ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI 6 AY SONRA YÜKSELÝÞE GEÇTÝ

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI 6 AY SONRA YÜKSELÝÞE GEÇTÝ

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi’ne göre, inþaat malzemeleri ihracatý mart ayýnda 2,71 milyar dolara yükseldi. Ýhracat deðer olarak Eylül 2022’den bu yana en yüksek rakama ulaþýrken, miktar olarak da 4 milyon tonun üzerine çýktý. Mart 2023’te yýllýk ortalama ihracat birim fiyatý ise geçtiðimiz yýlýn ayný dönemine göre yüzde 15,5’lik artýþ gösterdi.

Türkiye ÝMSAD Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi’nin 2023 Mart ayý sonuçlarý açýklandý. Rapora göre, dýþ ticarette son 6 aydýr yaþanan gerileme eðilimi, mart ayýnda son buldu. Þubat ayýnda birçok ilde büyük yýkýmlara neden olan deprem etkilerinin azaldýðý inþaat malzemeleri sanayi dýþ ticaretinde, mart ayýnda gerçekleþen 2,71 milyar dolarlýk ihracat ile Eylül 2022’den bu yana görülen en yüksek rakama ulaþýldý. Ancak ihracatta geçtiðimiz þubat ayýna göre 600 milyon dolara yakýn bir artýþ yaþansa da deðer olarak bir önceki yýlýn mart ayýna göre ise yüzde 18,3’lük bir gerileme görüldü.

Deprem etkileri sonrasý ihracat toparlanma eðilimine girdi

Þubat ayýnda yaþanan depremin dýþ ticaret üzerindeki etkilerinin azaldýðýna dikkat çekilen raporda, ihracatta geçen yýlýn ayný dönemi ile yapýlan karþýlaþtýrmalarda ise kuvvetli baz etkisi ortaya çýktý. Baz etkisinin kaynaðý geçen yýl mart ayýnda Rusya-Ukrayna savaþý ile sýçrayan fiyatlar ve ticaret kýsýtlamalar oldu. Geçen yýl fiyat artýþlarý ve Türkiye’ye yönelen talep ile çok yüksek ihracat gerçekleþmiþti. Ancak, 2023 yýlý mart ayý sonuçlarýna göre ihracat 6 ay sonra ilk kez yükseliþe geçti ve miktar olarak da 4 milyon tonun üzerine çýktý. Depremin miktar olarak ihracat üzerindeki sýnýrlayýcý etkisi de mart ayýnda azalýrken, kapasite kullanýmlarý kýsmen toparlandý. Rapora göre, inþaat malzemeleri sanayi ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý mart ayýnda geçen yýlýn mart ayýna göre yüzde 15,5 arttý. Böylece 2023 yýlý mart ayý ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý 0,67 dolar/kg seviyesine ulaþtý.              

Aylýk ithalat 1 milyar dolarýn üzerine çýktý 

Ekonomi çevreleri tarafýndan yakýndan takip edilen Türkiye ÝMSAD raporunda, ihracattaki iyileþmeyle birlikte ithalattaki rekor artýþa da dikkat çekildi. Buna göre inþaat malzemeleri sanayi ithalatý 2023 yýlý mart ayýnda bir önceki yýlýn ayný döneminde yüzde 11 artarak ilk kez 1 milyar dolarýn üzerine çýktý. 2023 yýlý mart ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý 380 bin 525 ton oldu. Miktar olarak 2017 yýlý temmuz ayýndan sonraki en yüksek ithalat yapýldý. Ýnþaat malzemeleri sanayi ortalama yýllýk ithalat birim fiyatý ise 2023 yýlý mart ayýnda 2,75 dolar/kg ile bir önceki yýlýn ayný dönemine oranla yüzde 7,7 geriledi.            

Yýllýk ihracatta gerileme devam ediyor  

Mart ayý ihracat performansýna baðlý olarak yýllýk (son 12 aylýk) inþaat malzemeleri ihracatý 32,33 milyar dolara indi. Yýllýk ihracat deðer olarak geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 2 azaldý. 2023 yýlý mart ayýnda yýllýk ihracat miktar olarak bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 18,1 azalarak 53,29 milyon tona geriledi. Ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý ise geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 19,6 artarak 0,61 dolar/kg seviyesinde gerçekleþti. Raporda, depremin etkisini geride býrakmaya baþlayan inþaat malzemeleri ihracatýnýn pazarlardaki yavaþlamadan ve deðerli Türk lirasýndan olumsuz etkilendiði belirtildi. Türk lirasýnýn deðerli kalmasý halinde ithalatýn yeni rekorlar kýrabileceði vurgulandý.    

Alt sektörlerde farklý ihracat eðilimleri gerçekleþti 

Ýnþaat malzemeleri sanayisinde alt sektörlerin ihracat performansý, 2023 yýlý mart ayýnda bir önceki þubat ayýnýn oldukça üzerinde gerçekleþti. Ancak geçen yýlýn ayný ayý ile karþýlaþtýrýldýðýnda farklý eðilimler ortaya çýktý. Buna göre, 2023 yýlý mart ayýnda 8 alt ürün grubunun 5’inde ortalama ihracat birim fiyatlarý bir önceki yýlýn ayný dönemine oranla yüksek gerçekleþirken, 3 alt sektörde ise düþüþ gösterdi. 

2023 yýlý mart ayýnda mineral, taþ ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 16,2 arttý. Demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 13,7 yüksek gerçekleþti. Diðer alt ürünlerdeki artýþlar düþük kaldý. Prefabrik yapýlarýn ortalama ihracat birim fiyatý yüzde 33,7 ve metal bazlý ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý ise yüzde 6,6 düþtü.      

2023 yýlý mart ayýnda 8 alt ürün grubunun 5’inde ihracat miktar olarak geçen yýlýn mart ayýnýn altýnda gerçekleþti. 3 alt ürün grubunda ise miktar olarak ihracat 2022 yýlý mart ayýnýn üzerine çýktý. Miktar olarak düþüþlerde daha çok pazarlardaki yavaþlama etkisi görüldü. Bu dönemde miktar olarak ihracat düþüþleri demir çelik ürünlerinde yüzde 41,4, mineral, taþ ve toprak ürünlerinde yüzde 27,5 oldu. Metal bazlý ürünlerin ihracatý yüzde 15,1, prefabrik yapýlarýn ihracatý yüzde 32,9 azaldý. Kimyasal bazlý ürünlerin ihracatý ise miktar olarak yüzde 10,5 arttý.

2023 yýlý mart ayýnda 8 alt ürün grubunun 5’inde ihracat deðer olarak bir önceki yýlýn mart ayýna göre düþtü. 3 alt ürün grubunun ihracatý ise deðer olarak arttý. 2023 yýlý mart ayýnda deðer olarak düþüþ demir çelik ürünlerde yüzde 33,4, metal bazlý ürünlerde yüzde 20,7, mineral, taþ ve toprak ürünlerinde yüzde 15,8 ve prefabrik yapýlarda ise yüzde 65,1 oldu. Kimyasal bazlý ürünlerde ihracat deðer olarak yüzde 19, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarýnda ise yüzde 9,5 oranýnda artýþ gösterdi.

Yorumlar

Top