'HAVA' ÝLE OFÝS ÇALIÞANLARININ BÝLÝÞSEL PERFORMANSINI YÜZDE 101 ARTIRMAK MÜMKÜN

'HAVA' ÝLE OFÝS ÇALIÞANLARININ BÝLÝÞSEL PERFORMANSINI YÜZDE 101 ARTIRMAK MÜMKÜN

Harvard Üniversitesi tarafýndan yapýlan bir araþtýrmaya göre; hava kalitesi "yeþil bina" standartlarýný karþýlayan ofislerde personelin biliþsel performansý yüzde 61, hava kalitesi "yeþil bina" standartlarýn da üzerinde olan ofisler de ise biliþsel performans yüzde 101 artýyor.

Hava kalitesi düþük olan ofisler ise hem biliþsel performansý düþürüyor hem de çalýþanlarýn saðlýðýný tehdit ediyor. Kirli hava; sürekli tekrarlayan baþ aðrýsýna, yorgunluða ve astým gibi solunum yolu hastalýklarýna neden olabiliyor.

Abalýoðlu Holding’in iþtiraklerinden Hifyber’ýn Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, ofislerde ki iç mekân hava kalitesini artýrmak için yapýlabilecek çalýþmalar hakkýnda önemli bilgiler paylaþtý.

Her hafta bir ofiste 40 saatten fazla zaman geçirmek, iç mekân havasýndan kaynaklý kirliliðe maruz kalmak anlamýna geliyor. Araþtýrmalara göre, binalarýn iç mekân havasý, dýþarýdan 5-10 kat daha kötü olabiliyor. Ýç mekân hava kalitesi kirli olan bir ofis, kötü kokusu ile konfor þartlarýný bozmanýn yaný sýra çalýþanlarýn performansýný ve hatta saðlýðýný da tehdit ediyor.

24 katýlýmcýnýn biliþsel iþlevsellik durumu test ediliyor

Harvard Üniversitesi öðretim üyesi Prof. Dr. Joseph Allanliderliðinde yapýlan bir araþtýrma kapsamýnda; 24 katýlýmcý ( tasarýmcýlar, mimarlar, mühendisler, pazarlama uzmanlarý ve programcýlar ) 6 gün boyunca kontrollü bir þekilde ofis ortamlarýnda çalýþýyor. Her gün koþullar deðiþiyor, ancak katýlýmcýlar bunun farkýnda olmuyor. Ýlk olarak, araþtýrmacýlar, insanlarýn normal havalandýrma þartlarýndaki biliþsel iþlevsellik durumunu test ediyor. Diðer günlerde ise karbondioksit ve VOC seviyelerini yapay olarak artýrýp, personelin kötü olan iç mekân hava kalitesine karþý biliþsel performanslarý ölçülüyor.

Biliþsel performans yüzde 101 artýyor

Araþtýrmanýn sonuçlarý; hava kalitesi "yeþil bina" standartlarýný karþýlayan ofislerde personelin performansýnýn yüzde 61, hava kalitesi "yeþil bina" standartlarýn da üzerinde olan ofislerde ise biliþsel performansýn yüzde 101 arttýðýný gösteriyor.

Ancak kirli hava, yalnýzca biliþsel performansý düþürmüyor, çalýþanlarýn saðlýðýný da tehdit ediyor. Kirli hava; sürekli tekrarlayan baþ aðrýsýna, yorgunluða ve astým gibi solunum yolu hastalýklarýna neden olabiliyor.

“Oksijen, insan hayatý için kilit rol oynuyor” diyen Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, ofislerde ki iç mekân hava kalitesini artýrmak için yapýlabilecek çalýþmalar hakkýnda önemli bilgiler paylaþtý:

“Ofis ortamlarýnda havada asýlý kalan bakteri ve virüsler, çalýþan saðlýðýný ve performansýný doðrudan etkiliyor. Özellikle havalandýrma sistemleri yetersiz olan ofislerde uzun süre çalýþmak, performans kayýplarýnýn yaný sýra astým, KOAH, koroner kalp hastalýðý, felç ve akciðer kanseri gibi hastalýklara neden olabiliyor.

“Filtrelerin nanofiber yapýda olmasý hayati önem taþýyor”

Binalarýn iklimlendirme sistemleri, iç mekân hava kalitesinin korunmasýnda önemli rol oynuyor. Ýklimlendirme sistemleri ile havayý þartlandýrýrken; virüslerin bulaþ riskini önlemek, daha iyi biliþsel iþlevsellik saðlamak ve üretkenliði artýrmak mümkün. Ancak tüm bunlarý saðlayabilmek için iþyerlerinde doðru havalandýrma sistemleri ve bu havalandýrma sistemlerinde de doðru hava filtresi kullanmak gerekiyor. Ýklimlendirme sistemlerinde kullanýlan filtrelerin nanofiber yapýda olmasý hayati önem taþýyor.

Hifyber olarak, hava filtrasyonu test standartlarýna (ASHRAE 52.2, EN 779:2012, ISO 16890 ve EN1822) uygun olarak geliþtirdiðimiz yüksek verimli “nanofiber filtre medyasý” ürünümüz ile ýsýtma, havalandýrma ve klima sistemlerinin hava filtrelerinde oluþan bakteri ve virüslerin yaþamsal iþlevlerini bozarak, kapalý mekanlarda saðlýklý ve konforlu iç hava kalitesi sunuyoruz.

“ASHRAE’nin önerileri dikkate alýnmalý”

Ýklimlendirme sistemlerinin hava filtrelerinin doðru tercih edilmesi kadar önemli bir diðer konu ise bakýmlarýnýn düzenli yapýlmasý. Ýklimlendirme sistemleri ile ofis, hastane, okul, AVM gibi toplu yaþam alanlarýnda iç mekân hava kalitesini sürdürülebilir bir þekilde korumak için Amerikan Isýtma, Soðutma ve Ýklimlendirme Mühendisleri Derneði’nin (ASHRAE) önerilerini dikkate almak yani yýllýk kanal denetimlerini, üç ayda bir filtre temizliðini veya deðiþtirme iþlemini yaptýrmak gerekiyor. Ayrýca bu rutin bakýmlarda; HVAC havalandýrma deliklerinin herhangi bir ofis mobilyasý, dekor, tabela veya ekipman tarafýndan engellenip engellenmediðini de kontrol etmek gerekiyor.” dedi.

Yorumlar

Top