HALUK SUR: ÝNþAAT VE SANAYÝ AYRIMI YAPILAMAZ

HALUK SUR: ÝNþAAT VE SANAYÝ AYRIMI YAPILAMAZ

GYODER Ýcra Kurulu Üyesi Haluk Sur, Türkiye ekonomisinin inþaata dayalý olduðu ve sanayi üretimine aðýrlýk verilmesi gerektiði tartýþmasýný 'yersiz' bularak inþaat ve sanayi sektörünün birlikte hareket eden ve birbirini besleyen sektörler olduðunu vurguladý.

Türkiye'nin, ekonomide son 10 yýldýr ortalama yüzde 5.5 büyüme ile GSMH'nýn 3 kat artmasýný inþaat sektörüne borçlu olduðunu belirten Haluk Sur, inþaat sektörünü deðersizleþtirmenin, 200'den fazla sanayi sektörünü görmezden gelmek anlamýna geleceðini vurguladý. Haluk Sur, "Ýnþaat sektörü yalnýz baþýna bina ya da altyapý tesislerini yapmakla kalmýyor. Birbirinden farklý 200'den fazla sanayi sektörünü, ana, yan ve alt sektörü etkiliyor" diyerek inþaat sektörünün önemine vurgu yaptý. Sur, inþaat sektörünün içinde yer alan çimento, demir-çelik, elektrik ve mekanik tesisat üretiminin Türkiye'nin önemli sanayi sektörlerinden olduðunu belirtti.

"Ýnþaat ve sanayi sektörü arasýnda ayrým yapmak mümkün deðildir" diyen Haluk Sur, sözlerini; "Bu iki sektör birbirine karþý deðil, birbirini besleyen, destekleyen sektörlerdir. Ýnþaat malzemeleri sanayinde ihracatýn 22 milyar dolarý aþmasý, bu birlikteliðin en önemli göstergesidir" þeklinde sürdürdü.

Haluk Sur, inþaat sektörü sayesinde Türkiye ekonomisinin ulaþtýðý noktayý da þöyle özetledi; "Türkiye, inþaat sektörü üzerinden yýllýk ortalama yüzde 5.5'lar seviyesinde büyüyerek bugüne kadar geldi. Son 10 sene içinde gayrisafi milli hasýlasýný üçe katladý. Kiþi baþýna düþen geliri 10 bin 500 - 11 bin dolar sýnýrýna, satýn alma paritesine göre 17 bin-18 bin dolar / kiþi baþý gelire kadar çýktý ve inþaat sektörü üzerinden hareketlenen ekonomisiyle birlikte orta gelir tuzaðýný aþmak üzere olan nadir ülkelerden biri konumuna yükseldi. Son 10 sene içinde dünyada bunu baþarabilen sadece 5 ülke var.  Bu noktada Türkiye de kiþi baþýna düþen gelirini 12 bin dolar üzerine çýkardýðý andan itibaren artýk orta gelir tuzaðýndan kurtulmaya ve yükselmeye baþlamýþ ekonomiler listesi içinde yer alacak."

Kanal Ýstanbul, Üçüncü Boðaz Köprüsü, otoyollar, demiryollarý, hýzlý tren hatlarý, metro sistemleri, tüp geçitler, havaalanlarý, çok sayýda hastane, okul projeleri, stadyum inþaatlarý, 7 milyona yakýn konutun yýkýlýp yeniden yapýlacaðý kentsel dönüþüm projeleri gibi devletin programýna aldýðý dev projelerin tamamýnýn inþaat sektörünü, dolayýsýyla beraberindeki sanayi sektörlerini canlý tutacaðýný vurgulayan Sur, "Katma deðeri yüksek ileri teknoloji ürünleri geliþtirilmeli, Ar-ge yatýrýmlarýna önem verilmeli ancak bunlarýn tamamý birbirine geçiþli ve belli bir akýþkanlýk içinde baþarýlmalýdýr" diyerek tartýþmaya nokta koydu.

Yorumlar

Top