"TÜRKÝYE KIþ SPORLARI MERKEZÝ HALÝNE GELEBÝLÝR"

Türkiye Kayak Federasyonu, ülke ekonomisine büyük katký saðlayacak projesini açýkladý.

Türkiye Kayak Federasyonu Baþkaný Erol Yarar, "Bir Ekonomik Kalkýnma Modeli; Kayak Sporu" baþlýklý projeyi ve önümüzdeki dönemde Türkiye Kayak Federasyonu olarak belirledikleri hedefleri, düzenlediði bir basýn toplantýsýnda kamuoyu ile paylaþtý.

TKF Baþkaný Yarar, "Bir Ekonomik Kalkýnma Modeli; Kayak Sporu" baþlýklý projenin, temelde iki dayanaðý olduðunu; bir yandan sporcu yetiþtirilmesi için kulüplerle iþbirliði içinde gerekli desteði saðlarken bir yandan da yatýrýma odaklanýlmasý gerektiðini vurguladý. Türkiye'nin, 12 yýla yayýlarak gerçekleþtirilecek 48 milyar avroluk yatýrýmla, kýþ sporlarý merkezi haline gelebileceðini ve coðrafi nedenlerle dünyada Kýþ Olimpiyatlarý düzenleyebilen çok az sayýda ülke arasýna katýlabileceðini belirten Yarar, "48 milyar avro 12 yýl için çok makul bir yatýrým miktarý... Ýstanbul'da yapýlan yeni havaalaný gibi sadece iki havaalaný yatýrýmýna eþit bir yatýrýmdan söz ediyoruz" dedi.

Kayak, bölgesel kalkýnma saðlayan tek spor dalý

Türkiye Kayak Federasyonu Ýcra Kurulu üyelerinin de katýlýmýyla gerçekleþtirilen toplantýda, dünyada ve Türkiye'de kayak sporunu; sporcu sayýsý, yarýþ sayýsý, kayaða elveriþli pist ve lift sayýsý ve ekonomik getiri açýsýndan karþýlaþtýran ve kayak baþta olmak üzere kýþ sporlarýnýn ekonomiye katkýsýna deðinen TKF Baþkaný Erol Yarar þunlarý söyledi: "Kayak kýþ turizminin geliþmesine öncülük etmesi nedeniyle bölgesel kalkýnma saðlayan tek spor ve kayak sektörüne yapýlan yatýrýmlar 7 yýlda geri dönüyor. Örneðin Avusturya'nýn en önemli gelir kaynaðý kýþ turizmi ve kayak. Avusturya'nýn nüfusu sadece 8.4 Milyon, GSMH'sý 309.9 milyar avro ve kayak sporunun Avusturya ekonomisine toplam getirisi 44.1 milyar avro."

Türkiye'deki 3 bin daðdan sadece 10'unda kýþ sporlarý yapýlabiliyor
Türkiye'de 3.000'den fazla dað olduðunu ancak sadece 10 tanesinde kýþ sporlarý yapýlabildiðine deðinen Yarar, "Türkiye'deki daðlar kayak yapmaya çok elveriþli. Ülkemizde, 2.000 m'nin üzerinde 166 dað, 3.000 m'nin üzerinde 137 dað ve 4.000 m'nin üzerinde 4 dað bulunuyor. Ancak potansiyelimizi deðerlendiremiyoruz. Türkiye, 2.5 milyon avroya yakýn Kayak Federasyonu bütçesi ile Batý Avrupa ülkelerinden daha düþük bir finansal güce sahip" dedi.

Türkiye 2023 yatýrým projeksiyonu 48 milyar avro

Türkiye'nin 2023 yýlýnda bir kýþ sporlarý merkezi ve Kýþ Olimpiyatlarý'na aday bir konumda olabilmesi için bir yandan sporcu yetiþtirirken bir yandan da gerekli yatýrýmlarý yapmanýn önemine deðinen TKF Baþkaný Erol Yarar, bu yatýrýmlarýn devlet, yerel yönetimler ve özel sektör iþbirliði ile yapýlmasý gerektiðini belirtti. Yarar, yatýrým alanlarýný ve miktarlarýný þöyle sýraladý: "5.000 tane otel yatýrýmý için 18,5 Milyar Euro, 100 bölgede altyapý yatýrýmlarý için 15 milyar avro, 100 bölgede 1.000 adet lift yatýrýmý için 5,6 milyar avro, dað iþleme makineleri için 5 milyar avro, tanýtým, eðitim ve okullar için 4,1 milyar avro, bölge kayak hastaneleri için 250 milyon avroluk bir projeksiyon yaptýk. Toplam yatýrým ise 12 yýlda 48.450 milyar avro. Bu rakam Ýstanbul'a yapýlacak üçüncü havalimaný gibi sadece iki havalimanýnýn yatýrýmýna eþit ve üstelik 12 yýllýk bir projeksiyondan söz ediyoruz."

Türkiye Kayak Federasyonu'nun 2023 hedefleri

Türkiye Kayak Federasyonu olarak yönetimi devraldýklarý Nisan ayýndan bu yana çok ciddi bir çalýþma gerçekleþtirdiklerini ve uzun vadeli hedefler belirlediklerini ifade eden TKF Baþkaný Yarar, TKF'nin "Bir Ekonomik Kalkýnma Modeli; Kayak Sporu" projesi çerçevesinde geliþtirdiði 2023 hedeflerini de þöyle sýraladý:    

Kýþ sporlarý yapmaya elveriþli bölgelerde kýþ sporlarý merkezleri oluþturulmasý koordine edilerek, bu bölgelerde kýþ turizminin ve kýþ sporlarýnýn geliþtirilmesi saðlanacak.

Türkiye'de 4 milyon kiþi, sporcu ve/veya seyirci olarak kayak sporu ile entegre edilecek.

100 Bölgede 5.000 otel ve 275.000 yatak kapasitesi oluþumunu temin edecek AR-GE çalýþmalarý tamamlanarak hükümete sunulacak.

Uluslararasý standartlarda çok geliþmiþ bir örnek bölgenin, fiilen kurulmasý için tüm teknik projeler hazýrlanacak ve uygulama koordinasyonu saðlanacak.

30 bölgesel (Balkan-Asya-Avrupa) þampiyona ve 10 Dünya þampiyonasý'na ev sahipliði yapýlacak.

Yýlda 10 milyar avro gelir getirecek sektörü planlayarak oluþumuna öncülük edilecek.

500.000 yeni istihdam oluþturulacak.

Kayak sporunun yapýlmasýna olanak veren sanayinin Türkiye'de paralel oluþumuna altyapý oluþturularak yýlda 1 milyar dolarlýk yeni bir sanayi oluþturulacak.

Yýlda 13,5 milyon turist potansiyeli deðerlendirilecek.

Türkiye Kýþ Olimpiyatlarý'na talip olacak.

3 adet Kýþ Sporlarý Akademisi kurularak iþletilecek.

Türkiye'nin kýþ sporlarýnda dünyada ilk 10 içine girecek altyapý oluþumu tamamlanarak, madalya alacak sporcu yetiþtirme sistemi kurulacak

100.000 ulusal ve uluslararasý sporcu yetiþtirilecek. Sporcularý olimpik seviyeye taþýyacak altyapý çalýþmalarý tamamlanacak.

Bütün kulüpler uluslararasý standartlara getirilecek. Federasyon, kulüp ve sporcu iletiþimi sürekli ve saðlýklý kýlýnacak.

Yorumlar

Top