DOÐRU ALINMAYAN TAZE BETON NUMUNELERÝ YANILTICI SONUÇLARA SEBEP OLUYOR

DOÐRU ALINMAYAN TAZE BETON NUMUNELERÝ YANILTICI SONUÇLARA SEBEP OLUYOR

Hazýr beton sektörüne yönelik asýlsýz iddialarla ilgili açýklamada bulunan Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) Yönetim Kurulu Baþkaný Yavuz Iþýk, ülkemizde üretilen tüm betonlarýn karekod ve çip ile takip edildiðini ifade ederek “Uygun kalitede üretilmiþ bir betonun þantiyedeki kötü uygulamalar sonucunda sertleþmiþ hâldeki niteliði bozulabilirken uygun olmayan taze bir betonun sertleþmiþ hâldeki niteliði þantiye uygulamalarýyla düzeltilemez. Standart ve yönetmeliklere göre uygun olduðu belirlenen karot numuneleri, ilgili yapý elemanýnda kullanýlan betonun da standartlara uyduðunun kanýtýdýr.” dedi.

Türkiye’de güvenli ve dayanýklý yapýlarýn inþasý amacýyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniðine uygun beton uygulamalarýnýn yaygýnlaþmasý ve ülkemizde kaliteli, yüksek dayaným sýnýflarýnda beton kullanýlmasý için 35 yýldýr uðraþ veren Türkiye Hazýr Beton Birliði, hazýr betonun kalitesine yönelik asýlsýz iddialarla ilgili açýklamada bulundu.

Betonlar karekod ile anlýk takip edilmektedir

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) Baþkaný Yavuz Iþýk, “Beton, farklý bileþenlerden oluþan kompozit bir malzemedir, üretim prosesi hazýr beton tesisinde baþlar ve üretildiði andan itibaren yaklaþýk iki saat içerisinde kalýba yerleþtirilmesi gerekmektedir. Üretim aþamasýnda gelen ham maddeler kontrol edilmekte, agrega nem kontrolleri yapýldýktan sonra otomatik olarak tartýlan ham maddeler karýþtýrýcýda belirli sürelerde karýþtýrýldýktan sonra transmikserlerle þantiyelere sevk edilmektedir. Transmikserlerdeki karekodlar ile tüm beton bilgileri ayný anda Maliye Bakanlýðýna ve Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý sistemine aktarýlmaktadýr. Hazýr beton, transmikserlerle veya beton pompalarýyla kullanýcýya teslim edildikten sonra beton üreticisinin sorumluluðu sona ermektedir. Taze betonun üretimi, taþýnmasý, pompa veya transmikserle iletilmesi üreticinin sorumluluðunda olup, yerleþtirilmesi, sýkýþtýrýlmasý ve bakýmý ise kullanýcýnýn sorumluluðundadýr. Nihai ürün olan betonun dayaným ve durabilitesi, her iki tarafýn uygulamalarýndan da etkilenmektedir. Hazýr beton üretiminde farklý taraflarca taze betondan numuneler alýnmaktadýr.” dedi.

Piyasaya arz edilen beton “G” (güvenli) iþareti taþýmak zorundadýr

Türkiye’nin hazýr beton miktarý bakýmýndan Avrupa’da birinci ülke konumunda olduðunun altýný çizen Yavuz Iþýk, “Ülkemizde beton, Yapý Malzemelerinin Tabi Olacaðý Yönetmelik kapsamýnda deðerlendirilmekte ve piyasaya arz edilen beton ‘G’ (güvenli) iþareti taþýmak zorundadýr. Bu Yönetmeliðin hükümlerine uygun olarak “G” iþareti iliþtirilen malzemeler güvenli ürün olarak deðerlendirilir ve piyasaya arzýna izin verilir. Ürünün uygunluðu, bakanlýk tarafýndan yetkilendirilmiþ olan “Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý” tarafýndan izlenir ve belgelendirilir.” þeklinde konuþtu.

Beton ürünü ile ilgili standartta tanýmlanmýþ çeþitli beton sýnýflarýnýn ve çevresel etki sýnýflarýnýn bulunduðunu ifade eden Yavuz Iþýk, “Ülkemizin deprem kuþaðý üzerinde bulunmasý sebebiyle betonun, çeþitli taraflarca çok sýký þekilde ve fazla sayýda numune alýnarak denetlenmesi kritik öneme sahiptir. 2018 yýlýnda yayýmlanarak 2019 yýlýnda yürürlüðe konulan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliði yapý güvenliðinin saðlanmasý ve depreme dayanýklý binalar yapýlabilmesi için deprem bölgelerinde yapýlacak tüm betonarme binalarda kullanýlacak en düþük beton dayaným sýnýfýný C25/30 olarak belirlemiþtir.” dedi.

Denetleme mekanizmalarý hakkýnda bilgiler veren Yavuz Iþýk, “Beton ve beton bileþenlerinin kalitesi, öncelikle üretici tarafýndan otokontrol þeklinde takip edilmektedir. Hazýr beton üreticileri, kendi kalitelerinin takibi için TS EN 206 ve TS 13515 Standartlarýnda belirtilen sýklýkta ve kriterler kapsamýnda öz denetim yapmaktadýr. Ayrýca G iþareti kapsamýnda Bakanlýk Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüðü tarafýndan atanan Uygunluk Deðerlendirme Kuruluþlarý üründen habersiz bir þekilde numune almaktadýr. THBB KGS (Kalite Güvence Sistemi) de yetkilendirilmiþ kuruluþlardan biridir. Ürünün uygunsuz çýkmasý durumunda denetim sýklaþtýrýlmakta, tekrarýnda ise uygunluk belgesi askýya alýnmaktadýr. THBB üyeliðinin ön koþulu olan KGS belgelendirme sistemindeki hazýr beton tesislerine 2022 yýlý içerisinde habersiz olarak yapýlan toplam 1050 adet ürün denetiminde uygunsuz çýkan ürün oraný %0,86 olup, Ýstanbul ili için bu oran %1,09’dur. Bunun dýþýnda Bakanlýk yetkilileri PGD “Piyasa Gözetim ve Denetimi” kapsamýnda yine betondan habersiz bir þekilde numune alarak deðerlendirmektedir. Ürünün uygunsuz çýkmasý durumunda idari para cezalarý uygulanmakta, tekrarýnda üretim izni askýya alýnmaktadýr. Ticaret Bakanlýðýnýn web sitesinde açýk kaynak olarak paylaþýlan 2021 Yýlý Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu (en güncel) incelendiðinde PGD kapsamýnda Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýna baðlý il müdürlükleri tarafýndan en çok denetime tabi tutulan yapý malzemesinin hazýr beton olduðu görülmektedir. 2021 yýlýnda Türkiye genelinde Bakanlýk tarafýndan yapýlan ürün denetimleri sonucunda, güvensiz ürün sayýsý toplam denetlenen ürün sayýsýnýn %3’ü olarak tespit edilmiþtir. Ayrýca, 4708 sayýlý Yapý Denetimi Kanunu gereði EBÝS (Elektronik Beton Ýzleme Sistemi) kapsamýnda Bakanlýkça yetkilendirilmiþ baðýmsýz yapý denetim laboratuvarlarý tarafýndan sahada dökülen taze betondan numune alýnmaktadýr.” dedi

Betonlarýn kalitesi “çip” teknolojisiyle takip edilmektedir

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan geliþtirilen ve yönetilen, “Elektronik Beton Ýzleme Sistemi (EBÝS) hakkýnda bilgiler veren Yavuz Iþýk, “EBÝS, beton santrallerinde üretilen ve þantiye sahasýnda dökülen betonun online olarak takibini saðlayarak, sektördeki kullanýcýlara kolaylýk ve ulaþýlabilirlik saðlayan bir uygulamadýr. EBÝS, Türkiye’de Yapý Denetimine tabi tüm inþaatlarda ilgili mevzuat kapsamýnda belirtilen standartlara uygun þekilde beton dökümü, beton numunesi alým süreci, numunelerin uygun þartlarda muhafaza edilmesi, test süreçleri ve diðer aþamalarýn uzaktan ve anlýk olarak denetiminin saðlanmasý için gerekli altyapý ve araçlarý sunmaktadýr.” diye konuþtu.

EBÝS ile numune alma sürecine iliþkin konum, saat ve rapor bilgileri ile deney yapan ve numune alýmýna þahitlik eden kiþi bilgilerinin elektronik ortamda tutulmakta olup; ülke geneli, il, ilçe, laboratuvar veya yapý bazlý denetlenebildiðini vurgulayan Yavuz Iþýk, “Web üzerinden Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca, il müdürlüklerine, laboratuvar ve yapý denetim kuruluþu kullanýcýlarýna saðlanacak roller ile taze beton numuneleri þantiye sahasýnda numune alýnmasýndan laboratuvarda deney yapýlmasý ve raporlanmasýna kadar elektronik ortamda anlýk izlenebilmektedir. Bu süreçlerde bir olumsuzluk ile karþýlaþýldýðýnda, bu kez yapýdan sertleþmiþ beton (karot) numunesi alýnmakta, burada da olumsuz sonuç elde edildiðinde yapý elemanýnda yeni duruma göre yapýlacak statik analiz sonrasýnda yapý güçlendirme veya yýkýma gidebilmektedir.” dedi.

Yapý laboratuvarlarýnýn süreçleriyle ilgili sýkýntýlar yaþanýyor

Taze betondan numune alýnmasýndan test edilmesine kadarki bu süreçlerle ilgili yapý denetim laboratuvarlarýnýn uygulamalarýnýn çok önem arz ettiðini ifade eden Yavuz Iþýk, “Alýnan taze beton numunelerinin düþük çýkmasý durumunda 28 gün sonrasýnda yapý elemanýndan tahribatlý bir yöntem olan karot numunesi alýnarak gereken dayanýmýn saðlanýp saðlanmadýðýna bakýlmaktadýr. Alýnan karot numuneleri yerindeki betonu temsil etmekte ve genellikle istenen dayanýmý saðlamaktadýr. Yapý laboratuvarlarýnýn numunenin alýnmasý, saklanmasý, taþýnmasý, kür edilmesi ve test edilmesi gibi süreçlerle ilgili gözlemlenen sýkýntýlar mevcuttur. Bu sýkýntýlardan dolayý alýnan bazý taze beton numuneleri aslýnda yerindeki betonu temsil etmemektedir.

Yapý laboratuvarlarýyla yaþadýklarý sorunlara deðinen Yavuz Iþýk; “Sahadaki numune alan personelin yetkinliði yetersizdir, laboratuvarýn yoðun iþi az personel ile yürütmeye çalýþmasýndan dolayý beton dökümlerine yetiþmekte sorun yaþanabilmektedir. Numuneler kötü, yýpranmýþ ve standart dýþý kalýplarla alýnabilmektedir. Numune alýnýrken standartlara tam anlamýyla uyulmamaktadýr. Numuneler þantiyede termal kutularda standartlara uygun bir þekilde korunmamaktadýr. Numunelerin laboratuvara nakli erken veya geç yapýlabilmekte, bu da nihai dayanýmlarý etkilemektedir. Laboratuvar havuzlarýnýn yetersizliðinden dolayý havuza çok geç yerleþtirilen numuneler görülebilmekte, kür havuzlarýnda yeterli su seviyesinin saðlanmasý ve kür sýcaklýðý konusunda hassasiyet bulunmamaktadýr. Test sýrasýnda numunenin merkezleme sorunu, beton basýnç test makinelerinin kalibrasyonlarý, teste müdahale gibi potansiyel sorunlar mevcuttur.” dedi.

Standartlara uygun çýkan karot numuneleri, betonun standartlara uygun olduðunun kanýtýdýr

Taze beton numunesi süreçlerindeki her bir hatanýn beton numunesinin haksýz bir þekilde uygunsuz olarak raporlanmasýna neden olduðuna dikkat çeken Yavuz Iþýk, “Bu hatalar betonun olmasý gerekenden bir, hatta iki sýnýf daha düþük olarak raporlanmasýna neden olabilmektedir. Dolayýsýyla, sertleþmiþ beton elemandaki þüphe duyulan betonun deðerlendirilmesi için son çare olan karot numunesi, aslýnda sadece ürün kalitesini deðil, kullanýcýnýn da performansýný yansýtmaktadýr. Uygun kalitede üretilmiþ bir betonun þantiyedeki kötü uygulamalar sonucunda sertleþmiþ hâldeki niteliði bozulabilir, ancak uygun olmayan bir taze betonun sertleþmiþ hâldeki niteliði þantiye uygulamalarýyla düzeltilemez. Alýnan karot numuneleri TS EN 13791 Standardý’na göre deðerlendirilmektedir. Karot numuneleri deðerlendirilirken, þekil ve boyut etkisi, beton döküm yönü, donatý varlýðý, agregalarýn kesilerek çýkartýlmasý vb. gibi etkilerden dolayý bazý düzeltme katsayýlarý kullanýlmaktadýr. Sonuç olarak, standart ve yönetmeliklere göre uygun çýkan karot numuneleri, ilgili yapý elemanýnda kullanýlan betonun standartlara uygun olduðunun kanýtýdýr. Ülkemizde uygunsuz çýkan taze beton numunelerine ait yapý elemanlarýndan alýnan karot numuneleri çok büyük bir oranda standartlara uygun çýkmaktadýr. Bu da, yapý denetim laboratuvarlarýnýn taze beton numune süreçlerinde yaptýðý iþlemlerin hatalý ve eksik olduðunu ispatlamaktadýr.” dedi.

THBB’nin kalite odaklý çalýþmalarýna deðinen Yavuz Iþýk, THBB KGS (Kalite Güvence Sistemi) belgesine sahip olan beton üreticilerinin teknik bilinç, altyapý, personel kalitesi seviyesi yüksek olup, KGS ekibi tarafýndan sürekli sistem ve habersiz ürün denetimlerinden geçmektedir. Bakanlýk onaylanmýþ kuruluþlarý arasýnda THBB KGS ciddiyeti, misyonu ve denetim kalitesi açýsýndan sektörde ilk ve tek kuruluþtur. Beton üreticilerinin kalite sertifikasyonlarý kapsamýnda KGS belgesi özendirilmeli ve yaygýnlaþmasý saðlanmalýdýr.” dedi.

Yorumlar

Top