'POLAT PÝYALEPAÞA'NIN SANAT TAKVÝMÝ'

'POLAT PÝYALEPAÞA'NIN SANAT TAKVÝMÝ'

Türkiye’nin önde gelen sanat platformlarýna ev sahipliði yaparak çaðdaþ yapýtlarý sanat izleyicisiyle buluþturan Polat Piyalepaþa Çarþý, Mayýs ayýný birbirinden farký sergilerle karþýlýyor. Merkür Zeynep Çilek Çimen ve Mustafa Aykurt, DG Art Project Bubi, Serdar Acar ve Martch Art Project de 8 farklý sanatçýsý ile sanatýn ritmini deðiþtirecek.

MERKUR’DE  2 YENÝ SERGÝ 

Zeynep Çilek Çimen’in “BAHAR” adýný verdiði 8. kiþisel sergisi ve Mustafa Aykurt’un Ýstanbul’daki ilk sergisi “Gücün Ýmitasyonu” 06 Mayýs 2023 Cumartesi günü MERKUR’de açýlýyor. 

Zeynep Çilek Çimen, almýþ olduðu geleneksel sanatlar eðitimi ile nakkaþlýk pratiklerini kullanarak batý sanat tarihindeki çiçek gösterimlerini yeniden sorguluyor. Opart dokunuþlarý ile iç içe geçmiþ bitkisel motifler her izleyiciyi, zihninin geri planýnda sýkýþýp kalmýþ anlam boyutlarýyla karþý karþýya getiriyor. Rengini bahar çiçeklerinden alan gösterimler, minyatür sanatýndaki boþluk olgusunu hatýrlatýyor. Döneminin çaðdaþý diye adlandýrýlan Kara Memi’nin sanat pratiðini mercekleyen sanatçý, onun stilize edilmiþ bahar dallarýnýn natüralist üslubunu kendi yaklaþýmýyla yeniden yorumluyor. Saydamdan opaða doðru ilerleyen bir düzende derinlik algýsý yaratan stilize çiçek motifleri, tekrarlanýp kimliksizleþerek kendini var ediyor. Zeynep Çilek Çimen, kendi sanat pratiðini þu sözlerle tanýmlýyor:“Eski ile eskimiþ ayný þey deðildir. Bazý þeyler eskimez. Motifler de bunlardan biridir. Hayallerle, beklentilerle, umutlarla hazýrlanýr; devrin estetik anlayýþýný, zevkini, hatta hayata bakýþýný yansýtýr; onda hazýrlanýþ amacýný aþan bir anlam ve güzellik vardýr. Öte yandan biliyorsunuz ki yaþam týpký Baudelaire’in dediði gibi kalýcý olan þeylerle geçici olan þeylerin bir dengesidir. Ve özellikle modern zamanlarda kültürel saflýktan söz etmek mümkün deðildir. Ayrýca geleneklerin yaþayabilmesi için bir toplumda yaþayan bazý bireylerin onlarý sürdürmeye gönüllü olmasý gerekir. Sürekli bir deðiþimin ortasýnda motifler de deðiþir.”

Mustafa Aykurt Ýnsanýn evrimsel geliþiminde en önemli yeteneði taklit etme becerisiydi. Oyuncaklardan oyunlara, giysilerden aksesuarlara, savaþ aletlerinden bayraklara, destanlardan mitolojiye ve hatta sanatýna kadar tüm kültüründe kendini gösteren bir olguydu bu. Taklit etme eðilimi, yani doðayý yine onun diliyle anlamaya çalýþmak, hayatta kalma içgüdüsünün bir yansýmasý gibi. Bu yeteneðini geliþtirdikçe merak önce arayýþa sonra keþiflere dönüþtü. Doðadaki gücün farkýna varan insan bunu kullanabilmenin yollarýný aradý; doða dönüþürken onun devamlýlýðýna tanýk olduðunda bu döngünün kendi içinde de olduðunu keþfetti. Edindiði gücü kendini korumak, kendinden olmayanlarý uzaklaþtýrmak ya da kendinde olmayanlarý ele geçirmek için de kullandý. Gücün insan elinde binlerce yýldýr deðiþen formu ve bu deðiþimlerin toplum üzerinden deðerlendirilmesi hala devam eden bir sorgulama. Sanatçý çalýþmalarýnda konu edindiði hayvan formlarý üzerinden gücün imitasyonunu deneyimlemektedir.

Sergi tarihleri:

06 Mayýs – 03 Haziran 2023

10:00 - 19:00 (Salý-Cumartesi)

 

 

DG Art Project’te BUBÝ´den “RÖLYEF KAFESLER VE HEYKELLER SERGÝSÝ”

Türk çaðdaþ sanatýnýn önemli isimlerinden BUBÝ, küratörlüðünü Zeynep ÖZTÜRK’ün üstlendiði “RÖLYEF KAFESLER ve HEYKELLER SERGÝSÝ” ile 27 Nisan - 27 Haziran tarihleri arasýnda DG Art Project de sanatseverler ile buluþuyor. Yurt içinde ve yurt dýþýnda birçok kiþisel sergi açmýþ olan BUBÝ, küratörlüðünü Zeynep ÖZTÜRK’ün yaptýðý DG Art Project’teki sergisinde alýþýlmýþ malzemelerin dýþýnda; karton, bez ve halatýn yaný sýra paçavra gibi atýk ürünlere de yer veriyor. Ýþlerindeki ilkel, yabani örgülerin yaný sýra kimi zaman düzgün inþa edilmiþ kafesler sanatçýnýn birden fazla ruh halinin göstergesi olarak görülebilir. Düþünerek planlayarak iþe baþlamam diyen BUBÝ, “Üretim sýrasýnda ansýzýn konsantre olurum. Ýþ o andan itibaren kendi kendini götürür. Þayet uyanýksam genelde iþler çamurlaþýr.” Alýþýlmýþ estetik kaygýlardan ve ehlileþmeden uzak ümmi kalmanýn çabasý içinde kafeslerle çevirdiði dünyasýnda sosyal yaþamýnda olduðu gibi üretimlerinde de öteki olan bir sanatçýdýr

27 Nisan’da DG Art Project’te açýlan sergi, 27 Haziran 2023 tarihine kadar ziyaret

edilebilecek.

Martch Art Project’ten “it doesn’t matter until it does”

Martch Art Project, Begüm Güney küratörlüðünde; Ateþ Alpar, Berk Kýr, Irmak Dönmez, Mustafa Boða, Merve Morkoç, Meltem Sarýkaya, Sinem Diþli ve Þafak Þule Kemancý’nýn katýlýmlarýyla gerçekleþecek “it doesn’t matter until it does” baþlýðýný taþýyan grup sergiye Polat Piyalepaþa lokasyonunda ev sahipliði yapýyor.

“it doesn’t matter until it does” baþlýðýný taþýyan grup sergi 26 Mayýs’a kadarMartch Art Project’in Polat Piyalepaþa lokasyonunda ziyaret edilebilir.

Kýrýlganlýk üzerine Alyson Cole   “Hepimiz Yaralanabiliriz Ama Bazýlarý Diðerlerinden Daha Çok Yaralanabilir: Yaralanabilirlik Çalýþmalarýnýn Politik Muðlaklýðý, Tereddütlü Bir Eleþtiri”* baþlýklý makalesinde yaralanabilirlik çalýþmalarýnýn siyasal muðlaklýðýný ve eksiklerini incelerken, “maðdur” olaný eþitlik, adalet arayýþýndaki politikalar içinde ele alýnmasý gereken olarak tanýmlar. Fakat maddenin kimyasal yapýsýndaki deðiþiklikler dýþýnda kalan genel özelliklerini, genel ya da geçici yasalara baðlý, deney yoluyla incelenebilen, matematiksel olarak tanýmlanabilen durum ve devinimlerini konu alan bilim dalý olarak fizik; dayanýklýlýðý üzerinden sert olarak tanýmladýðý yapýyý ‘kýrýlgan’ ilan eder. Yaralanmaya açýk olan olarak tanýmlanabilen ‘kýrýlganlýk’ üzerine bu iki karþýlaþtýrýlmazý yan yana düþünmek, bir kavram yanýlgýsý üzerine konuþmak için deðil, bu yerleþik olgunun referans noktalarýndan yola çýkarak kurmayý denediðim baðlarýn geçirgenliði üzerine birlikte düþünmek ve hatta bir arada yaþayabilmek ile ilgilidir.

 

Kültürel ve bedensel durumun paydaþlýðý temelde bireysel seçimlere baðlý; benim gibi olan—normal ve bir benzemez olarak öteki—anormal, indirgeyen sýnýflandýrmalardýr. Ýnsanýn dünya ile kurduðu her iliþki toplumsal dönüþümleri meydana getirir. Yaþayýþ varoluþ farklýlýklarýndaki demografik deðiþimler bunlara baðlý akýþkanlýklarý beraberinde getirmekte çok kimlikli bir istatistik geliþtirir. Bu serginin diyaloga açmak istediði en korunmasýz olarak bedenin makus tarihinin içerisinde nesneleþtirilmesi dolayýsýyla içkin kýrýlganlýðýdýr.  Beden ve bedenleþme deneyimlerinin çeþitlendiði seçkisiyle çok kimlikli bir uyum önerir. Bu öneri cinsiyet, ahlak, gelenek ve kültürel mekanizmalar üzerinden sýnýrlandýrýlamaz ve sýnýflandýrýlamaz.  Bu kýsýtlayýcý devamlýlýk ta týpký insan bedeni gibi kýrýlgandýr. Serttir. Oysa tahakküm altýna alýnamayan beden, gerçeklik algýsýnýn en dolaysýz alanýdýr. Bir diðerini ötekileþtirmeden önemseyen, kabul eden uyum farklýlýk bilincinden doðar. Önemli bulunana—önemi fark edilene dek önemsizdir.

 

Cole Alyson, “Hepimiz Yaralanabiliriz, ama Bazýlarý Diðerlerinden Daha Çok Yaralanabilir: Yaralanabilirlik Çalýþmalarýnýn Politik Muðlaklýðý, Tereddütlü Bir Eleþtiri, Cogito Yaralanabilirlik içinde, Ýstanbul: Yapý Kredi Yayýnlarý, Sayý 87 (2017)

 

Serdar Acar

 

Bir Yaz Gecesi Rüyasý

 

Sanatçý, çalýþmalarýnda günümüz insanlarýnýn yalnýzlýðýna ve bu yalnýzlýk içerisinde bizlere mümkün kýlýnan var olma biçimlerine odaklanmakta ve birey için alternatif varoluþ alanlarý yaratmaktadýr. “Serdar Acar’ýn William Shakespeare’in ünlü tiyatro oyunundan ödünç alarak sergisinin baþlýðýna taþýdýðý “Bir Yaz Gecesi Rüyasý”, týpký yazarýn metnindeki temel izlekler olan kavramlar üzerinden ilerler. Daha doðrusu baþlýða taþýnan bu dillere pelesenk olmuþ “Bir Yaz Gecesi Rüyasýn”da da Serdar Acar, yalnýzlýk, aþk -mükemmel olmayan ve karþýlýksýz-, kader, kaybediþ, aþkýn doðasý, rüyalar -düþ ve gerçeðin ötesinde-, çocukluk, yaþamýn mantýksýzlýðý ve deliliði sýnýrlarýnda dolaþýr….

 

Sergi Tarihi: 15 Nisan – 20 Mayýs 2023

 

 

Adres: Polat Piyalepaþa. Ýstiklal Mah. Piyalepaþa Bulvarý

Yorumlar

Top