EVÝN DEPREME KARÞI GÜVENLÝ OLDUÐU NASIL ANLAÞILIR?

EVÝN DEPREME KARÞI GÜVENLÝ OLDUÐU NASIL ANLAÞILIR?

Kahramanmaraþ merkezli deprem 10 ilde hasara ve can kayýplarýna neden oldu. Binlerce bina yýkýlýrken vatandaþlarýn en çok merak ettiði konularýn baþýnda “Oturduðum ev saðlam mý, yýkýlma riski var mý?” sorusu var.

Evinizi inceleyin

Türkiye’nin deprem gerçeðiyle acý bir þekilde tekrardan yüzleþtiðini belirten Gayrimenkul Danýþmaný Þule Alp “Bölgede binlerce bina yýkýldý. Bazýlarý saðlam gözüküyor olsa da çok riskli yapýlar. O nedenle vatandaþlarýn dikkatli olmasý gerekiyor. Öte yandan çevre iller ve Ýstanbul’daki vatandaþlar da kendi evlerinin saðlamlýðý konusunda endiþe ediyor. Bu noktada evlerinin saðlamlýðýný anlamalarýnýn birkaç yolu bulunuyor. Binanýn deprem yönetmeliðine uygun olup olmadýðý çok önemli.  Zemin etüd raporu, dýþ ve iç çatlaklar, daire ve binaya yapýlan müdahaleler, kolon ve kiriþlerde deðiþim de incelenmesi gerekiyor. Dere yataðýnda, sulu zeminde, çevresine göre çukur yerlerde olan binalar çok tehlikeli” dedi.

Altýnda iþ yer varsa dikkat!
Altýnda iþ yeri bulunan binalara daha da dikkat edilmesi gerektiðini aktaran Alp, “Hem son Ýzmir depremine hem de bu depremde gördük ki altýnda market, banka, spor salonu, maðazalarýn bulunduðu birçok bina yýkýldý. Çünkü bu iþ yerleri, alanlarýný büyütmek için kolonlarý kesebiliyor. O yüzden altýnda iþ yeri olan binalar daha dikkatli incelenmeli. Yine ayný þekilde binalarýn bodrumuna da bakýlmalý. Bodrumda rutubet olmamalý. Eðer varsa binanýn su yalýtýmý iyi yapýlmamýþ ve bunun sonucunda taþýyýcý sistemler paslanmýþ olabilir” diye konuþtu.

Risk raporu çýkarýn
Alp, evini incelemek isteyenlere ayrýca þunlarý söyledi: “Evde kolon ve kiriþlerin çatlak olup olmadýðý kontrol edilmeli. Bina dolgu ya da çamurlu yerdeyse risk vardýr. Duvarlarda çatlak olup olmadýðýna, duvarýn inceliðine, yamulmalara bakýlmalý. Ayrýca Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan lisans verilen kuruluþlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafýndan riskli yapý tespiti yapýlýyor. Eðer evinizi riskli görüyorsanýz bir uzman çaðýrmalýsýnýz. Binanýn durumu, zeminin analizi, binanýn fay hatlarýna olan yakýnlýðý detaylý olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alýnarak risk raporu çýkarýlýr.”

Yorumlar

Top