ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ'NDE DEPREMÝN ETKÝLERÝ HÝSSEDÝLDÝ

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ'NDE DEPREMÝN ETKÝLERÝ HÝSSEDÝLDÝ

Ýnþaat malzemeleri sanayisinin çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD’ýn raporuna göre; Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, þubat ayýnda 69,30 puan seviyesine geriledi. Raporda; depremlerin etkisiyle inþaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde meydana gelen sýnýrlý düþüþe raðmen üretim beklentisinde yüksek bir artýþ yaþandýðý belirtildi. Afet sonrasý yeniden imar, onarým ve güçlendirme konularýnda ortaya çýkan ihtiyaçlar da sektöre dair güven ve beklenti seviyelerinde etkili oldu.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan her ay düzenli olarak paylaþýlan ‘Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi’nin Þubat 2023 sonuçlarý açýklandý. 11 ilde büyük yýkýmlara neden olan depremlerin etkisiyle Bileþik Endeks’in bir önceki aya göre 0,20 puanlýk düþüþle 69,30 puana gerilediði vurgulanan raporda, afetin sektör üzerinde yarattýðý etkilere yer verildi. Rapora göre; tüm toplumun yüreðinde derin yaralar açan depremler, þubat ayýndaki inþaat malzemeleri sanayi faaliyetleri üzerinde de sert bir düþüþe neden oldu. Ancak afet sonrasý yeniden imar, onarým ve güçlendirme faaliyetleri sürecinde inþaat malzemeleri sanayisine yönelik ortaya çýkan ihtiyaçlar; sektördeki güven ve beklenti seviyelerinde etkili oldu. 

Afet bölgesindeki üretimin durmasý ihracatta düþüþ yarattý 

Þubat ayýnda mevsimsellik ve pazarlardaki koþullardan çok deprem afetinin ortaya çýkardýðý etkiler Bileþik Endeks üzerinde belirleyici oldu. Buna göre Faaliyet Endeksi þubat ayýnda bir önceki aya göre 2,2 puan düþüþ gösterdi. Alt faaliyet gruplarýnda da küçülme yönünde benzer eðilimler yaþandý. Küçülmeler iç pazarda çok yüksek gerçekleþti. Yurtiçi satýþlarýnýn þubat ayýnda bir önceki aya göre önemli ölçüde gerilediði vurgulanan raporda, ihracatýn belirgin bir þekilde düþtüðü belirtildi. Ýhracattaki düþüþün nedenlerinden biri de afet bölgesindeki sanayi üretiminin durmasý oldu. 

Yeniden imar ve onarým çalýþmalarý faaliyetleri artýracak

Mevsimsellik ile iç pazarda, küresel durgunluk ile ise dýþ pazarda yavaþlama eðiliminde olan faaliyetlerde, þubat ayýnda yaþanan depremlerin etkisiyle sert düþüþler görüldü. Ancak rapora göre; deprem bölgesinde yeniden imar ve onarým çalýþmalarý ile riskli bölgelerdeki yenileme ve güçlendirme çalýþmalarýnýn, faaliyetleri artýrmasý bekleniyor. Ýnþaat malzemeleri sektöründe bir önceki ayý yükseliþle kapatan Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,29 puanlýk artýþ gösterdi. Deprem etkisiyle büyük yýkýmlar yaþayan 11 ilin yeniden inþasý ile birlikte seçime doðru inþaat sektörüne verilen destekler güven seviyesinde etkili oldu.

Üretim beklentilerinde sýçrama yaþandý

Beklenti Endeksi de þubat ayýnda bir önceki aya göre 0,20 puanlýk artýþ gösterdi. Deprem afetinin yarattýðý genel olumsuz etkilere karþýn, yine deprem afeti sonrasý inþaat sektörüne yönelik ortaya çýkan iþ potansiyeli beklentileri destekledi. Ýç ve dýþ pazar koþullarýndaki zayýf faaliyetlere raðmen önümüzdeki döneme yönelik faaliyetlerde artýþ beklentisi öne çýktý. Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerin çok sýnýrlý ölçüde gerilediðinin altý çizilen raporda, önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþlerin deðiþmediði kaydedildi. Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan ihracat sipariþleri ise þubat ayýnda sýnýrlý ölçüde geriledi. Ancak önümüzdeki üç ayýn üretim beklentisi þubat ayýnda yüksek artýþ gösterdi. Üretim beklentileri özellikle iç talepteki artýþ beklentileri ile yükseldi.


Yorumlar

Top