WIN EURASIA ENDÜSTRÝYÝ GELECEKLE BULUÞTURUYOR

WIN EURASIA ENDÜSTRÝYÝ GELECEKLE BULUÞTURUYOR

7-10 Haziran 2023 tarihleri arasýnda “Endüstri gelecekle buluþuyor” mottosuyla Ýstanbul Fuar Merkezi’nde 29’uncu kez imalat sanayini ayný çatý altýnda buluþturacak WIN EURASIA – World of Industry Fuarý’na dair son geliþmeler ve gerçekleþecek etkinlikler, Ýstanbul Marriott Otel Þiþli’de düzenlenen basýn toplantýsý ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantýda imalat sanayinin otomasyon ve robotik teknolojilere dönüþümünde WIN EURASIA’nýn oynadýðý rol ve sektörlere verdiði destek konuþuldu.

WIN EURASIA 2023 Fuarý Basýn Toplantýsý, Hannover Fairs Turkey Fuarcýlýk A.Þ Genel Müdürü Annika Klar ve Genel Müdür Yardýmcýsý Belkýs Ertaþkýn’ýn ev sahipliðinde; sektörün önde gelen sivil toplum örgütleri MAKFED – Türkiye Makina Federasyonu,  ROBODER-Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneði, TÜYÝDER - Tüm Yüzey Ýþlemler Derneði, ENOSAD - Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneði, AKDER - Akýþkan Gücü DerneðÝ,  ve ETMD - Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneði ile sektör temsilcileri ve basýn mensuplarýnýn katýlýmýyla gerçekleþti.

 

WIN EURASIA ENDÜSTRÝYÝ GELECEKLE BULUÞTURUYOR

Toplantý Hannover Fairs Turkey Fuarcýlýk A.Þ Genel Müdürü Annika Klar’ýn açýlýþ konuþmasý ile baþladý. Klar, “WIN EURASIA, imalat sanayinin geleceðine yön veren, belirleyen bir fuar. Bu nedenle bu yýlki mottomuzu “Endüstri gelecekle buluþuyor” olarak belirledik. Çünkü dünya kýsaca ikiz dönüþüm olarak da niteleyebileceðimiz yeþil ve dijital dönüþüm sürecine girmiþ durumda. Ýmalat sanayinin otomasyona ve robot kullanýmýna geçiþi artýk bir tercih deðil gereklilik haline gelmiþ durumda. HANNOVER MESSE’nin bölge pazarýndaki temsilcisi olan WIN EURASIA olarak biz iþletmelere bu geçiþle ilgili her türlü deneyimi sunmaya ve firmalarýmýz aracýlýðýyla tüm ihtiyaçlarýný 360 derece karþýlamaya hazýrýz.” dedi.

 

ÝMALAT SANAYÝSÝNDE DÖNÜÞÜM SÜRECÝ TÜRKÝYE ÝÇÝN ÖNEMLÝ BÝR FIRSAT

Halihazýrda aðýrlýklý olarak geleneksel üretim modellerini kullanmakta olan Türkiye’nin, Endüstri 4.0 teknolojilerini üretim süreçlerine dahil etmede önemli bir fýrsat yakalamýþ durumda olduðuna dikkat çeken Annika Klar þöyle devam etti: “Türkiye kendi imalat sanayisinde dönüþümü saðlayacak teknolojileri geliþtiren, üreten çok baþarýlý firmalara sahip. Dolayýsýyla büyük çoðunluðu WIN EURASIA katýlýmcýsý, ziyaretçisi olan firmalarýmýz açýsýndan yeni ufuklar açabilecek büyük potansiyel bir pazar. Rakamlar da buna iþaret ediyor. Endüstri 4.0 sürecine dahil etmek için Türkiye’deki üreticilerin, 10 yýllýk süreçte yýlda yaklaþýk 10 ila 15 milyar liralýk yatýrým yapmasý gerektiði öngörülüyor. Bu dönüþümün üretim verimliliðine tahmini katkýsý ise 50 milyar lira civarýnda.”.

 

500’Ü AÞKIN KATILIMCI 27 BÝN M2 NET FUAR ALANINDA 39 BÝNÝ AÞKIN ZÝYARETÇÝYLE BULUÞACAK

7-10 Haziran’da Ýstanbul Fuar Merkezi’nde yapýlacak WIN EURASIA’da katýlýmcý ve ziyaretçileri neler beklediðini aktaran Hannover Fairs Turkey Fuarcýlýk A.Þ Genel Müdür Yardýmcýsý Belkýs Ertaþkýn ise WIN EURASIA’nýn imalat sanayi için bu yýl milyonlarca dolarlýk ticaret hacmi saðlamayý hedeflediðini söyledi. Ertaþkýn, “Endüstri gelecekle buluþuyor” mottosu ile imalat sanayinin tüm paydaþlarýný 4 gün süreyle ayný çatý altýnda buluþturacaðýz. Fuarýmýz Avrasya bölgesinde imalat sanayini bir araya getiren tek fuar olma ayrýcalýðýna sahip. Fuar alaný büyüklüðümüz net olarak 27 bin m2 ve toplam 6 salonda Türkiye, Avrupa, Asya ve Orta-Doðu bölgelerinden 500’ün üzerinde katýlýmcý firmamýz ve Almanya, Tayvan, Çin ve Kore pavilyonlarýmýz bulunuyor. Dünya genelinden ortalama 100 ülkeden 39 binin üzerinde sektör profesyonelinin WIN EURASIA’yý ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi. Ertaþkýn, ihracat odaklý bir fuar olarak her yýl olduðu gibi Makine Ýhracatçýlarý Birliði (MAÝB) ve Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) iþ birliði ile Alým Heyeti Programý’na ev sahipliði yapýlacaðýný belirtti ve Alým Heyeti Programýmýz kapsamýnda Ýran, Ýtalya, Cezayir baþta olmak üzere 10 hedef ülkeden 200 satýn almacýnýn WIN EURASIA’da üretici ve ithalatçý firma yetkilileri ile bir araya geleceðini ifade etti.

    

ÝMALAT SANAYÝNDEN WIN EURASIA’YA TAM DESTEK

Sektöründe bölgenin en büyük ve en uzun soluklu uluslararasý sanayi fuarý olan WIN EURASIA, bu yýl çatýsý altýndaki tüm sektörlerin evrimleþmesinde kritik rol üstlenen ve dijitalizasyonun geleceði olan Endüstri 4.0 ile Robotik Otomasyon için gelecek 3 mega trend olan; Metaverse, Endüstri 4.0 ve Hiper-Otomasyona odaklandý. Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan bu kapsamda WIN EURASIA Özel Etkinlikler ve Teknoloji Ýçerik Yöneticisi Murat Bayazýt’ýn moderatörlüðünde WIN EURASIA 2023 “Endüstri Gelecekle Buluþuyor” Oturumu’na geçildi.  WIN EURASIA’nýn stratejik partnerleri MAKFED, ROBODER, TÜYÝDER, ENOSAD, AKDER ve ETMD baþkan ve üst düzey yöneticilerinin söz aldýðý oturumda, WIN EURASIA’nýn imalat sektörüne katkýsý konuþuldu.

 

MAKÝNE SEKTÖRÜ EKONOMÝMÝZ ÝÇÝN STRATEJÝK ÖNEME SAHÝP

Ýlk sözü alan MAKFED - Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Zühtü Bakýr, “Makine sektörünün dünya ticaretine olan katkýsýna dikkat çekti. Bakýr, “ 2021 kesinleþmiþ rakamlarýna göre; dünyada 22 trilyon ihracat yapýldý. Bunun 2,5 trilyonu doðrudan makinalardan oluþuyor, ondan daha fazlasý yüzde 15’in üzerindeki bir rakam ise elektrikli teçhizatlar ve makinalar. Motorlu kara taþýtlar içerisinde traktörleri de aldýðýnýz zaman dünya ticaretinin yüzde 30’unu merkezinde makineler olan teknoloji endüstrileri oluþturuyor. Makine sektörü ekonomimiz için stratejik öneme sahip. 2022 yýlýnda makine ihracatýnda 25,5 milyar dolarla rekor kýrýldý, fakat ithalat da ayný hýzla büyüyor. Yatýrýmlar çok önemli. Dünyada her sene 5 trilyon dolar civarýnda makine teçhizat yatýrýmý oluyor. Pandemiye raðmen 2019’un son çeyreðinden bugüne kadar makine teçhizat yatýrýmlarý hep yukarýda. 3 çeyrek süresince yüzde 30’un üzerinde büyüme gördük” dedi. WIN EURASIA’nýn sektöre katkýsýna deðinen Bakýr, “WIN EURASIA’yý dünyanýn teknoloji arenasý HANNOVER MESSE’nin Türkiye yansýmasý olarak görüyor ve makine sektörünün geliþimi için destekliyoruz.” dedi.

 

OTOMASYONCULAR OLARAK MAKÝNEYE HAYAT VEREN BÝR GRUBUZ

Endüstri otomasyonunun çok önemli olduðuna dikkat çeken ENOSAD - Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Hasan Basri Kayakýran, “Otomasyonun Türkiye’nin büyümesine çok önemli katkýlarý var. Mesela pandemi döneminde iþler biraz kötüye gittiðinde bile otomasyon sektörü ciddi oranda büyüdü. Otomasyon pazarýnýn verdiði rakamlara göre 2027 yýlýna kadar 8,8 büyüme oraný gösteriyor ki bu deðerin bize çok ciddi ilave imkânlar ortaya çýkardýðýný öngörüyoruz. Otomasyoncular olarak makineye hayat veren bir grubuz. Diðer kardeþ STK’larla da birlikte; Türkiye’yi daha üst seviyelere çýkarma imkâný yakaladýk. Hep beraber olduðumuzda Türkiye’yi daha ileriye götüreceðimize ben inanýyorum.” þeklinde konuþtu. Fuarlarý iþin özünde dünyanýn en temiz ortaklýðý olarak gördüðünü ifade eden Kayakýran, WIN EURASIA’nýn Türkiye’de sektörünün en köklü fuarý olduðunu belirtti ve ENOSAD olarak desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

 

WIN EURASIA ULUSLARARASI ARENADA TÜRKÝYE’NÝN EN ÖNEMLÝ ENDÜSTRÝ FUARI

Endüstriyel robot pazarýnda, Türkiye’nin konumunu deðerlendiren ROBODER-Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneði  Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Yarýþ,“Endüstriyel robot pazarýnda 2021 yýlý verilerine bakýlarak Türkiye’nin ihracatý göz önüne alýndýðýnda %0.4’lük payýyla 24. büyük ülke, ithalatýna bakýldýðýnda ise yüzde 1.7’lik pay ile 17. büyük ülke olduðu görülüyor. 25 milyon dolarý geçen 2022 yýlý ihracatýmýz ile toplamda 138 milyon dolarýn hemen altýndaki ithalatýmýza bakýldýðýnda yurtiçi pazar büyüklüðünün toplamda 200 milyon dolar seviyesine eriþtiðini söylemek mümkün. 2021 yýlýna bakarak pazar büyüklüðünün 2022 yýlýnda yüzde 30’dan fazla arttýðýný söylememiz gerek.” dedi. Yarýþ þöyle devam etti: “Uluslararasý arenada Türkiye’nin en önemli endüstri fuarý olan WIN EURASIA’nýn bu senenin en önemli sektör buluþmalarýndan biri olacaðýný düþünüyoruz. Deðiþen ve geliþen dünya düzeni içinde ticaretin hiç olmadýðý kadar zorlaþtýðý batý ile doðu arasýnda önemli bir köprü konumunda olan ülkemizin marka þehri Ýstanbul'da düzenlenecek fuarýn, önemli sayýda yerli ve yurt dýþý ziyaretçi çekmesini ve son teknoloji ile imal edilmiþ üretim ekipmanlarýnýn tamamýný sergilemesi açýsýndan önemli bir merkez olduðunu düþünüyoruz.”

 

WIN EURASIA 2023’TE ALTERNATÝF YENi TEKNOLOJÝLERÝ TANITACAÐIZ

Yüzey, dokunduðumuz her þeyde var. O nedenle pek çok sektörle iþ birliði içerisindeyiz diyerek sözlerine baþlayan TÜYÝDER - Tüm Yüzey Ýþlemler Derneði Yönetim Kurulu Üyesi Turan Ali Selen, sektörlerinin hem teknolojik olarak hem de kullanýlan bazý malzemeler, kimyasallar ve diðer ürünler açýsýndan dýþa baðýmlý olduðunu ve bu baðýmlýlýðý azaltmak için önemli çalýþmalar yaptýklarýný ifade etti. Selen sektörlerinin ekonomiye olan katkýsýný þu ifadelerle dile getirdi: “Dünya ithalatý 112 milyar dolar. Oldukça büyük bir rakam. Türkiye’nin bu konudaki ihracatý 826 milyon dolar civarýnda, ithalatý da 2,2 milyar dolar.” dedi. Çok genç bir dernek olduklarýný ve 2 yýldýr WIN EURASIA ile kurduklarý  iþ birliðinden sektör olarak fayda saðladýklarýný ifade eden Selen, WIN EURASIA 2023’te alternatif birtakým yeni teknolojilerin ülkemizde nasýl uygulanabileceðine dair sunumlar yapacaklarýný belirtti.

 

2024 VE 2025 ÝÇÝN YÜKSELEN HEDEFÝMÝZ VAR

Akýþkan teknolojileri olaran çok geniþ bir kitleye, farklý sektörlere hitap eden bir faaliyet alanlarý olduðunu belirten AKDER - Akýþkan Gücü Derneði Baþkan Yardýmcýsý Mark Minasyan, sektörün iþ hacmine ve geleceðine dair tespitlerde bulundu: “2021 yýlý için hidrolikteki Türkiye’deki iþ hacmi 400 milyon Euro civarýnda ve pnömatikte ise 156 milyon Euro civarýnda olduðunu hesapladýk. Geçen yýl bu rakamlardaki deðiþikliðin yaklaþýk yüzde 4 kadar yukarý yönlü olduðunu görebiliyoruz. 2023 yýlý için geçen yýldan biraz daha yüksek seyreden bir hacim yakalayabileceðimizi öngörüyoruz. 2024 ve 2025 yýllarýnda ise yükselen bir grafik hedefimiz ya da hayalimiz var diyebiliriz.” þeklinde konuþtu. WIN EURASIA, AKDER iþ birliðine de vurgu yapan Minasyan, her iki kurum arasýndaki iþ birliðinin sadece WIN EURASIA ile sýnýrlý olmadýðýný AKDER, MMO ve Hannover Fairs Turkey Fuarcýlýk iþ birliði ile sektörü geleceðe taþýyan HPKON Kongre ve Fuarý’ný düzenlediklerini belirtti. Minasyan bu yýl da WIN EURASIA’da sektörü bilgilendirme amaçlý bir panel düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

 

WIN EURASIA SEKTÖR ÝÇÝN ÖNEMLÝ BÝR PAZARLAMA VE ÝÞ GELÝÞTÝRME PLATFORMU 

Elektrik sektörünün günümüzdeki teknolojik ilerlemeler ve çevresel zorunluluklar nedeniyle hýzlý bir þekilde deðiþtiðine dikkat çeken ETMD - Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Cemil Topak “Gelecekte elektrik sektörü, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn daha yaygýn hale gelmesi, enerjinin depolanmasý ve yönetimi konusunda teknolojik ilerlemeler ve dijitalleþme sayesinde daha verimli hale gelecektir. Bu, tüketicilere daha fazla seçenek ve kontrol saðlarken, çevreyi korumak için de önemli bir ilerleme olacak.” dedi. WIN EURASIA ile kurduklarý iþ birliðini çok önemli bulduklarýný belirten Topak þöyle devam etti: “WIN EURASIA bildiðiniz üzere Türkiye'de düzenlenen en büyük endüstriyel fuarlar arasýnda yer alýyor ve her yýl birçok uluslararasý þirketin katýlýmýyla gerçekleþtiriliyor, Fuar sektörümüzde faaliyet gösteren þirketlerin bir araya gelerek ürünlerini sergilemelerine, müþterileriyle birebir görüþmeler yapmalarýna ve yeni iþ fýrsatlarý yaratmalarýna olanak tanýyor. Bu nedenle, WIN EURASIA fuarýný sektörümüzdeki þirketler için önemli bir pazarlama ve iþ geliþtirme platformu olarak görüyoruz. Biz de ETMD olarak uzun yýllardýr fuara destek veriyoruz.”.

 

WIN EURASIA ÖN GÖSTERÝMÝNDE GELECEÐÝN TEKNOLOJÝLERÝ ÝLK KEZ TANITILDI

”WIN EURASIA ÖN GÖSTERÝM’ kapsamýnda Mitsubishi Electric Türkiye, Leuze Türkiye, Festo Türkiye, HTC Türkiye ve Entek Otomasyon, basýn toplantýsý fuaye alanýnda ürün ve çözümleri ile yer alýrken,  “Mitsubishi Electric Türkiye; Üretken Yapay Zeka (Midjourney) ve Robot Entegrasyonu” – “Festo Türkiye & HTC Türkiye iþ birliðiyle Metaverse” konulu demo gösterimleri gerçekleþtirdi.

 

Hannover Fairs Turkey Fuarcýlýk A.Þ tarafýndan düzenlenen WIN EURASIA – World of Industry Fuarý, imalat sanayi için saðladýðý ticari iþ birliði fýrsatlarýnýn yanýnda sektörün geleceðinin teknolojilerini konuþabildiði, deneyimleyebildiði önemli bir ortak buluþma platformu olma misyonunu da üstleniyor. Fuarda bu yýl da uzman keynote konuþmacýlarýn sektöre dair en yeni teknolojileri ve en güncel konularý gündeme taþýyacaklarý uluslararasý nitelikli Robotik Konferansý gibi, konferanslar, paneller ve seminerler yer alýyor. Ayrýca, Endüstri 4.0 Pavilyonu, Dijital Fabrikalar Özel Alaný, 5G Arena, 5G&Endüstri Forum Alaný gibi özel tema konsepti ile yerinde pazar araþtýrmasý, sektörel yenilikleri keþfetme, geleceðin parçasý olma imkânlarý, katýlýmcý ve ziyaretçilere WIN EURASIA’nýn sunduðu ayrýcalýklar arasýnda yer alýyor.

Ýstanbul Fuar Merkezi’nde 7-10 Haziran 2023 tarihleri arasýnda gerçekleþecek WIN EURASIA Fuarý’ný ücretsiz deneyimleyebilmek için ücretsiz online ziyaretçi kaydýnýzý https://platform.win-eurasia.com/register adresi üzerinden yapabilirsiniz.

Yorumlar

Top