'GÜVENLÝ BÝNA ÝÇÝN 3 KRÝTERÝ MUTLAKA ARAYIN'

'GÜVENLÝ BÝNA ÝÇÝN 3 KRÝTERÝ MUTLAKA ARAYIN'

1-Yüksek katlý binalar deprem riski ile iliþkilendirilemez 2-Zayýf zeminde yüksek katlý binalar daha az etkilenir 3-Yönetmeliðe uygunluk, doðru firma ve yapý denetimi hayati önemde

Son günlerde yüksek katlý binalarýn deprem güvenliði ile iliþkilendirildiðini belirten Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ, “Ancak önemli olan kat sayýsý deðil, binanýn zemine uygun inþa edilmesidir” dedi. Deprem güvenliði konusunda 3 kritere dikkat edilmesini öneren Emrullah Yedikardeþ “2018 deprem yönetmeliðine göre yapýlan binalar, güvenlik katsayýlarý daha yüksek olarak tasarlanmaktadýr. Yapý denetiminden geçmiþ, güvenilir firmalar tarafýndan inþa edilen yeni binalara rahat güvenilebilir” diye konuþtu.

Kahramanmaraþ merkezli deprem sonrasý baþta Ýstanbul olmak üzere büyükþehirlerde deprem korkusu canlandý. Bu çerçevede depreme dayanýklý bina arayýþý artarken, yüksek katlý binalar deprem güvenliði ile iliþkilendirilmeye baþlandý.

Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ, depreme dayanýklý bina arayýþýnda kat sayýsýna deðil, 3 temel kritere dikkat edilmesi gerektiðini söyledi. Emrullah Yedikardeþ bu kriterleri, 2018 deprem yönetmeliðine uygunluk, güvenilir firmanýn yapý denetiminden geçmiþ projeleri olarak açýkladý.

Projelere geoteknik mühendisinin de onayý gerekiyor

Emrullah Yedikardeþ “Ocak 2019 yýlýndan itibaren uygulanmakta olan 2018 bina deprem yönetmeliði zemin parametrelerinde önemli yenilikler getirdi. Yapýlarýn zemine göre daha saðlýklý tasarlanmasýný saðlandý ve projelere geoteknik mühendisinin* de onay þartý getirildi” dedi.

2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliði ile zemin sýnýflarýnýn yenilendiðini belirten Emrullah Yedikardeþ, “Bu yönetmelik zayýf zeminlerde tasarlanacak düþük katlý yapýlarýn depremde daha fazla etkileneceðini  ortaya koydu. Dolayýsýyla deprem riskini yüksek katlý binalarla iliþkilendirmek doðru deðil. Esas önemli olan doðru mühendislik hizmetleri ve yönetmeliklere uygunluktur. Güvenilir þirketler yönetmeliklerin yaný sýra projelerinde ilave güvenlik önlemleri de almaktadýr.” dedi.

Bu yönetmelik çerçevesinde 3-4 yýldýr yapýlan ve yapýlmakta olan binalarýn daha saðlýklý yapýlar olduðunu ifade eden Emrullah Yedikardeþ, sözkonusu inþaatlarýn da henüz toplam stoktaki paylarýnýn ancak binde 1 oranýnda olduðunu söyledi.

Zeminin büyütme etkisi Avcýlar’da hissedilmiþti

Ýnþaatlarda zeminin daha önemli olduðunu anlatan Karmar Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikarde, zeminin hasarý büyütme etkisinin 1999 Marmara depremi sýrasýnda Avcýlar’da kendisini hissettirdiðini hatýrlattý. Emrullah Yedikardeþ “Deprem merkez üssüne Ýstanbul’un bütün yerleþim yerlerinden daha uzakta olan Avcýlar ilçesinde meydana getirdiði hasar, dönemin deprem yönetmeliðine göre açýklanamamýþ, daha sonra zeminin büyütme etkisi olarak yorumlanmýþtý” dedi.

Japonya’da 30 katlý binalar dimdik ayakta

Deprem bölgelerinde can kaybýný en aza indirmek adýna yatay mimari önerildiðini belirten Emrullah Yedikardeþ, ancak arazi kaynaklarýnýn kýt olduðu kent merkezlerinde bu yöntemin her zaman çözüm sunmadýðýný ifade etti. Emrullah Yedikardeþ “Örneðin en büyük depremlerde bile 30-40 katlý binalarýnda en ufak hasar oluþmayan Japonya’da doðru mühendislik hesaplarý ve bina ölçeðinde alýnan önlemler ile deprem risklerine karþý önlemler alýnmaktadýr” yorumunu yaptý.

“Kaya üzeri bina her zaman saðlamdýr diyemeyiz”

Emrullah Yedikardeþ sözlerini þöyle sürdürdü:

“Kamuoyunda yanlýþ deðerlendirmeler var. Örneðin kaya üzerindeki binalar saðlam olur diye düþünülüyor. Ancak kaya üzerindeki bina da eðer saðlam ve uygun yapýlmazsa, deprem dipten vurduðunda yýkýlabilir. Binalar heyelan bölgesi hariç her yere yapýlabilir, önemli olan uygun yapýlmasýdýr. Fore kazýk, perde duvar sistemi gibi iyi uygulanan inþaat mühendisliðine dikkat edilmeli.”

Ýstanbul Baðcýlar’da Karmar Sakura projesini yönetmeliklere uygun olarak inþa ettiklerini, projenin bu yýl tamamlanacaðýný anlatan Emrullah Yedikardeþ, bir mimar ve inþaatçý olarak her projede önce can güvenliði ve konforunu esas aldýklarýný açýkladý.

 

* Geoteknik, bilimsel metotlar ve mühendislik prensipleri kullanýlarak zemin tabakasýnýn ve malzemelerin özelliklerinin elde edilmesi, tahmin edilmesi ve bu bilgilerin mühendislik problemlerinde kullanýlmasý uygulamasýdýr.

Yorumlar

Top