EV SAHÝBÝ VE KÝRACI ANLAÞMAZLIKLARINDA ARABULUCU DONEMÝ

EV SAHÝBÝ VE KÝRACI ANLAÞMAZLIKLARINDA ARABULUCU DONEMÝ

Yükselen kira fiyatlarý her gün yeni bir kiracý-ev sahibi tartýþmasýna yol açýyor. Kiralarý artýrmak isteyen ev sahipleri ve buna karþý çýkan kiracýlar arasýnda yaþanan gerginlikler artýk davadan önce arabulucu yoluyla çözüme kavuþturulmaya çalýþýlacak.

Uyuþmazlýklar için dava açmadan önce arabuluculuða baþvurmak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek. Bu geliþmeleri deðerlendiren Avukat Mustafa Nazif Yýldýz, “5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayýnlanan 7445 sayýlý kanuna göre; artýk kira iliþkisinden doðabilecek uyuþmazlýklar dava þartý arabuluculuk kapsamýna alýnacak. Düzenleme 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Böylece dava açýlmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerekecek. Ancak kiralanan taþýnmazlarýn ilamsýz icra yoluyla tahliyesi hükümleri hariç tutulacak. Kira iliþkisinden doðan bir talebi olan her taraf arabuluculuða baþvurabilecek” ifadelerini kullandý.


Kira uyuþmazlýk davalarýnda patlama var


Son dönemde hýzlý artan kira fiyatlarý ev sahibi ile kiracýlarý karþý karþýya getiriyor. Dava sayýlarýnda adeta patlama yaþandýðýný söyleyen Avukat Mustafa Nazif Yýldýz, “Özellikle ülkenin içinde bulunduðu enflasyonist ekonomik ortam ve yakýn zamanda yaþadýðýmýz, etkilerini uzun bir süre daha hissedeceðimiz deprem hadisesinin neden olduðu göçler, kira piyasasýný etkiledi. Son zamanlarda mülk sahibi-kiracý uyuþmazlýklarýnýn sayýsýnda çok ciddi bir artýþ yaþanýyor. Bu nedenle yargýnýn iþ yükünde de muazzam bir artýþ yaþanýyor. Maalesef bu durum bazen ceza davalarýna bile konu olabilecek olaylarý doðuruyor” diye konuþtu.


Arabuluculuk davalarýna katýlmak zorunlu


Yeni düzenleme ile taraflar arabulucuya gidecek. Avukat Yýldýz, taraflarýn arabulucuda anlaþamadýklarý durumda düzenlenen tutanakla mahkemeye gidebileceklerini söyledi. Yýldýz, “Arabuluculuk; taraflarýn bizzat katýlýmýyla yürütülen bir süreç. Bu nedenle arabulucu tarafýndan yapýlan ön görüþme sonrasý belirlenecek toplantý gününde uyuþmazlýðýn taraflarýnýn veya vekillerinin katýlýmý gerekiyor” dedi.

 

Bazý özel koþullar dýþýnda kiracýnýn tahliye edilmesi mümkün deðil


“Ev sahibi hangi durumlarda kiracýyý çýkarabilir? Bir kiracý evden çýkmak istemiyorsa ne yapmalý veya ne yapabilir?” sorusuna cevap veren Avukat Mustafa Nazif Yýldýz, “Mülk sahibi, kiracý hakkýnda kira sözleþmesindeki yükümlülüklerine uymamasý nedeniyle tahliye iþlemleri baþlatabilir. Bunun yanýnda mülk sahibi, gerçek ve samimi bir ihtiyaca dayanýyor olmasý þartýyla kendisi, eþi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereði bakmakla yükümlü olduðu diðer kiþiler için kullanma zorunluluðu varsa kiracýnýn tahliyesini isteyebiliyor. Ancak þu an kira piyasasýnda bedellerde hýzlý artýþ ve eski tarihli kira sözleþmesi bedellerinin rayice göre aþaðýda kalmasý; meskenlere özgü getirilen düzenlemeyle artýþlarýn sadece belli oranda yapýlmasý gibi sebeplerle mülk sahipleri kiracýlarý, ihtiyaçlarý yukarýda belirttiðim gibi gerçek ve samimi olmasa dahi bu maddeye dayanarak tahliye etmeye çalýþýyor” diye konuþtu.


Gayrimenkul Uzmaný Gülcan Altýnay ise kiracýlarýn hangi durumlarda tahliye edileceðini þöyle açýklýyor; “Ev sahibinin yada 1. Dereceden yakýnlarýnýn eve ihtiyacýnýn olmasý kiracýnýn mülkte on yýldýr ikamet etmesi, ev sahibinin evin içinde tadilat yapmak istemesi, kiracýnýn kira ödemesini yýlda en az 2 kez yapmamasý, ev sahibinin deðiþmesi gibi haklý sebepleri olduðu durumda kiracýyý çýkarmak adýna ihtarname çekilebilir.


Ev sahibi istediði gibi kira artýþý yapamaz


Mesken amaçlý kullanýlan kira yerlerine ait kira sözleþmelerinde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapýlacak artýþlar için tavan olarak %25 oraný belirlendiðine dikkat çeken Avukat Nazif Yýldýz, “Ýþyerleri için ise 12 aylýk TÜFE ortalamasý, kira artýþlarýnda yasal sýnýrý teþkil ediyor. Ancak mülk sahiplerinin beklentileri çoðu zaman bu oranýn üstünde kalýyor. Böyle bir durumda, yasal artýþý yapmasý ve ödemelerini geciktirmeden gerçekleþtirmesi halinde kiracýnýn bu sebebe dayanarak tahliyesi söz konusu olamaz” ifadelerini kullandý.

Tügiad Üyesi, Gayrimenkul Uzmaný Gülcan Altýnay da yaptýðý açýklamada ev sahiplerinin kira artýrma kriterlerini þöyle açýklýyor, “Taraflarca kararlaþtýrýlan kira bedeli, her yýl sözleþmede belirlenen artýþ oraný kadar artmaktadýr. Bu oran her halükarda bir önceki yýl belirlenen TÜFE oranýna göre hesaplanýr. Ancak 11 Haziran 2023 tarihiyle 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenen kira sözleþmelerinde kiraya verenin  %25 oranýnda artýþ yapabileceði kuralý geçerlidir.


Kiracýlarýn ev sahibine karþý haklarý neler?


 Mülk sahiplerinin 5.yýlýný dolduran kiracýsýna karþý istediði kira bedelini belirleme hakký bulunmadýðýnýn altýný çizen Avukat Nazif Yýldýz, “Mülk sahibi kira sözleþmesinde belirlenmiþ oran ile tavaný teþkil eden yasal sýnýrlara riayet etmek zorundadýr. Mülk sahibinin sadece 10 uzama yýlýný dolduran kiracýsýnýn, genel hükümlere göre tahliyesini talep etme hakký vardýr. Bunun yanýnda mülk sahibi, kira bedelinin emsallere oranla düþük kaldýðý gerekçesiyle kira bedelinde uyarlama davasý açabilecektir” dedi.


Tügiad Üyesi Gayrimenkul Uzmaný Altýnay da ev sahiplerinin 5 yýl geçse dahi istediði kirayý belirleyemeyeceðine dikkat çekti. Altýnay, “Ev sahipleri kira bedelinin tespiti için  dava açma haklarý vardýr. Belirlenecek kira bedelinde yüzde 25 sýnýr ile baðlý kalmýyor. Bu noktada kira bedeli hâkim tarafýndan emsal bedellere göre tespit ediliyor.” diye konuþtu.

Yorumlar

Top