AKUT, EKÝP VE GÖNÜLLÜ SAYISINI ARTTIRDI

AKUT, EKÝP VE GÖNÜLLÜ SAYISINI ARTTIRDI

AKUT, ekip sayýsýný 28’e ve gönüllü sayýsýný 576’a çýkardý…

AKUT Baþkaný Zeynep Yosun Akverdi: “Ülke olarak kriz yönetiminden, risk yönetimine geçmemiz lazým.”

 

AKUT Arama Kurtarma Derneði, Kahramanmaraþ'ýn Pazarcýk ve Elbistan ilçeleri merkezli gerçekleþen iki depremdeki ekip ve gönüllü sayýsýný arttýrdý. Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada, Saat 22.20 itibari ile vefat eden kiþi sayýsýnýn 2. 379 kiþi ve yaralý sayýsýnýn 14.483 kiþiye ulaþtýðý belirtilen depremler geniþ bir alaný ekledi.

 

Sabahýn erken saatlerinden itibaren koordine olan AKUT ekipleri, ilk olarak 16 ekip ve 211 gönüllüsü ile deprem bölgesine intikal etti. Saat 20.00 itibari ile deprem bölgesinde 28 ekip ve 576 gönüllü sayýsýna ulaþýldý. Dernekten yapýlan açýklamada, 4 arama kurtarma köpeðiyle desteklenen çalýþmalarda 21 kiþinin enkazdan canlý çýkarýldýðý belirtildi.

 

AKUT, Ýstanbul, Alanya, Mersin, Ankara, Giresun, Selçuk, Yarýmada, Rize, Manisa, Kaþ-Kalkan, Kocaeli, Antalya, Denizli, Fetiye, Afyonkarahisar, Eskiþehir ve Bingöl ekipleriyle baþladýðý çalýþmalara; Bozüyük, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Ýzmir, Kuþadasý, Marmaris, Niðde, Tekirdað ve Trabzon ekiplerini ekledi.

 

Zeynep Yosun Akverdi: “Ülke olarak kriz yönetiminden, risk yönetimine geçmemiz lazým.”

AKUT’un çeyrek asýrdan fazla tarihindeki ilk kadýn Baþkaný Zeynep Yosun Akverdi, gelinen noktada, artýk strateji olarak afetler konusunda, “kriz yönetimi” olgusundan; “zarar azaltma”, “hazýrlýk” ve “tahmin ve erken uyarý” süreçlerinden oluþan “risk yönetimine” olgusuna çoktan geçmemiz gerektiðini vurgulayarak; “10 ili etkileyen depremde, AFAD ve tüm STK’lar ellerinden gelenin üstünde çaba sarf ediyor ama bu konun öncesi var… Dünyanýn en baþarýlý ve yetkin arama kurtarma ekiplerine sahibiz ama inanýn bu gerçeði çok fazla deðiþtirmiyor zira bina stoklarýnýz eðer depreme dayanýklý deðilse, yapabileceðiniz çok fazla bir þey maalesef yok. Açýkçasý son Ýzmir Depremi ve hatta özellikle “risk yönetimi” gerçeði konusunda geçen sene yaþadýðýmýz özellikle Karadeniz merkezli sel felaketleri net bir uyarýydý ve bu þansý da kaçýrdýðýmýz görünüyor.  Depremde hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýza tekrar Allah’tan rahmet, yakýnlarýna baþsaðlýðý ve yaralýlara acil þifalar diliyoruz. ”


AKUT yönetimi tarafýndan yapýlan önemli açýklamalardan birisi de, depremin yaþandýðý illerdeki sivil araçlarýn yarattýðý trafik sýkýþýklýðý oldu. Olumsuz hava durumunun daha da arttýrdýðý ulaþým koþullarýnýn, sivil araçlarýn yarattýðý trafik sorunu nedeniyle daha da arttýðý vurgulandý. Bu sorunun, bölgeye ulaþmaya çalýþan arama kurtarma ekipleri baþta;  ambulans ve itfaiye gibi diðer ekiplerin deprem bölgesine ulaþmasýný ciddi bir þekilde engellediði belirtildi.   

 

Yorumlar

Top