'BÝLÝNÇSÝZ SU TÜKETÝMÝNE DUR DEMEK ZORUNDAYIZ'

'BÝLÝNÇSÝZ SU TÜKETÝMÝNE DUR DEMEK ZORUNDAYIZ'

Bu yýl “ortaklýklar ve iþbirlikleri yoluyla deðiþimi hýzlandýrmak” temasýyla kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü dolayýsýyla açýklama yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, Türkiye’de kiþi baþýna düþen su miktarýnýn her yýl gerilediðini söyledi. Tayfun Küçükoðlu, “Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda ilerliyor. Bu durumun önüne geçebilmemiz için su kaynaklarýmýzý doðru ve bilinçli kullanmamýz son derece önemli. Suyun sonsuz bir kaynak olmadýðý farkýndalýðýný yaratmalýyýz” dedi.

Tatlý su kaynaklarýnýn önemine dikkat çekmek ve sürdürülebilir yönetimini saðlamak amacýyla Birleþmiþ Milletler tarafýndan her yýl farklý bir temayla kutlanan 22 Mart Uluslararasý Dünya Su Günü, bu yýl “Ortaklýklar ve iþbirlikleri yoluyla deðiþimi hýzlandýrmak” temasýyla kutlanýyor. Bu kapsamda yeraltý sularýnýn yaþamsal önemini vurgulamak için “su etrafýnda birleþmenin ve birlikte ilerlemenin dünya için bir fýrsat olduðu” mesajý verildi. Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu da Dünya Su Günü dolayýsýyla açýklamalarda bulundu. 

Su israfýna engel olmak için toplumsal bilinçle hareket etmeliyiz”

Yaþamýmýzýn en temel ihtiyaçlarýndan biri olan suyun hayatýmýzýn her alanýnda hayati bir önem taþýdýðýný söyleyen Tayfun Küçükoðlu, “Hýzlý nüfus artýþý, bilinçsiz kullaným ve iklim deðiþikliðinin etkileriyle, ülkemizde kiþi baþý düþen su miktarýnda ciddi düþüþ yaþanýyor. Devlet Su Ýþleri verilerine göre Türkiye’de kiþi baþýna düþen yýllýk kullanýlabilir su miktarý bin 346 metreküp. Bu deðere baktýðýmýzda Türkiye’nin ‘su sýkýntýsý’ yaþayan bir ülke olduðunu söyleyebiliriz. Ýleriye yönelik tedirginlik yaratan bu durumun önüne geçebilmemiz için su kaynaklarýmýzý doðru ve bilinçli kullanmak son derece önemli. Mevcut su kaynaklarýmýzý korumak, yeni üretim teknolojilerinin katkýsýyla sanayide su tüketimini azaltmak, sulamada ve konutlardaki kullanýmda su israfýný önlemek için toplumsal bilinçle hareket etmeliyiz” dedi. 

“Su kaynaklarýnýn verimli yönetilmesine ihtiyaç var”

Su kaynaklarýnýn daha sorumlu bir þekilde kullanýlmasý gerektiði yönündeki tavsiyelerini de sýralayan Tayfun Küçükoðlu, þu ifadeleri kullandý: “Tüm sektörlerde ve kullanýcýlarda suyun sonsuz bir kaynak olmadýðý konusunda farkýndalýðýn yaratýlmasý gerekiyor. Okullarda da bu konuda farkýndalýðýn oluþmasý için faaliyetler gerçekleþtirilmesi önemli. Dünya genelinde tüketilen tatlý suyun yüzde 69’u tarým alanýnda kullanýlýyor. Suyumuzun yarýsýndan fazlasýnýn tüketildiði tarým sektöründe tasarruf saðlayacak modern sulama tekniklerinin uygulanmasý; daha kaliteli ve daha çok ürün elde edilebilmesi için suyun verimli kullanýmý ön planda tutulmalý. Diðer taraftan ülkemizdeki yapý sektörü, su kaynaklarýnýn yüzde 16'sýný kullanýyor. Sanayi ve konutlardaki su tüketimini, akýllý fabrika, akýllý bina, akýllý þehir uygulamalarý ile kontrol altýna alabiliriz. Hiçbir su, atýk deðildir; tüm sularý geri kazanabiliriz. Su tüketimi, atýk su yönetimi, gri su kullanýmý, yaðmur suyu kullanýmý dahil birçok alanda bilinçli ve verimli kaynak yönetimine ihtiyaç var. Yaðmur sularýnýn sarnýçlar vasýtasýyla toplanýp basit bir arýtma iþlemi sonrasý deðerlendirilmesi de çok önemli bir kazanç. Bu ve benzeri uygulamalarýn giderek artan kuraklýk sorununun azalmasýna katkýsý yadsýnamaz bir gerçek.

“Suyla baðlantýlý eko-sistemleri korumak ve eski haline getirmek zorundayýz”

“2030 yýlýna kadar herkesin güvenli ve eriþilebilir içme suyuna kavuþmasýný saðlamak için, altyapýya yatýrým yapmak, sýhhi tesisleri inþa etmek ve her düzeyde hijyeni teþvik etmek zorundayýz” diyen Tayfun Küçükoðlu sektörün bu konuda neler yapabileceði ile ilgili þu tavsiyelerde bulundu: “Bir binadaki her bir sistem su kullanýmý ile iliþkilidir. Su verimliliði, iç mekan kullanýmý, dýþ mekan kullanýmý, özel kullanýmlar ve ölçümleme dikkate alýnarak ‘su’ bütünsel olarak ele alýnmalýdýr. Soðutma kuleleri, aletler, demirbaþlar, armatürler, proses suyu ve sulama da dahil olmak üzere bir bina ile ilgili tüm su kaynaklarýný göz önünde tutarak binalar için su kullaným ölçümü yapýlmasý, projelerde su tasarrufu için fýrsatlarýn belirlenmesini ve su kullanýmýný izleyip kontrol edilmesini saðlar. Ayrýca su kýtlýðýný hafifletmek istiyorsak, ormanlar, daðlar, sulak alanlar ve nehirler gibi suyla baðlantýlý eko-sistemleri korumak ve eski haline getirmek zorundayýz. Ancak su verimliliðini teþvik etmek ve arýtma teknolojilerini desteklemek için uluslararasý iþ birliðine de ihtiyaç olduðunu unutmamalýyýz.”

Yorumlar

Top