DEPREM, ÜLKE GENELÝNDE ARZ TALEP DENGESÝNÝ DEÐÝÞTÝRDÝ

DEPREM, ÜLKE GENELÝNDE ARZ TALEP DENGESÝNÝ DEÐÝÞTÝRDÝ

6 Þubat’ta meydana gelen deprem 11 ildeki konut piyasasýný direkt etkilerken, çevre iller ve 3 büyükþehir üzerinde de ciddi deðiþimlere sebep oldu. “sahibindex Kiralýk ve Satýlýk Konut Piyasasý Görünümü” Nisan raporuna göre Ankara’da satýlýk konut piyasasýnýn canlandýðý görülüyor.

Emlak piyasasýnýn nabzýný tutan sahibinden.com, Bahçeþehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araþtýrmalar Merkezi (BETAM) iþbirliðiyle hazýrladýðý “sahibindex Kiralýk ve Satýlýk Konut Piyasasý Görünümü” raporunun yenisini yayýnlandý. Rapora göre, satýlýk konut talebi endeksi Þubat’a kýyasla yüzde 3,6 yükseldi. Satýlýk konut fiyatlarýndaki yýllýk artýþ oraný ise Türkiye genelinde düþüþ seyrine geçti. Benzer þekilde, konut piyasasýndaki canlýlýk göstergesi olarak deðerlendirilen ‘’satýlan konutlarýn satýlýk ilan sayýsýna oraný” da ülke genelinde ve üç büyükþehirde arttý. Ayrýca, konut piyasasýnda bir diðer canlýlýk ölçütü olarak kullanýlan satýlýk konut ilanlarýnýn ne kadar süre yayýnda kaldýklarýný gösteren “kapatýlan ilan yaþý” ise geçen aya kýyasla hem ülke genelinde hem de üç büyükþehirde kýsaldý. Depremden en çok etkilenen illerde gözlenen veriler satýlýk konut sayýsýnýn bu illerde neredeyse üçte bir, konut talebinin ise yarýdan fazla düþtüðünü göstermektedir. Bu illerde hem arz hem de talepte görülen azalma, fiyatlarda sýnýrlý bir artýþla sonuçlandýðý görülmektedir. 

 

Kiralýk konut sayýsýnýn yine deprem bölgelerindeki illerde üçte birinden fazla düþtüðü gözlemlendi. Bu illerdeki kiralýk konut talebi ise önemli farklýlýklar gösteriyor. Bu doðrultuda kiralýk konut talep endeksi Adýyaman’da yüzde 49,7 azalýrken Gaziantep’te yüzde 98,6 arttý. Hatay, Kahramanmaraþ ve Malatya’da kiralýk konutlar saðlam binalarda yer aldýðýndan konut talebindeki artýþ yüksek oranda fiyat artýþlarýna neden oldu, bu üç ilde kira fiyatlarý geçtiðimiz iki ayda iki katýna yaklaþtý. Fiyat artýþ oranlarý incelendiðinde Hatay’da yüzde 79,1 ve Kahramanmaraþ’ta yüzde 88,9 gibi yüksek seviyelerde artýþ gözlemlendi. Malatya ise yüzde 93,2’lik oranla en yüksek fiyat artýþýnýn gerçekleþtiði il oldu. 

Bültenlere bu linkten ulaþabilirsiniz. 


Deprem bölgesinde arz azaldý fiyatlar arttý

Deprem felaketi bölge illerdeki konut arzýnýn önemli ölçüde düþmesine sebep oldu. Kiralýk konut arzlarýndaki toplam deðiþim oranlarý negatif anlamda yüzde 37,1 ve yüzde 89,4 olarak göze çarpýyor(Tablo 1). Gaziantep bu iller arasýnda konut arzýnýn yüzde 37,1 oranla en az düþtüðü il olmuþtur. Osmaniye ve Hatay'daki kiralýk ilan sayýlarý da yarýdan fazla düþtü. Ne yazýk ki depremden en çok etkilenen Malatya, Kahramanmaraþ ve Adýyaman'daki kiralýk konut arzýndaki düþüþlerin yüzde 90'a ulaþtýðý gözlendi.

 

Bu illerdeki konut arzýndaki düþüþe karþýlýk konut talebinde çok farklý seyirler görülmektedir. Kiralýk konut talebi Adýyaman’da neredeyse yarýya düþtü. Buna karþýlýk Kahramanmaraþ, Osmaniye, Hatay ve Malatya kiralýk konut talebinin arttýðý iller olarak öne çýkýyor. Gaziantep ise konut talebinin neredeyse iki katýna çýkmasýyla diðer illerden ayrýþýyor.


Satýþ fiyatlarý artýþý yavaþladý

Satýlýk konut fiyatlarýndaki yýllýk artýþ oraný Türkiye genelinde düþüþ seyrine geçti. (Þekil 1). Þubat’ta yüzde 131,6 olan yýllýk fiyat artýþý Mart’ta yüzde 122’ye gerilediði gözlemlendi. Mart ayýnda depremin etkilerinin ortadan kalkmadýðý ancak, Mart'ta baz etkisinin daha baskýn olmasýndan dolayý yýllýk fiyat artýþ hýzý geriledi.


Þubat ayýndaki deðerle kýyaslandýðýnda, satýlýk konut cari fiyatlarýndaki yýllýk artýþ oranýnýn üç büyükþehirde düþtüðü görülüyor. Þubat’tan Mart’a yýllýk artýþ oraný Ýstanbul’da yüzde 127’den yüzde 112,6’ya, Ankara’da yüzde 141,7’den yüzde 138,3’e, Ýzmir’de ise yüzde 133,5’ten 124,8’e geriledi. 

 

Satýlan konut sayýsýnýn satýlýk ilan sayýsýna oraný en çok Ankara’da yükseldi

Satýlan konutlarýn toplam satýlýk ilan sayýsýna oraný üç büyük ilde de yükseldi (Þekil 2). Bu oran geçen aya kýyasla Ýstanbul’da 0,3 puan, Ankara’da 1,7 puan, Ýzmir’de ise 0,1 puan arttý. Mart ayýnýn verilerine göre satýlan konutlarýn toplam satýlýk ilan sayýsýna oraný Ýstanbul’da yüzde 4,6, Ankara’da yüzde 7,6, Ýzmir’de ise yüzde 4,6 oldu.



Yýllýk reel satýþ fiyatý artýþ oraný Ankara’da artarken Ýstanbul’da ve Ýzmir’de düþtü

Reel satýþ fiyatý yýllýk artýþ oraný Ankara’da artarken Ýstanbul’da ve Ýzmir’de azaldý. Reel satýþ fiyatý yýllýk artýþ oraný Þubat’tan Mart’a Ankara’da 2,6 yükseldi, Ýstanbul’da 5,1 puan, Ýzmir’de ise 1,2 puan düþtü. Satýlýk konut reel fiyatlarýndaki yýllýk artýþ oraný Ýstanbul'da yüzde 41,2, Ankara'da yüzde 58,3 ve Ýzmir'de yüzde 49,3 olarak kaydedildi.



Yorumlar

Top