ÜNÝVERSÝTE ÖÐRENCÝLERÝ ÝNÞAAT ATIKLARINI SANAT ESERÝNE DÖNÜÞTÜRDÜ

ÜNÝVERSÝTE ÖÐRENCÝLERÝ ÝNÞAAT ATIKLARINI SANAT ESERÝNE DÖNÜÞTÜRDÜ

Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) "Landscape and Art" dersi ve Türkiye'de faaliyet gösteren inþaat firmasý Benesta iþ birliðiyle düzenlenen "Ýleri Dönüþüm Tasarým: Ýnþaat Atýklarýndan Heykel Tasarýmýna" öðrenci yarýþmasýnda ödüller sahiplerini buldu.

"Ýleri Dönüþüm Tasarým: Ýnþaat Atýklarýndan Heykel Tasarýmýna" uluslararasý öðrenci yarýþmasý, bu yýl ilk olarak "molozlar yeniden sanatta can buluyor" temasýyla gerçekleþtirildi. Yarýþmanýn ödül töreni, ÝTÜ Peyzaj Mimarlýðý Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Gülþen Aytaç, heykeltýraþ Asaf Erdemli, Benesta Genel Müdürü Roksana Diker ve yarýþmacý öðrencilerin katýlýmýyla Benesta Benleo Acýbadem'de yapýldý.

Peyzaj mimarlýðý, endüstriyel tasarým, mimarlýk, þehir ve bölge planlama, iç mimarlýk disiplinlerinden 26 öðrencinin katýlýmý ile düzenlenen yarýþma; teknik gezi, atölyeler ve eðitimler ile þekillendi. Benesta ofis ve þantiyesine yapýlan ziyaretlerin ilki; tanýþma, atýk malzemelerin yerinde incelenmesi ve ilk fikirler üzerinden eskiz çalýþmalarýnýn yapýlmasýyla gerçekleþti. Þantiyede gerçekleþen ikinci görüþmede ise Asaf Erdemli tarafýndan malzemelerin birleþime dair yürütülen uygulamalý çalýþma yapýldý ve ofiste öðrencilerin tasarým çalýþmalarýnýn final sunumlarý yer aldý.

Final sunumlarýnýn ardýndan Benesta ekibinden temsilciler ve yarýþma jüri ekibinin kararýyla 4 öðrenci ödül almaya hak kazandý.

"Güvende hissetme" üzerine "anne karný, doða, kucaklama ve sakinlik" gibi kavramlardan yola çýkarak tasarlanan "Safe Place" isimli çalýþmasýyla ÝTÜ Endüstriyel Tasarým bölümü öðrencisi Esra Balcý birincilik ödülünü kazandý. Benesta projesinin sunmayý vadettiði, doðayla bütünleþen ve rahat nefes alma yaklaþýmýndan esinlenen "Sculpture of Relax" çalýþmasýyla ÝTÜ Peyzaj Mimarlýðý öðrencisi Melisa Yurdakul ikincilik ve "Merge" isimli çalýþmasýyla ÝTÜ Peyzaj Mimarlýðý öðrencisi Berra Kafalýer ise üçüncülük ödülüne layýk görüldü.

Doðanýn kendine özgü ritmini ve sürekliliðini ifade eden "akýþ(flow)" kavramýndan yola çýkarak tasarlamýþ olduðu "Flow Sculpture" isimli çalýþmasýyla ÝTÜ Endüstriyel Tasarým bölümü öðrencisi Selin Kaya da dördüncülük ödülünü kazandý. Ödül töreninde dereceye girenlere para ödülleri, katýlýmcý yarýþmacýlara da katýlým sertifikasý takdim edildi.

- "Gençlerin hayalleriyle çok güzel prototipler çýktý"

ÝTÜ Peyzaj Mimarlýðý Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Gülþen Aytaç, ödül töreni sonrasýnda AA muhabirine yaptýðý açýklamada, iç peyzaj mimarlýðý bünyesinde peyzaj ve sanat konulu bir seçmeli ders açtýklarýný ifade ederek, "Bu dersin daha verimli geçmesi için ne yapabiliriz diye düþündüðümüzde, sanat danýþmaný olarak heykel sanatçýmýz Asaf Erdemli'yi yanýmýza aldýk. Ayrýca Mimari Fotoðrafçý Emre Dörter de yer aldý ve bu dersi hep birlikte yürüttük." dedi.

Farklý disiplinlerin bir arada olduðu dersi daha verimli hale getirmeye çalýþtýklarýný anlatan Aytaç, þu deðerlendirmede bulundu:

"Çok güzel bir süreç geçti. Asaf Bey her hafta çocuklara kritikler verdi. Öðrenci açýsýndan baktýðýmýzda da son sýnýfa gelmiþ öðrencilerin bir sanat eserini ortaya çýkartmasý ve bunun uygulanacak olmasý çok deðerli. ÝTÜ Mimarlýk Fakültesi olarak da her zaman böyle iliþkilerde, sanayi olsun, inþaat sektörü olsun, mimarlýk firmalarý olsun, bu birlikteliklerden çok hoþlanýyoruz. Bu kapsamda Benesta'ya bize sponsor olduklarý, öðrencileri destekledikleri, genç yetenekleri ortaya çýkartmaya çalýþtýklarý için vizyonlarýna çok teþekkür ediyorum."

Benesta Genel Müdürü Roksana Diker de uluslararasý bir þirket olduklarýný ve 5 tane ilkelerinin bulunduðunu belirterek, "Birincisi uluslararasý mühendislik deneyimi, ikincisi fonksiyonellik. Üçüncü ilkemiz de yaþ alan, yaþlanmayan malzemeleri kullanmaya dikkat ediyoruz. Dördüncüsü zamansýz yapýlar inþa etmeye özen gösteriyoruz. Beþincisi de mimarlýk ve tasarým harikasý yapýlar yapmaya önem veriyoruz." ifadelerini kullandý.

Doðal malzemelere, yeþilliðe, sürdürülebilirliðe, geri dönüþüme hep önem verdiklerini vurgulayan Diker, þunlarý kaydetti:

"Bu kapsamda ÝTÜ ile birlikte sanata ve gençlere de çok deðer ve önem verdiðimiz için beraber ne yapabiliriz, inþaatta kullanýlmayan atýk malzemelerden ne yapabiliriz diye düþündük. Mimarlýk fakültesinden öðrencilere bir görev verdik. Benesta Benleo Acýbadem'de 15 bin metrekare bir park yapýyoruz. Atýk malzemelerden bu parka nasýl heykeller yerleþtirebiliriz, neler yapabiliriz görmek istedik. ÝTÜ iþ birliðiyle bunu gerçekleþtirdik. Gençler çok güzel hayal kuruyor, bu bizim için çok önemli.

Gençlerin hayalleriyle çok güzel prototipler çýktý. Þimdi onlarý hayata geçirmek için yola koyuluyoruz. Gerçek heykel boyutlarýný yapýp Benleo Parkýmýzda bunlarý yaþatacaðýz. Bu tür sanatsal yarýþmalara uluslararasý arenada devam edeceðiz. Gençlerin hayalleri bize umut oluyor. Sanatsal faaliyetleri sürdürebilir hale getirip gençleri sanat etkinlikleri için projemize dahil etmeyi ve onlarý desteklemeyi sürdüreceðiz."

- Birinci olan eser Benesta Benleo Acýbadem'in Benleo Parký’nda sergilenecek

Heykeltýraþ Asaf Erdemli ise Benesta Benleo Acýbadem'de malzemeleri tanýdýklarýný ve atýk malzemeleri tek tek gezdiklerini belirterek, "Öðrencilerle bazý denemeler de yaptýk. Kaynak yapmayý denediler. Bir workshop hazýrladýk onlar için. Malzemeleri nasýl kullanýrýz diye üzerinde örneklerin olduðu, dünyadaki birçok sanatçýnýn bunu nasýl iþlediði üzerinden sunumlar hazýrladýk. Kendileri bunlarla ilgili araþtýrmalar yaptýlar ve beðendikleri örnekleri bize sundular." diye konuþtu.

Öðrencilerin, Benesta Benleo Acýbadem'in ana fikrini anladýktan sonra bu çýkarýmlardan bir proje geliþtirmeye baþladýðýný aktaran Erdemli, sözlerini þöyle tamamladý.

Yorumlar

Top