TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen Türkiye ÝMSAD Aylýk Sektör Raporu’nun Ocak 2023 sonuçlarýna göre; inþaat malzemeleri sanayi üretimi 2022’nin ilk 11 ayýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 0,5 artýþ gösterdi. Üretim, 13 alt sektörde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre artýþ gösterirken, inþaat sektörü güven endeksi de yeni yýlda 5,1 puanlýk bir yükseliþ kaydetti. Raporda ayrýca, 2023 Ocak ayýnda alýnan yeni iþ sipariþlerinin bir önceki aya göre 5,6 puanlýk bir sýçrama yaptýðý vurgulandý. Açýklanan kredi destek paketlerinin de üretimin artmasýna katký saðlayacaðý belirtildi.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan “Ocak 2023 Sektör Raporu” açýklandý. Ýnþaat malzemeleri sanayi üretiminin 2022 yýlý ilk çeyreðinde yüzde 4,4, ikinci çeyrekte yüzde 2,1 oranýnda artýþ gösterdiðine dikkat çekilen raporda; üretimin 2022’nin üçüncü çeyreðinde 3,3 düþtüðü hatýrlatýldý. 

Ýnþaat malzemeleri sanayi üretiminde son beþ ayda bir azalmanýn yaþandýðý belirtilen raporda, üretimde 2022 Ekim ayýnda yüzde 3,3, Kasým ayýnda ise yüzde 5,9’luk bir gerileme olduðu belirtildi. Ýnþaat malzemelerine yönelik iç talebin göreceli olarak devam ettiði, dýþ talepteki yavaþlamanýn da gerilemeye baþladýðý ifade edildi.

Ýnþaat malzemesi üretimi 13 alt sektörde arttý

2022’nin ilk 11 ayýnda inþaat malzemeleri sanayi üretim artýþý, bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 0,5 olarak gerçekleþti. Rapora göre; yýlýn ilk 11 ayýnda 13 alt sektörde üretim 2021 yýlýnýn ayný dönemine göre artarken, 9 alt sektörde ise geriledi. 2022 yýlýnýn 11 ayýnda en yüksek üretim artýþý yüzde 24,7 ile seramik kaplama malzemeleri, yüzde 16,4 ile plastik inþaat malzemeleri, yüzde 15,7 ile birleþtirilmiþ parke ve yer döþemeleri, yüzde 12,8 ile seramik saðlýk gereçlerinde gerçekleþti. Ýnþaat boyalarý ve vernikleri üretimi de ayný dönemde yüzde 12,9’lýk bir yükseliþ gösterdi. Buna karþýn yýlýn ilk 11 aylýk döneminde demir çelik radyatör üretiminde geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 11,3, çimento üretiminde yüzde 4,9, hazýr beton üretiminde yüzde 5,2, tuðla ve kiremit üretiminde de yüzde 12,9 gerileme yaþandý.

Güven endeksindeki artýþ devam ediyor

Ýnþaat sektörü güven endeksinin yeni yýla önemli bir artýþ ile baþladýðýna dikkat çekilen raporda; endeksin 2023 Ocak ayýnda bir önceki aya göre 5,1 puan yükseldiði kaydedildi.  Seçim öncesi sektöre yönelik olarak açýklanan destekler ve kredi paketleri, güven endeksini olumlu etkiledi. Mevsimselliðe raðmen mevcut iþlerde ve alýnan yeni iþ sipariþlerindeki artýþlar da inþaat sektörü güven endeksini destekleyen unsurlarýn baþýnda geldi. Mevcut inþaat iþleri seviyesinde ocak ayýnda bir önceki aya göre 0,8 puan artýþ gerçekleþti. Mevsimsellik ile inþaat iþlerinde görülen geleneksel gerilemeye raðmen ocak ayýnda iþler hareketlendi.      

Alýnan iþ sipariþlerinde 5,6 puanlýk yükseliþ 

Alýnan yeni iþ sipariþlerinin yeni yýlda hýzlý artýþ gösterdiði aktarýlan raporda þu ifadelere yer verildi: “Ocak ayýnda alýnan yeni iþ sipariþleri bir önceki aya göre 5,6 puan birden sýçradý. Bu sýçramada kamunun saðladýðý destekler ile kredi paketlerinin önemli katkýsý bulunuyor. Seçimler öncesi projelerin yeni iþ sipariþlerine dönüþme hýzý artmaya devam edecektir. Alýnan yeni sipariþlerindeki artýþ önümüzdeki aylarda yeni iþ baþlangýçlarýnda ve inþaat malzemeleri talebinde de artýþý destekleyecektir.”      

Açýklanan kredi paketleri sektörü destekleyecek

Raporda; bu yýl mayýsta yapýlmasý planlanan seçimler öncesi açýklanan kredi paketlerinin birçok sektörde olduðu gibi inþaat malzemeleri sektörünü de destekleyeceðine iþaret edildi. Ýlk paket kapsamýnda sunulan 12,5 milyar TL büyüklüðündeki kredi ile, inþaat sektöründe arz/talep uyumsuzluðu riskinin ortadan kaldýrýlmasýný teminen tamamlanmamýþ veya henüz baþlamamýþ projeler de dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli inþaat firmalarýna finansman desteði saðlanmasý hedefleniyor. 

Yeni Evim Programý kapsamýnda konut arzýnýn artýrýlabilmesi için hayata geçirilecek olan 25 milyar TL büyüklüðündeki kredi paketinin konut üreticilerine uygun maliyetli finansman olanaklarý sunacaðý ifade ediliyor. 35 milyar TL büyüklüðündeki iþletme kredisi paketiyle de iþletmelerin tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteði saðlanarak faaliyetlerinin saðlýklý bir þekilde sürdürülmesi amaçlanýyor. Açýklanan kredi paketlerinin inþaat sektöründe hem arz hem de talep tarafýný destekleyeceði aktarýlýrken konut sektöründe de talebin önemli ölçüde artacaðý belirtiliyor. Bu çerçevede seçime kadar olan dönemde inþaat sektöründe iþlerin hareketlenmesi ve inþaat malzemeleri sanayine yönelik talebin de yükselmesi bekleniyor.

Yorumlar

Top