TÜRKÝYE BETON SEKTÖRÜ, UKRAYNA’NIN YENÝDEN ÝNÞASINA TALÝP OLDU

TÜRKÝYE BETON SEKTÖRÜ, UKRAYNA’NIN YENÝDEN ÝNÞASINA TALÝP OLDU

Türkiye Beton sektörü ve Ýnþaat sektörü, 2023 yýlýnda Ukrayna, Suriye, Irak gibi savaþtan dolayý yýkýlan ülkelerin yeniden inþasý için ataða geçti. Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) ve TG EXPO Fuarcýlýk ortaklýðý ile düzenlenen “BETON 2023 Hazýr Beton Kongresi ve Fuarý”, Uluslararasý alým heyetlerinin ilgi odaðý oldu. Hazýr beton, çimento, agrega ve inþaat sektörlerini bir araya getirecek olan fuar 15-18 Mart tarihleri arasýnda Yeþilköy’de Ýstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenirken, dünyanýn ve Türkiye’nin önemli akademisyenlerinin konuþmacý olarak yer aldýðý 15-17 Mart 2023 tarihlerinde Yeþilköy Ýstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleþtirilecek olan Fuar ve 15-18 Mart tarihlerinde yapýlacak olan “BETON 2023 Hazýr Beton Kongresi, sektörün 2023 vizyonunu dünyaya taþýyacak. Baþta Ukrayna olmak üzere, Suriye, Irak gibi ülkelerin yeniden inþasý için Türkiye Beton sektörü ve Ýnþaat sektörü, görüþmelere baþladý ve yine bu yýl %10 büyüme, yüksek ihracat hedefiyle yola çýktý.

Dünyanýn en önemli akademisyenlerinin, mühendislerin konuþmacý olarak katýlýðý BETON 2023 Hazýr Beton Kongresi 15-17 Mart 2023 tarihlerinde; inþaat ve beton sektörünün en büyük bileþenlerini oluþturan BETON 2023 Hazýr Beton, Çimento, Agrega, Ýnþaat Teknolojileri ve Ekipmanlarý Fuarý ise 15-18 Mart 2023 tarihlerinde Yeþilköy’de Ýstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleþtirilecek. Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) Baþkaný Yavuz Iþýk ve TG EXPO Fuarcýlýk Genel Müdürü Cem Þenel’in katýldýðý basýn toplantýsýnda sektörle ilgili güncel bilgiler verildi ve 2023 hedefleri, projeleri açýklandý.

 

Hazýr beton sektörü, 2022 yýlý resmî verilerine göre 4,5 milyar dolarý aþan cirosu, 50 bini aþan istihdam hacmi ve yýllýk 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inþaat sektörü açýsýndan çok önemli bir yere sahip. Türkiye’nin ve yakýn coðrafyanýn en önemli fuar ve kongresine ev sahipliði yapacak olan “Beton 2023” sektörün tüm paydaþlarýný ayný çatý altýnda buluþtururken, 40’ýn üzerinde ülkeden gelecek alým heyetleri ile dünyanýn gözü de bu fuarda olacak.

 

 

 

Ülkemizde üretilen ve kullanýlan betonlarýn niteliðinin ve kullaným miktarýnýn artýrýlmasý konusunda çalýþmalar yapan THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, Ýnþaatýn 2022 yýlýnýn üçüncü çeyreðindeki %14’lük daralma oranýnýn son dönemlerdeki en yüksek gerilemeye iþaret ettiðinin altýný çizerek þunlarý söyledi; “Ýnþaat sektöründeki dalgalý faaliyet düzeyi ve özellikle sektördeki güvenin yükselmemesi en önemli sorundur. Ýnþaat sektörü hâlâ gerçek potansiyelini ortaya koyamamaktadýr. 2023 yýlý açýsýndan sevindirici ve bizi umutlandýran ilk veri TÜÝK’in ekonomik güven endeksinde, inþaat sektörü aktörlerinin alýnan kayýtlý sipariþlerinin arttýðýný söylemesi olmuþtur. Ocak ayýndaki deðer son 28 ayýn en yüksek deðeridir.  Konut satýþ rakamlarýnda geçen yýlýn aralýk ayýnda bir hareketlilik gördük ve bu hareket 2023 yýlýnýn ilk çeyreðinde de devam edecek, ancak rakamlar bize baþka bir sorunu iþaret etmektedir. Aralýk ayý itibarýyla ipotekli konut satýþlarýndaki %52’yi bulan azalma, konut sektöründe finansmana eriþimin ne derece önemli olduðunu göstermektedir”.

 

Beton sektörünün, hem Türkiye’de Ýnþaat sektörünü hem de Ukrayna baþta olmak üzere, Ortadoðu, BDT Ülkeleri gibi yeni yapýlanma sürecindeki ülkelerde ihracat hedeflerini büyüttüðünü söyleyen Yavuz Iþýk; “Ýlk Evim Ýlk Ýþyerim”, “Yeni Evim Konut Finansman Programý” gibi uygulamalar ile Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýzýn, Maliye Bakanlýðýmýzýn konut sektörünü canlandýrmaya yönelik adýmlarýný görüyoruz ve caný gönülden alkýþlýyoruz.

Hiç kuþkusuz 2023 yýlý her sektörde olduðundan çok daha fazla inþaat ve konut sektörü açýsýndan finansman odaklý olacaktýr. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýz farklý finansman modellerini hayata geçirdikçe inþaat sektörü týrmanýþa geçecektir. Hazýr beton sektörünün 2022 yýlýný, 2021 yýlýndaki 105 milyon m3lük seviyesine yakýn bir üretimle kapattýðýný tahmin ediyoruz. 2023 yýlýnda ise reel bazda %10’luk bir büyümenin gerçekleþtirilmesi, inþaat sektörünün potansiyeli ile karþýlaþtýrýldýðýnda hiç de zor deðildir. Bunun için inþaat sektörü oyuncularýnýn önlerini görmeleri gerekmektedir. Çevre ve Ticaret Bakanýmýzýn giriþimleri ve Maliye Bakanlýðýnýn desteði ile uygulamaya konulan programlar sektörde bir heyecan yarattý. Ýnþallah enflasyon ve maliyetler kýsmýnda kazanýlacak baþarýlar sonrasýnda inþaat sektörü 2023 yýlýný hedefine varmýþ bir þekilde kapatacaktýr” dedi.

 

TÜRKÝYE BETON SEKTÖRÜ OLARAK UKRAYNA’NIN YENÝDEN ÝNÞASINA ADAYIZ.

 

Kendisine baðlý 200’den fazla alt sektörün ürettiði mal ve hizmete talep yaratan konumunda olan inþaat sektörü, bu konumuyla Türk ekonomisinin itici gücüdür þeklinde konuþan THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, þu bilgileri verdi; “ Hazýr beton sektörü inþaat sektörüne girdi saðlayan en önemli koldur. Ülkemiz geliþen, buna baðlý olarak da ihtiyaçlarý artan bir ülke konumundadýr. Diðer ülkelerde olduðu gibi, geliþimin ana ekseninde ise kaçýnýlmaz olarak inþaat yer almaktadýr. Barajlar, enerji üretim tesisleri, yollar, havaalanlarý, kentsel mekânlar, fabrikalar, hastaneler ve diðer tüm yaþamsal mekânlar ile o mekânlarý yaþanýlýr kýlabilecek tüm altyapýnýn ilk adýmý inþaatla atýlmaktadýr. Son yýllarda “betonlaþma” diye baþlayan söylemlerin yaygýnlaþtýðýna þahit oluyoruz. Hatalý kentleþme ve hatalý yapýlaþmadan kaynaklanan sorunlarý, en önemli taþýyýcý yapý malzemesi olan ve hayatýmýzýn her anýna temas eden betona ve beton üreticisine yüklemek doðru olmayacaktýr. THBB olarak betonun çevreyle ve toplumla uyumunun en doðru þekilde saðlanmasýný son derece önemsiyoruz.

 

 

Bu amaçla düzenlediðimiz Mimarlýk Ödülleri önemli bir görevi yerine getirmekte, nitelikli yapýlarý örnek olarak sunarak topluma fayda saðlamaktadýr. Bugüne kadar düzenlediðimiz onlarca bilimsel kongre, fuar ve yüzlerce teknik seminer, Türkiye’deki sektörel öz denetimin ilklerinden biri ve belki de en baþarýlý örneði olan KGS sistemimiz, tüm dünyaya hizmet verir hâle gelen Yapý Malzemeleri Laboratuvarýmýz, sektörümüzün insan kaynaðý gücünü artýran Mesleki Yeterlilik Merkezimiz ve eðitimlerimiz sayesinde sektörümüzün teknolojik ve bilimsel seviyesini yükseltirken ülkemizde kaliteli beton üretimine ve bununla doðru orantýlý olarak kaliteli yapýlaþmaya büyük katkýda bulunuyoruz”

 

Türkiye Hazýr Beton Birliði’nin tüm dünyada kalite, Ar-Ge ve Ýnovasyon konusunda en yetkin birlik olduðunun altýný çizen Yavuz Iþýk; “Ulusal ve uluslararasý bütün platformlarda ülkemizi temsil ederek üyesi olduðumuz Avrupa Hazýr Beton Birliði (ERMCO) ile sektörümüzü ilgilendiren geliþmeleri takip ediyor, politikalara yön veriyoruz. 1991 yýlýndan bu yana tam üyesi olduðumuz, dünyada hazýr beton alanýndaki en büyük uluslararasý kuruluþ olan Avrupa Hazýr Beton Birliðinin (ERMCO) Baþkanlýðýný yaparak 2016-2020 yýllarýnda ülkemizi gururla temsil ettik; ülkemizin, sektörümüzün ve üyelerimizin sesinin Avrupa’da duyulmasý için çalýþtým.  ERMCO Yönetim Kurulu üyesi olarak hâlâ uluslararasý platformlarda sektörümüzü etkin bir þekilde temsil etmeye, yenilikleri ülkemize kazandýrmaya ve Türk hazýr beton sektörünün deneyimlerini uluslararasý paydaþlarýmýza aktarmaya devam ediyorum” dedi.

Yorumlar

Top