'BÝNA ALTLARINA BETONARME SU DEPOSU YAPMANIN BEDELÝNÝ AÐIR ÖDEDÝK'

'BÝNA ALTLARINA BETONARME SU DEPOSU YAPMANIN BEDELÝNÝ AÐIR ÖDEDÝK'

Malatya merkezli sanayi kuruluþlarýndan Ekomaxi, ülkemizde yaþanan yýkýcý depremlerin ardýndan yaralarý sarmak için seferber oldu. Fabrikada üretime iki hafta ara verip, sahada yoðun bir mesai yürüten þirket, 20 Þubat itibariyle depremden etkilenen bölgelerde ki; hastane, okul ve yurt gibi kamu kurumlarý ile çadýr ve konteyner kentlerin su ihtiyacýný karþýlamak üzere 7/24 tam vardiya sistemi ile çalýþarak, “modüler GRP su depolama sistemleri”nin üretimine baþladý.

Deprem bölgelerinde kurulan çadýr ve konteyner kentlerde, suyun kesintisiz ve temiz olmasýnýn hayati önem taþýdýðýný hatýrlatan Ekomaxi Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Yaðýz, küçük bir ihmalin salgýn hastalýklara davetiye çýkarabileceðini ifade etti.

Deprem nedeniyle yýkýlan veya aðýr hasarlý olan binalar hakkýnda da deðerlendirmelerde bulunan Osman Yaðýz, bina altlarýndaki; betonarme su depolarýnýn ve yangýn proses depolarý gibi su depolama sistemlerinin, yapýlarýn mukavemetini ve korozyon dayanýmýný olumsuz etkilediðini belirtti.

6 Þubat günü Kahramanmaraþ merkezli gerçekleþen ve 11 ilde büyük yýkýma sebep olan depremlerin ardýndan Türkiye yaralarýný sarmaya devam ediyor. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren sanayi kuruluþlarý da bir yandan yardým çalýþmalarý yürütürken bir yandan da bölgenin kalkýnmasý için üretime aralýksýz devam ediyor.

Malatya merkezli sanayi kuruluþlarýndan Ekomaxi’dedepremden etkilenen bölge halkýna destek olmak amacýyla 20 Þubat’a kadar üretime ara verip, AFAD ve diðer kamu kurumlarý ile koordineli bir þekildesahadaki çalýþmalara katkýda bulunan þirketler arasýnda yer aldý.

Deprem sonrasý bölgedeki duruma iliþkin deðerlendirmelerde bulunan Ekomaxi Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Yaðýz þunlarý söyledi:

Ülkemizin doðu ve güneydoðusu ile Suriye’de meydana gelen ve büyük yýkýma sebep olan depremlerde verdiðimiz kayýplar nedeniyle üzgünüz. Bu depremlerde bizim de; bazý akraba ve dostlarýmýz, çalýþma arkadaþlarýmýz ve aileleri, müþterilerimiz ile tedarikçilerimiz hayatýný kaybetti. Depremde hayatýný kaybeden tüm vatandaþlarýmýza, Allah’tan rahmet, ailelerine sabýr ve baþsaðlýðý, yaralýlarýmýza ise acil þifalar diliyorum.

Ekomaxi olarak, halkýmýza destek olmak amacýyla üretime iki hafta kadar ara verip; iþ makinelerimiz, ekipmanlarýmýz ve ekibimiz ile sahadaki çalýþmalarda aktif olarak görev aldýk. Eþ zamanlý olarak, Ekomaxi çalýþanlarý için fabrikamýzda bir misafirhane kurulumu da gerçekleþtirdik. Fabrikamýzda, ekibimizin can güvenliðini saðlayacak tedbirler alarak, 20 Þubat itibariyle kesintisiz üretime baþladýk. Bölgemizin kalkýnmasý için daha çok çalýþmamýz ve üretim yapmamýz gerektiðinin farkýndayýz.

Üretime ve hizmet vermeye baþladýktan hemen sonra ise öncelikli olarak deprem bölgesindeki; hastane, okul gibi kamu kurumlarýnýn depremde zarar gören modüler su depolarýna ivedi bir þekilde servis ve bakým-onarým hizmetleri verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Ayrýca belediyeler, AFAD, TOKÝ gibi kamu kurumlarý ve konteyner kent inþa eden özel firmalar ile sürekli olarak iletiþim halindeyiz. Konteyner kentler ve geçici barýnma merkezleri için son derece önemli olan modüler su depolama sistemlerini, 7/24 tam vardiya sistemi ile çalýþarak, üretmeye devam ediyoruz”.

“Küçük bir ihmal salgýn hastalýklara davetiye çýkarabilir”

Geçmiþ yýllarda ülkemizde ve sýnýr komþularýmýzda kurulan 18 mülteci kampýnýn su depolama sistemleri alanýndaki çözüm ortaðý olduklarýný belirten Osman Yaðýz, deprem bölgelerinde kurulan çadýr ve konteyner kentlerde, suyun kesintisiz ve temiz olmasýnýn hayati önem taþýdýðýnýn altýný çizdi:

“15 ila 30 bin insanýn bir arada yaþadýðý çadýr ve konteyner kentlerde, küçük bir ihmalin salgýn hastalýklara davetiye çýkaracaðýný çok iyi biliyoruz. Bu alanda ki tecrübelerimizi, ilk günden itibaren sahada büyük bir özveriyle paylaþtýk” dedi.

“Geleneksel su depolarýnýn büyük bir kýsmý yýkýldý”

Deprem nedeni ile yapýlarda ki ve açýk alanlarda ki geleneksel yani betonarme su depolarýnýn büyük bir kýsmýnýn yýkýldýðýný, bir bölümünün de aðýr hasarlý olduðunu belirten Osman Yaðýz, “GRP Modüler Su Depolama Sistemleri”nin depremlerde hiç zarar görmediðini vurguladý:

“Güney Kore’den gerçekleþtirdiðimiz teknoloji transferi ile yüzde 100’e yakýn yerlilik oraný ile Türkiye’de ürettiðimiz “GRP Modüler Su Depolama Sistemleri”mizin depremlerde hiç zarar görmemesi bizlere, bu ürünümüzün; yüksek mukavemete sahip olduðu ve depremlere karþý yüksek dayaným saðladýðý gerçeðini bir kez daha göstermiþ oldu.

Deprem sonrasý gerek sahada ki çalýþmalarýmýzda gerekse basýndan takip ettiðimiz kadarýyla bina altlarýndaki; havuzlarýn, su depolarýnýn ve yangýn proses depolarý gibi su depolama sistemlerinin, yapýlarýn mukavemetini ve korozyon dayanýmýný olumsuz etkilediðine þahit olduk. Maalesef ülke olarak, bina altýna betonarme su deposu yapmanýn bedelini aðýr ödedik” þeklinde konuþtu.

“En büyük korkumuz, çalýþanlarýmýzýn ve insanlarýmýzýn þehrimizi terk etmesi”

“Önceliðimiz bölgemizin yaralarýný sarmak” diyen Osman Yaðýz sözlerine þöyle devam etti: “En büyük korkumuz, çalýþanlarýmýzýn ve insanlarýmýzýn þehrimizi terk etmesi. Bu durum en az deprem kadar þehirlerimize zarar verebilir. Bu nedenle insanlarýmýzýn en kýsa zamanda bölgeye dönmelerini ümit ediyoruz. Biz sanayiciler bu konuda elimizden gelen desteði saðlýyoruz. Birlik ve dayanýþma ile yaralarýmýzý hep birlikte sarýp, bölgemiz için daha iyi bir gelecek inþa etmek adýna var gücümüzle çalýþýyoruz. Ülkemize tekrar geçmiþ olsun” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top