GELECEÐÝN OFÝSLERÝ 'SÜRDÜRÜLEBÝLÝR' OLACAK

GELECEÐÝN OFÝSLERÝ 'SÜRDÜRÜLEBÝLÝR' OLACAK

Geleceðin ofis yapýsýný öngören Yüksek Mimar Ýklima Þenol Gönenç, sürdürülebilirliðin temel alýnacaðýný ve çalýþma alanlarýnýn yalnýzca iþ üretmenin ötesinde sosyal ihtiyaçlara cevap veren, teknoloji odaklý, duraðanlýktan uzak mekanlar olacaðýný belirterek konuyla alakalý detaylarý paylaþtý.

Yüksek Mimar Ýklima Þenol Gönenç, geleceðin ofislerinin nasýl tasarlanacaðýný anlattý. Ýtalya’da doðan fütürizm akýmýnýn günümüz þehirlerini þekillendirdiðini belirten Ýklima Þenol Gönenç, “Fütürizm geleneksel olarak her þeye karþýdýr. Makineyi, hýzý, teknoloji ve geleceði sever. Bugün geldiðimiz noktada þehirlerimiz fütüristik anlayýþla tasarlanýyor. Bunun yanýnda artýk farklý ihtiyaçlarýmýz ve odak noktalarýmýz var. Bu noktalardan biri sürdürülebilirlik; sýnýrlý kaynaklarýmýzý en iyi þekilde kullanmak mimaride de kendine karþýlýk buluyor” sözleriyle sürdürülebilir mimarinin önemine vurgu yaptý.

Fütürizmden sonra 21. yüzyýlda akýmýn içerisine “hümanizm ve doða” ögelerinin girmesiyle birlikte neo fütürizmin ortaya çýktýðýný söyleyen Gönenç, “Neo fütürizm ile birlikte önem kazanan insanýn fiziki ve ruhsal ihtiyaçlarý tasarýmýn merkezi haline geldi. Yakýn geçmiþte ise nüfusun artmasý ve kaynaklarýn hýzlý tükenmesi sebebiyle ‘sürdürülebilirlik’ kavramý mimariyi derinden etkiledi” ifadelerini kullanarak sürdürülebilir mimarinin detaylarýný paylaþtý.

Sürdürülebilir Mimarinin Yapýtaþlarý

Günümüzde insanlarýn en çok vakit geçirdiði alanlardan biri olan ofislerde insan ve sürdürülebilirlik odaklý olmanýn öneminin altýný çizen Ýklima Þenol Gönenç, “Þirketler, çalýþanlarýnýn, hem pandemiden sonra artan saðlýklý çalýþma ortamý beklentilerini hem de Z kuþaðýnýn ihtiyaçlarýný karþýlamak için iç mekanlarýnýn, binalarýnýn daha iyi koþullar saðlamasýna dikkat ediyor” diyerek tam bu noktada sürdürülebilir mimarinin önemli rol oynadýðýný vurguladý.

 

Sürdürülebilir mimarinin yapýtaþlarýný açýklayan Gönenç, “Hayatýmýzdaki en önemli gerçek kaynaklarýmýzýn sýnýrlý olduðu. Bu sebeple kaynaklarý minimum seviyede kullanmak, doðayla uyumlu ve insan saðlýðý için faydalý yapýlar üretmek bu konseptin temelini oluþturuyor. Güneþ ýþýðýnýn en verimli þekilde kullanýlmasý, sosyalleþme ve rahatlama alanlarýnýn proje içerisinde yer almasý, ergonomik mobilya tasarýmý, yeþil alan yaratýlmasý gibi detaylar önemli noktalarý oluþturuyor” dedi.

 

 

Sürdürülebilir Mimari Anlayýþýyla “Geleceðin Ofisleri”

Geleceðin ofislerinin sürdürülebilir mimari anlayýþýyla tasarlanacaðýný söyleyen Yüksek Mimar Ýklima Þenol Gönenç, “Çalýþma alanlarýnýn teknoloji odaklý, ofis içi hareketin, aktivitenin ön planda olduðu, birden çok þeye ayný anda odaklanabilme yeteneðinin gözetileceði þekilde evrilmesini bekliyoruz. Akýllý sistemlerin ofis mahalleri ve mobilyalarýna entegrasyonu günümüzde tasarýmlara yerleþmeye baþladý ve önümüzdeki yýllarda tasarýmlarýn olmazsa olmazý haline gelecek. Teknolojinin her þeyi hýzlandýrmasý ve ayný mekanda hareketsiz  geçirdiðimiz saatlerin süresinin artmasý mobilya ergonomilerinin geliþtirilmesini mecbur kýlacak. Gelecek ofislerin, yalnýzca iþ üretmenin dýþýnda sosyal ihtiyaçlara cevap veren,  teknoloji odaklý, sürdürülebilir ve ayný anda birden fazla iþ yapmaya olanak saðlayan (multitasking), duraðanlýktan uzak mekanlar olarak tasarlanacaðýný söylemek mümkün” ifadeleriyle geleceðin ofislerinin sahip olacaðý özellikleri sýraladý.

Yorumlar

Top