YÜKSEK BÝNALARIN ÝNÞAASINDA NELERE DÝKKAT EDÝLMELÝ?

YÜKSEK BÝNALARIN ÝNÞAASINDA NELERE DÝKKAT EDÝLMELÝ?

Kahramanmaraþ depremlerinden etkilenen 11 ilde pek çok kiþinin yaþamýný yitirdiði yüksek katlý binalar, Türkiye’nin her bir bölgesinde inþaat ve mühendislikte mevzuat ve standartlara uygun projelerin önemini gündeme getirdi. Yüksek katlý binalarda öncelikle zemin mekaniði ve davranýþýnýn iyi incelenmesi gerektiðini kaydeden Dr. Nuri Bingöl, zemine uygun mühendislik uygulamalarý kullanýmýna dikkat çekti. Bingöl, sývýlaþmanýn olduðu bölgelerde binalarýn yüksek katlý olarak inþa edilmemesi gerektiðini de sözlerine ekledi.

Üsküdar Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Dekan Yardýmcýsý ÝSG uzmaný Dr. Öðr. Üyesi Nuri Bingöl, yüksek katlý binalarda olasý depremlere karþý alýnmasý gereken önlemlere iliþkin deðerlendirmede bulundu.

 

Yüksek katlý binalarda öncelikle zemin seçiminin önemli olduðunu hatýrlatan Dr. Nuri Bingöl, öncelikle bu konu ile ilgili mühendislik disiplinine göre ortak çalýþma ile risk deðerlendirmesi yapýlmasý gerektiðini söyledi.

 

Zemin mekaniði ve davranýþý iyi incelenmeli

 

Önceliðin çok katlý yüksek binalarýn jeolojik açýdan saðlam yapýda olan zeminlere yapýlmasý olduðunu kaydeden Dr. Nuri Bingöl, “Ancak her bölgede saðlam yapýda zeminin bulunmadýðý ve ülkemizin deprem ülkesi olduðu gerçeði göz önünde bulundurulduðu üzere, her zaman saðlam zemin bulma imkaný bulunmamaktadýr. Bu durumda geliþmiþ inþaat teknolojileri ile bina temelinin saðlam zemine ulaþacak þekilde kazýk çakma, shutcrete uygulama gibi zemin güçlendirme ve saðlam zemine ulaþma yöntemleri seçilerek çok katlý binalarýn yapýlmasý mümkün olabilmektedir. Dolayýsýyla plan ve proje aþamasýnda zemin mekaniði ve davranýþý iyi incelenmeli ve bu incelemelere göre çok katlý bina yapýlmalýdýr. Deprem izolatörlerinin kullanýlarak olasý sarsýntýlarýn süspanse edilmesi de yine uygulamalardaki iyi örneklerden olacaktýr.” diye konuþtu.

 

Yüksek katlý binalarda projeye tam olarak uyulmalý

 

Yüksek katlý binalarýn yapýmýnda dikkat edilmesi gereken noktalara da deðinen Dr. Nuri Bingöl, “Yüksek katlý binalarýn yapýmýnda ilgili mevzuat, standart ve inþaat mühendisliði bilimine uygun olacak en doðru statik hesaplamalar yapýlarak bina projelendirilmeli ve inþaat yapýmý sýrasýnda da bu projeye harfiyen uyulmalý, özellikle perde, kolon, kiriþ, döþeme gibi betonarme yapý elemanlarýnda kullanýlan beton sýnýfý, uygulamasý ve kürlenmesi ile donatý çeliðinin uygun sýnýfta ve yeterli fiziki þartlarda olmasý konusunda taviz verilmeden ve yapý denetim kuruluþlarý tarafýndan yeterli ve etkin denetimle projenin uygulanmasý saðlanmalýdýr.” dedi.

 

Müteahhit firmanýn mühendislik hizmetlerini doðru vermesi önemli

 

Yüksek katlý binalarýn müteahhitlerinin de bu projeyi uygulayabilecek yeterlilikte ve nitelikte bir müteahhit olmasý gerektiðini ifade eden Dr. Nuri Bingöl, “Yapý denetim gibi dýþ denetimin yanýnda müteahhit firmanýn mühendislik hizmetlerini doðru vermesi ve iç denetimler ile yapýlan uygulamalarýný sürekli denetlemesi ve gerektiðinde yerinde müdahaleler ile yapýlacak yanlýþlarýn, baðlantý eksikliklerinin, donatý sorunlarý gibi birçok durumun önüne geçecektir. Bina temellerinin yalýtým sorunu da önemlidir. Bu konuda da zeminin veya bodrum katlarýn yani temelin ileriki zamanlarda su almamasý için proje aþamasý ve temel inþasý sýrasýnda çok dikkatli bir þekilde sürekli iþin baþýnda mühendislik hizmeti alarak durum kontrol altýnda tutulmalýdýr.” diye konuþtu.

 

Yatay mimari tercih edilmelidir

 

Sývýlaþmanýn olduðu bölgelerde binalarýn yüksek katlý olarak inþa edilmemesi gerektiðini kaydeden Dr. Nuri Bingöl, “Mühendislik gereklerine uygun þekilde yapýlmasý öncelikli olmalýdýr. Bilimin ve fennin gereklerini yerine getirmek sývýlaþmanýn olduðu zeminlerde yapýlacak binalar da dahil tüm koþullarda önemlidir. Zemine uygun þekilde mühendislik uygulamalarý kullanýlmalýdýr. Yatay mimari tercih edilmelidir. Zeminin durumuna göre de mühendislik hesaplarý ve uygulama teknikleri benzeri koþullarda binalarýn kaç katlý olabileceðini ortaya koyabilir.” diye konuþtu.

 

Mevzuat ve standartlara uygunluk riskleri azaltýyor

 

Ýlgili mevzuata ve standartlara uygun þekilde hazýrlanmýþ proje þartlarýný asgari þartlarda saðlayacak þekilde tekniðe uygun olarak yapýlan hiçbir binanýn kat yüksekliði ayýrt etmeksizin tehlike oluþturmayacaðýný kaydeden Dr. Nuri Bingöl, “Bu þartlarý saðlamayan tek katlý yapý bile tehlike oluþturur. Mühendislik gereklerini yerine getirmek yine standartlara uygun inþa etmek kaydý ile yüksek binalarda deprem esnasýndaki yüksek sarsýntýlara dayanabilecek þekilde yapýlabilmektedir. Unutmayalým ki çelik konstrüksiyon üzerine inþa edilmiþ birçok bina mevcuttur. Yapýlma aþamasýnda deprem izolatörleri ile de desteklendiði sürece yüksek binalardaki   sarsýntý seviyeleri azalacak ve bu az seviyedeki sarsýntýlara da bu yüksek binalar dayaným gösterecektir.” diye konuþtu.

 

Yorumlar

Top