KENTSEL DÖNÜÞÜMÜN ANA HEDEFÝ TÜM TÜRKÝYE'YÝ AFET RÝSKÝ TAÞIYAN BÝNALARDAN KURTARMAKTIR

KENTSEL DÖNÜÞÜMÜN ANA HEDEFÝ TÜM TÜRKÝYE'YÝ AFET RÝSKÝ TAÞIYAN BÝNALARDAN KURTARMAKTIR

Kahramanmaraþ merkezli gerçekleþen ve Hatay baþta olmak üzere çevre 10 ilde de yýkýma sebep olan 7.7 ve 7.6 büyüklüðünde iki deprem felaketinin üzerinden geçen iki haftalýk süre içerisinde 40 binin üzerinde can kaybý, yüz binin üzerinde yaralý ve on binlerle ifade edilen hasarlý bina mevcut. Ancak afet bölgelerinde dikkat çeken önemli hususlardan biri, birçok yeni binanýn depreme karþý dayanýksýz olduðu gerçeði iken diðer taraftan da TOKÝ konutlarýnýn hiçbir hasar almadan faciadan kurtulmuþ olmasý.

Afet alanýný kapsayan 11 ilde on binlerce bina yaþanan deprem sebebiyle tahrip olmuþken akýllara “yeni binalar yýkýlýrken TOKÝ konutlarýnýn nasýl sapasaðlam kaldýðý” sorusunu getiriyor. Bir dönem TOKÝ Baþkanlýðý görevini de yürüten eski Çevre ve Þehircilik Bakaný Sn. Erdoðan Bayraktar, “2004 yýlýndan beri uygulamaya koymaya çalýþtýðým ve daha önceki kitaplarýmda da detaylý þekilde anlattýðým bu düþünceyi hem TOKÝ Baþkanlýðýmda hem de Çevre ve Þehircilik Bakanlýðým sýrasýnda uygulamaya çalýþtým. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn kurulmasý ve çalýþmalarýyla, þehirlerde ve þehircilikte motivasyon arttý, büyük bir beklenti oluþtu. Biz de büyük bir kentsel dönüþüm seferberliði baþlattýk” diyerek ifade ediyor.

 

 Deprem felaketi sonrasýnda kentsel dönüþüme de dikkat çeken Bayraktar, “Bu kapsamda çýkarýlan ve ülkemiz kentleþme ve kentsel dönüþüm tarihi açýsýndan bakýldýðýnda  “Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýnda Kanun” ile afet riskli alanlarýn dönüþümü, mevcut yapý stokunun iyileþtirilmesi, yenileme alanlarýnda yapýlan kentsel tasarýmlarla altyapý ile ulaþým sistemlerinin ve sosyal donatýlarýn geliþtirilmesi, yeni yapýlarýn yalýtýmý tam, enerji tasarrufu saðlayan, yenilenebilir enerjileri kullanan ve çevre dostu yapýlar olmasýnýn saðlanmasý, yerel malzemelerin kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý sonucu üretim sektörünün hareketlendirilerek, yeni iþ olanaklarýnýn oluþturulmasý ve afete duyarlý yerleþmeler elde edilmesi hedeflenmiþtir” diyerek ekliyor.

 

 Programlanan kentsel dönüþümün ana ekseninin, riskli binalarýn dönüþtürülmesi üzerine olduðunu ve insan canýný korumaya yönelik geliþtirildiðinin söyleyen Bayraktar, “kentsel dönüþüm; sadece eskiyen evleri, kaçak evleri, salaþ evleri, afet riski taþýyan evleri yenilemek deðildir. Ayný zamanda; geliþen, deðiþen dünyanýn gerektirdiði konfora sahip evleri üretmektir. Ýnsanýmýzýn hayat kalitesini arttýrmaya yönelik bir projedir. Kentsel dönüþümün ana hedefi tüm Türkiye’yi salaþ yapýlardan, kaçak yapýlardan, afet riski taþýyan binalardan kurtarmaktýr” ifadesiyle kentsel dönüþüm ve depreme dair önemini belirtirken, Bugün ayakta duran evlerin dönemin TOKÝ denetim mekanizmasýnýn birer ürünü olduðunun da altýný çiziyor.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Top