HÝDRONÝK BALANSLAMA EKSÝKLÝÐÝ, BÝNALARIN KONFOR VE ENERJÝ TÜKETÝMÝNÝ OLUMSUZ ETKÝLÝYOR

HÝDRONÝK BALANSLAMA EKSÝKLÝÐÝ, BÝNALARIN KONFOR VE ENERJÝ TÜKETÝMÝNÝ OLUMSUZ ETKÝLÝYOR

Ýklim koþullarý, bina mimarisi, suyun sýcaklýðý ve basýncý gibi deðiþken koþullar altýnda hidronik balanslamasý bozulan iklimlendirme sistemleri, enerji tüketimini artýrýrken; ayný zamanda kullanýcý konforunu da olumsuz yönde etkiliyor. Danfoss’un akýllý vanalar, sensörler, aktüatörler ve dijital teknolojilerden yararlanarak geliþtirdiði Akýllý Hidronik Sistemler, hidronik basýncýn iklimlendirme sisteminin her noktasýnda kontrol altýnda olmasýný saðlayarak en iyi performansýn elde edilmesine destek oluyor. Ýklimlendirme sistemine þeffaflýk, 7/24 izlenebilirlik, ölçülebilirlik ve öngörülebilir bakým maliyeti avantajý sunan Akýllý Hidronik Sistemler, binalarýn daha çevreci hale gelmesine de destek oluyor.

Binalarda yer alan iklimlendirme sistemlerinin enerji maliyeti; sistem donanýmýnýn yeniliði, bakým durumu ve teknolojik özelliklerinin yaný sýra sistem içinde yer alan soðutkanýn hidronik balanslamasýna baðlý olarak deðiþebiliyor. Hidronik balanslama ayrýca kullanýcý konforunu, iklimlendirme sisteminin ömrünü, bakým ve onarým maliyetlerini de doðrudan etkileyebiliyor. Danfoss’un ticari binalarda en iyi iklimlendirme performansýný elde etmek için dijital teknolojilerden yararlanarak geliþtirdiði Akýllý Hidronik Sistemleri, binalarda, hidronik balanslamanýn her koþulda eþit ve doðru seviyede olmasýný saðlayarak, ticari binalarýn karbon ayak izinin azaltýlmasýna ve kullanýcý konforunun artýrýlmasýna katkýda bulunuyor.

 

HVAC 4.0’a geçiþi hýzlandýrýyor

Basýnçtan Baðýmsýz Balanslama ve Kontrol Vanalarý AB-QM’ler ve dijital IoT aktüatörler NovoCon®’un yaný sýra sensörler ve dijital araçlarla bir bütün olarak uçtan uca dijitalleþtirilebilen iklimlendirme sistemleri, HVAC 4.0 konseptine geçiþi de hýzlandýrýyor. Bina Yönetim Sistemi’ne entegre olabilen, süreçlere þeffaflýk kazandýran Akýllý Hidronik Sistemler, ticari binalarda anlýk olarak 7/24 uzaktan izleme ve hassas kontrol getirileriyle kullanýcýsýna en uygun düzeyde iklimlendirme performansý saðlýyor. Basýnçtan baðýmsýz hidronik balanslama ve kontrolünün amaçlandýðý bu teknolojide, sistemin kullaným ömrünü kýsaltan durumlara karþý kalýcý bir çözüm yaratýlýrken, arýza kaynaklý beklenmedik kesinti ve ekstra iþletme maliyetlerinin de önüne geçilebilir.  

 

Ýklimlendirme sistemlerinde hidronik balanslama göz ardý edilebiliyor

Hidronik balanslamanýn binalarýn enerji tüketimi ve kullanýcý konforu üzerine etkileri hakkýnda deðerlendirmelerde bulunan Danfoss Türkiye Ýklimlendirme Çözümleri Kýdemli Satýþ Müdürü Serkan Yavuz, “Küresel ölçekte yaþanan enerji krizi ve beraberinde gelen enerji maliyet artýþý, ticari bina yatýrýmcýlarýnýn enerjinin daha etkin kullanýldýðý sistemlere ve çözümlere yönelmesine sebep oldu. Önlem olarak, bir yandan en son teknolojiye sahip olan ürünler satýn alýnýrken, diðer yandan da kullanýcý konforundan vazgeçmeden enerji tüketimini azaltabilmek için yatýrým çalýþmalarýna aðýrlýk veriliyor. Ancak tüm bu yatýrýmlarýn aksine, halihazýrda kullanýlan sistemlerin hidronik balanslamasý göz ardý ediliyor. Hidronik balanslama eksikliði sistemlerin doðru performansta çalýþmasýný engellediði gibi, diðer yandan katlar ya da odalar arasýnda ýsý farklarýna, ses ve titreþim gibi kullanýcýlarý rahatsýz eden etkenlere zemin hazýrlýyor. Sistem açýsýndan deðerlendirirsek, bu eksiklik sisteme gereðinden fazla yük binmesine ve dolayýsýyla daha fazla enerji tüketimine sebep oluyor. Anlýk balanslama çalýþmalarý ise yatýrýmcýsýna maliyet, zaman ve iþ kaybý; bina yönetimi personeline ise iklim geçiþlerinde, mesafe deðiþkenliklerinde, gün içi sýcaklýk farklýlýklarýnda ve bina içi diðer cihazlarýn yaydýðý ýsýlar karþýsýnda sürekli balanslama iþlemi gerektirmesi sebebiyle iþ yükü getiriyor. Anlýk ve koþullara göre müdahaleler, kalýcý ve istikrarlý bir çözüm sunmuyor” dedi.

 

Yatýrýmcýsýna öngörülebilir bakým maliyeti verisi sunuyor

Serkan Yavuz, “Akýllý Hidronik Sistem teknolojisi, iklimlendirme sistemleri içerisinde bulunan dijital vana teknolojisi NovoCon® ve sensörler sayesinde ve Bina Yönetim Sistemi’nden aldýðý verilerle hidronik balanslamayý otomatik olarak ayarlama yetkinliðine sahip. Bu teknolojiyle, binada bulunan iklimlendirme sistemlerinin performansýndan her koþul altýnda en üst düzeyde faydalanmýþ oluyoruz. Böylece binalarda enerjinin etkin kullanýmý mükemmelleþirken, kullanýcý konforu da en üst seviyeye çýkmýþ oluyor. Diðer bir yandan, arýza kaynaklý kesintilerin önüne geçiliyor, yatýrýmcýsýna öngörülebilir bakým maliyeti verisi sunuyor. Akýllý Hidronik Sistemleri’mizle, ticari binalarýn amortisman sürelerinin düþürülmesine katkýda bulunuyoruz. Son kullanýcý için ise bina yöneticilerinin iklimlendirme sistemi üzerindeki kontrolünü kolaylaþtýrarak, yöneticilerin iþ yükünü hafifletiyoruz. Hidronik balanslama ile ilgili Danfoss Installer App üzerinden sunduðumuz ve herkese açýk olan kolay hesaplama modüllerimizle Akýllý Hidronik Sistemleri’mizin çýktýlarýna kolayca ulaþma imkaný da sunuyoruz” diye konuþtu.

 

Yorumlar

Top