kullanýlmasý giderek daha fazla önem kazanýyor.”

“Küresel iklim krizi enerji verimliliðini zorunlu kýlýyor”

Türkiye’de mevcut binalarda enerji verimliliðinin hýzla yaygýnlaþmasý gerektiðine dikkat çeken Tayfun Küçükoðlu, “Tüm dünyada artan enerji maliyetleri, hem üreticilerin hem de tüketicilerin daha duyarlý hele gelmeleri gerektiðini gösteriyor. Çünkü küresel iklim krizi, enerji kaynaklarýmýzýn sürdürülebilir olmasý için þehirlerimizde verimliliði zorunlu kýlýyor. Yaþadýðýmýz binalarda enerji tüketimini azaltarak gelecek nesillere daha saðlýklý, yaþam kalitesi daha yüksek þehirler býrakmak adýna enerjiyi verimli kullanmak mecburiyetindeyiz. Hem günümüzün hem de geleceðin þehirlerinde enerji, su, atýk ve zaman verimliliði en kritik konular arasýnda yer alýyor. Çevreyi korumaya yönelik tedbirler, sürdürülebilir bir gelecek inþa etmemizde önemli rol oynuyor” diye konuþtu.  

“Sürdürülebilir yapýlar için inovatif malzemeler geliþtirmeye özen gösterilmeli”

Dünyada yeþil bina ve sürdürülebilir malzemelerin kullanýmýna yönelik talep artarken, inþaat malzemesi sanayisinin sorumluluðunun arttýðýna vurgu yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Küçükoðlu, þu ifadeleri kullandý; “Sürdürülebilir yapýlara odaklanarak çevre dostu yenilikçi malzemeler geliþtirmeye öncelik vermeliyiz. Bugün endüstriyel atýklarýn geri dönüþtürülmesiyle inþaat malzemeleri üretilebiliyor. Farklý sektörlerin Ar-Ge’leri ile bir araya gelerek yapýlacak inovasyon çalýþmalarýnda etkili sonuçlar ortaya çýkmasý mümkün. Teknolojinin olanaklarýndan faydalanarak, geleceðin yaþam kalitesi yüksek, güvenli, sürdürülebilir, ekonomik potansiyelini kullanabilen þehirler oluþturmalýyýz. Akýllý kentler ve çevre dostu binalara eðilimin hýz kazandýðý bu süreçte, inþaat malzemesi sanayicileri olarak sorumluluðumuzun daha da arttýðýnýn bilinciyle hareket ediyoruz. En baþta ülkemizdeki sürdürülebilir malzeme ihtiyacýnýn karþýlanmasý için inovatif ürünler geliþtirmeye devam ederek daha saðlýklý ve doðayla dost þehirlerin inþasý için çalýþýyoruz.”

“Yeþil dönüþüm rehberimizi sektörle buluþturmaya hazýrlanýyoruz”

AB ile ticaret yapan tüm ülkeleri ilgilendiren Yeþil Mutabakat ve sýnýrda karbon düzenlemesi konusunun sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olmasý sebebiyle Türkiye ÝMSAD olarak “Ýnþaat Malzemeleri Sanayisinde Yeþil Dönüþüm için Ar-Ge ve Ýnovasyon Rehberi” isimli çalýþmanýn hazýrlýklarýna baþladýklarýný ifade eden Küçükoðlu, “Bu çalýþmanýn sektörümüz açýsýndan büyük etki ve deðer yaratacaðýna inanýyoruz. Yüksek önceliðe sahip; sürdürülebilir ve iklim-nötr hale geçiþ, sürdürülebilir üretimin göstergeleri ve ölçümü, düþük karbonlu yenilikçi üretim teknolojileri ve kurumsal karbon ayak izi, yenilenebilir enerji kaynaklarýna geçiþ, dekarbonizasyon için araþtýrma ve yeniliðin nitelikleri, araþtýrma ve inovasyonda yaþam döngüsü deðerlendirmesi, atýk yönetimi ve döngüsel ekonomi, üniversite-sanayi iþbirliðinin yeþil dönüþüm için araþtýrma ve inovasyona odaklanmasý, yenilikçi üniversite-sanayi iþbirliði modelleri, yeþil dönüþüme yönelik araþtýrma ve yeniliðin finansmaný gibi konularý içerecek olan rehber dokümanýmýzý 2023 yýlýnýn baþýnda sektörle buluþturmayý planlýyoruz” diye konuþtu.

Türkiye ÝMSAD olarak 12. Kalkýnma Planý hazýrlýklarý çerçevesinde düzenlenen Enerji Verimliliði ve Arz Güvenliði Özel Ýhtisas Komisyonu çalýþmalarýnda yer aldýklarýný belirten Küçükoðlu, toplantýlar kapsamýnda fosil yakýtlar, yenilenebilir enerji kaynaklarý, temiz enerji üretimi ve enerji verimliliði gibi konularýn önemine dikkat çekerek, “Bu toplantýlar enerji dönüþümünde çok önemli bir role sahip. Türkiye’nin enerji arz güvenliðinin artýrýlmasýna yönelik geliþtirilecek politikalarý Türkiye ÝMSAD olarak destekliyor ve bu konuda yapýlan her türlü faaliyeti destekliyoruz” þeklinde konuþtu. 

 

Yorumlar

Top