DEPREM SONRASI TURÝZM SEKTÖRÜNÜ NE BEKLÝYOR?

DEPREM SONRASI TURÝZM SEKTÖRÜNÜ NE BEKLÝYOR?

2023 yýlýndan da ümitli bir bekleyiþ içerisine giren turizm sektörü, 11 ili vuran deprem felaketinin ardýndan nasýl bir yol izleyecek?

Depremden etkilenen 11 ile geçen yýl 500 bine yakýn yabancý turist gelmiþti. Bu þehirlerden en fazla turist aðýrlayanlar Adana, Hatay ve Gaziantep olarak öne çýkýyor.

Peki yaþanan deprem felaketi Türkiye’nin turizm rakamlarýna nasýl etki edecek? Ayný zamanda bir turizmci olan TÜGÝAD Baþkan Yardýmcýsý Dr. Þebnem Akman Balta, depremin 2023 yýlý rakamlarýna önemli bir negatif etki yapmayacaðý hatta 2023 yýlýnýn turizmin altýn çaðýný yaþayacaðý bir yýl olacaðý görüþünde.
 
“60 milyar dolar gelir 55-60 milyon turist bekliyoruz”

Turizm rakamlarýnýn yýl baþýnda hedeflenen rakamlardan çok fazla uzaklaþmayacaðýný söyleyen Þebnem Akman Balta sözlerine þöyle devam etti;

“Herhangi bir kötü spekülasyon yapýlmaz ise turizm altýn çaðýný yaþar. 75 milyar dolar gelir hedefleniyordu ancak yaþanan deprem felaketi sonrasý bu rakam en fazla 60 milyar dolara düþebilir aþaðýsýna düþmesini beklemiyorum. Turist sayýsýnda da 55-60 milyon turist bekliyoruz. Turizm sektöründe çalýþacak personel anlamýnda zorluk yaþanýyor deprem korkusu çalýþacak personeli etkiledi. Ancak rezervasyonlar açýsýndan büyük bir sýkýntý olmayacak. Deprem korkusu yaþayan yüzde 5’lik bir kitle turizmde rotayý Antalya ‘ya Bodrum ‘a çevirebilir. Ayrýca Nevþehir Kapadokya’da deprem konusunda sýkýntý yaþatmayacak noktalar bulunmaktadýr.”
 
2022’de rekor kýrýlmýþtý

2022 yýlýnda 46 milyar dolar gelir elde edildi. 2022 yýlýnda Türkiye’nin yüzde 71 artýþla 51 milyon ziyaretçi aðýrladýðýna dikkat çekilen haberde, “Bu durum doðrudan gelirlere de yansýdý. 2022’de bir önceki yýla kýyasla yüzde 53’lük bir artýþla 46 milyar dolar turizm geliri elde edildi
“Öce saðlýk önce güvenlik vizyonu ile dünyaya açýlmalýyýz”

Deprem saðlýk turizmini de etkiledi. Saðlýk turizmi ve kongre turizminin depremle birlikte büyük darbe aldý, özellikle Ýstanbul otellerinde doluluklarýn yüzde 30 geriledi.

Türkiye saðlýk turizminden yýllýk 4 milyar dolar gelir elde ediyor. Depremden dolayý yaklaþýk 250 milyon dolarlýk kayýp yaþandýðý tahmin ediliyor. Saðlýk turizmi son iki ayda yüzde 40 düþtü. Özellikle estetik amaçlý ya da acil olmayan saðlýk sorunu yaþayanlar geliþlerini iptal ettiði belirtiliyor.

Saðlýk turizmi açýsýndan bölgede çok deðiþiklik olmayacaðýna dikkat çeken Þebnem Akman Balta, saðlýk turizmi için tercih edilen þehirlerin öncelikli olarak Antalya ve Ýstanbul olduðunun altýný çizdi. Balta, “Deprem ülkesi olarak algýyý düzeltmemiz lazým ayrýca güvenli alan güvenli ülke ana tema olmalý. Önce saðlýk önce güvenlik vizyonuyla Dünyaya açýlmalýyýz” diye konuþtu.
 
Ýstanbul depremi söylentisi turistleri etkiledi

Türkiye’ye gelen saðlýk turisti sayýsýnýn yüzde 80’i Ýstanbul’a geliyor. Saðlýk Bakanlýðý güvencesiz olan kamu ve üniversite hastanelerini boþaltýyor. Bakanlýk, þimdi özel hastanelerden de depreme dayanýklýlýk raporlarýný istemeye baþladý. Özel hastanelerde de taþýnmalar olacak.

Depremin turizm tesislerine zararý 2,2 milyar TL
 
Kahramanmaraþ ve Hatay merkezli depremlerin bölgedeki turizm tesislerine hasarýnýn yaklaþýk 2,2 milyar lira olduðu tespit edildi. Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkanlýðýnca hazýrlanan raporda bu tesislerin yeniden inþasý için ihtiyaç duyulan finansmana eriþimin kolaylaþtýrýlmasý önerildi.
 
Rapora göre depremlerin etkilediði bölge illerde Kültür ve Turizm Bakanlýðýndan iþletme belgeli toplam 74 bin 352 yatak kapasiteli 1030 tesis ile yapým aþamasýnda olan toplam 10 bin 686 yatak kapasiteli 39 tesisin bulunduðu tespit edildi.

Söz konusu 11 ilde konaklama tesislerinde 2022'de 7 milyon 185 bin 814 geceleme yapýldýðý, bunun ülkeye gelen ziyaretçilerin yaptýðý gecelemenin yüzde 3,9'una denk geldiði görüldü. 2022'de ülkeye gelen yabancýlarýn yüzde 1,1'inin depremden etkilenen illerde gecelediði belirlendi. Bölgede, 63 turizm iþletme belgeli, 179 basit konaklama turizm iþletme belgeli olmak üzere toplam 242 tesise iliþkin hasar tespit çalýþmasý devam ediyor.
 
Hasar tespit çalýþmalarý sürüyor

Mart ayý baþýna kadar yapýlan hasar tespitlerine göre, yýkýlan ve aðýr hasarlý turizm tesislerinin tahmini toplam maliyetinin 1 milyar 413 milyon 285 bin 418 lira, orta hasarlý turizm tesislerinin toplam maliyetinin 199 milyon 82 bin 617 lira ve az hasarlý turizm tesislerinin toplam maliyetinin ise 544 milyon 622 bin 448 lira olmak üzere turizm tesislerine iliþkin toplam maliyetin 2 milyar 156 milyon 990 bin 483 lira olduðu hesaplandý.

Yorumlar

Top