YATIRIMCILARIN ÜLKELERÝ DIÞINDA ALDIÐI GAYRÝMENKUL DEÐERÝ 400 MÝLYAR DOLARI AÞTI

YATIRIMCILARIN ÜLKELERÝ DIÞINDA ALDIÐI GAYRÝMENKUL DEÐERÝ 400 MÝLYAR DOLARI AÞTI

Son yýllarda, pandemi, küresel ekonomik krizler, politik liderlerin kararlarý geliþmiþ ülkeleri daha içe kapalý bir hale getirirken, bu ülkelerde dolaþým, oturum süreçleri ve sermaye transferi zorlaþtý. Birçok insan ise gayrimenkul yatýrýmlarýyla birlikte verilen oturum, vatandaþlýk programlarýyla bu kýsýtlamalarý aþýyor.

Dünyada artan enflasyon ve ülke içi krizler, kýrýlganlýklar gayrimenkul yatýrýmlarýný tetikliyor. Sadece 2021’de yatýrýmcýlarýn ülkeleri dýþýnda aldýðý gayrimenkuller için ödediði miktar 400 milyar dolarý aþtý. Bu rakamýn 2022’de en az yüzde büyüdüðüne dikkat çeken Vesta Global Kurucu Ortaðý Teuta Narazan, “Bu pastada en büyük payý; ABD, Ýngiltere, Ýspanya, Portekiz, Birleþik Arap Emirlikleri gibi ülkeler aldý” dedi. Son yýllarda, pandemi, küresel ekonomik krizler, politik liderlerin kararlarý gibi nedenler geliþmiþ ülkeleri daha içe kapalý bir hale getirdi. Bu durum diðer ülke vatandaþlarýnýn bu ülkelere olan dolaþýmýný, oturum süreçlerini ve sermaye transferini zorlaþtýrýyor, kýsýtlýyor. Fakat birçok insan gayrimenkul yatýrýmlarýyla birlikte verilen oturum, vatandaþlýk programlarýyla bu kýsýtlamalarý aþýyor. Akyüz’e göre Çin ve Hindistan vatandaþlarý gayrimenkul alýmýyla sunulan vatandaþlýk ya da oturum programlarýný en çok tercih edenlerin baþýnda geliyor.  Yeni vergi uygulamalar nedeniyle ABD ve Fransa vatandaþlarý, BREXIT sonrasý AB ülkelerinde oturum elde etmek isteyen Ýngiliz vatandaþlarý son dönemde oturum ve vatandaþlýk programlarýna dâhil oluyor. Rusya -Ukrayna savaþýnýn sonuçlarýný da ciddi bir etkisi bulunuyor. Ukraynalýlar daha çok Avrupa programlarýna yönelirken, tüm kapýlarý kapanan Ruslar Türkiye’ye yöneliyor. Bu durumun doðal olarak küresel gayrimenkul pazarýnýn büyümesine de neden olduðuna dikkat çeken Narazan, “Yukarýda saydýðým nedenlerin kýsa ve orta vadede deðiþmesi pek mümkün görünmüyor. Bu da bize pazarýn önümüzdeki yýllarda da çok canlý olacaðýný, büyümesini sürdüreceðini gösteriyor.” dedi.

Bu pastada Golden Visa gibi programlarýn önemli yer tuttuðuna deðinen Narazan, “Golden Visa’yý, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaþý için yatýrým yoluyla oturma izni ve vatandaþlýk hakkýna sahip olma programý olarak niteleyebiliriz. AB’de baþlayan ve özellikle Ýspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeleri olumsuz bir þekilde etkileyen ekonomik krizin ardýndan yine bu üç ülke ve Malta’nýn Golden Visa programýnda öncü ülkeler olduðunu söyleyebiliriz.  Golden Visa programý, öncelikle seyahat özgürlüðü tanýyor. Program sadece AB ülkelerinde deðil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkâný tanýyor. Gayrimenkul yatýrýmýnýzdan euro bazlý kira elde etme imkânýnýn yaný sýra AB ülkelerinde ticaret ve çalýþma hakký da tanýyor. Golden Visa’nýn sunduðu haklardan yatýrýmcýnýn eþi, 21 yaþýna kadar olan veya okuyan çocuklarý ile bakmakla yükümlü olduklarý ebeveynleri de faydalanabiliyor. Çocuklarýnýz için AB ülkelerinde eðitim olanaðýný sunarken, bu eðitim için diðer ülke vatandaþlarýna göre daha uygun ekonomik koþullar elde edebiliyorsunuz. Yatýrým tarafýna baktýðýmýzda, standart yatýrým miktarýndan bahsedemeyiz, zira koþullar ülkeden ülkeye deðiþiyor.  Yunanistan için 250 bin euro deðerinde yapýlacak bir gayrimenkul yatýrýmýyla AB serbest dolaþýmý elde edebiliyorsunuz. Bu yatýrým miktarý Portekiz’de 280 bin eurodan baþlarken, Ýspanya’da 500 bin euroyu buluyor. Bu maliyetlerin üzerine avukatlýk, alým satým masraflarý gibi maliyetleri de ekleyebiliriz.” deðerlendirmesinde bulundu.

‘Yerli, Ýstanbul yerine Yunanistan’dan konut alýyor’

Son iki yýlda hýzlý yükselen emlak fiyatlarý sebebiyle, Türkiye’de konut almanýn zorlaþtýðýna dikkat çeken Narazan, “Ýstanbul’da gayrimenkul fiyatlarý Avrupa þehirleriyle yarýþýyor. Bunun sonucu olarak, Ýstanbul’da yeni bir konut almak yerine Yunanistan, Portekiz, Ýspanya gibi Avrupa Birliði ülkelerine, Ýngiltere ya da ABD gibi ülkelerde konut edinme eðilimi artýyor. AB ülkelerinde yapacaðýnýz gayrimenkul yatýrýmý, Avrupa Birliði’nde serbest dolaþým, vatandaþlýk ve yüksek kira getirisi gibi birçok avantaj saðlayabiliyor. Bu da yurtdýþýnda konut alýmýný teþvik eden unsurlar olarak dikkat çekiyor. Yüksek getirili gayrimenkul yatýrýmý isteyen, çocuklarý için iyi bir eðitim kariyeri planlayan, uluslararasý yatýrýmlarýný daha saðlýklý yönetmek isteyen Türk vatandaþlarý yurtdýþýnda gayrimenkul yatýrýmlarýna yöneliyor.  Bu trende katýlan Türk vatandaþlarý için de Vesta Global olarak talep odaklý çözümler sunuyoruz.” dedi.

360 derece hizmet

Vesta Global 2017 yýlýnda Teuta Narazan ve Armaðan Akyüz tarafýndan kuruldu. Gayrimenkul sektöründe pazarlama ve satýþ danýþmanlýðý veren Vesta Global, oturma izni ve vatandaþlýk programlarýndan, farklý kýtalarda rezidans projelerine kadar geniþ bir yelpazede hizmet veriyor. Vesta Global Kurucu Ortaðý Teuta Narazan, ayrýca otel ve turizm yatýrýmlarýndan ticari mülklere, maden ocaklarýndan tarým arazilerine, þehir dairelerinden okyanusta adalara, Avrupa’da þatolardan Alp’lerde chaletlere, Ýtalya’da üzüm baðlarýna kadar oldukça geniþ bir portföyü danýþanlarýn beðenisine sunduklarýný da sözlerine ekledi: “Ayrýca inþaat ve yatýrým firmalarýna yurtiçi ve yurtdýþýndaki gayrimenkul projelerinde, projenin geliþtirilmesinden, pazarlama ve satýþ danýþmanlýðýna, yurtdýþý satýþ kanallarýnýn oluþturulmasýna kadar anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Vesta Global olarak gayrimenkul sektöründe alýþýlagelmiþ iþ yapma þekilleri dýþýnda hizmet saðlýyoruz.”

 

 

Yorumlar

Top