TÜRKÝYE'DEKÝ FABRÝKA YANGINLARI YÜZDE 49 ARTTI

TÜRKÝYE'DEKÝ FABRÝKA YANGINLARI YÜZDE 49 ARTTI

Türkiye’de yayýnlanan bir rapora göre 2022 yýlýnda ülkemizde 587 adet endüstriyel yangýn ve patlama meydana geldiði, fabrika yangýnlarýnýn sayýsýnýn bir önceki yýla göre yüzde 49 arttýðý belirlendi.

Yapý malzemesi sektörünün öncü ve yenilikçi þirketi Türk Ytong tarafýndan üretilen Ytong Panel, hýzlý ve kolay bir þekilde monte edilerek fabrika inþaatlarýnýn kýsa sürede ve ekonomik biçimde tamamlanmasýný saðlýyor. Ytong Panel ayrýca yüksek ýsý yalýtýmý ve yanmazlýk özellikleriyle, ülke ekonomisine büyük zarar veren fabrika yangýnlarýnýn ortaya çýkardýðý zararlarý en aza indirmeyi hedefleyen iþ insanlarýnýn ve yapý sektörü profesyonellerinin de ilk tercihi arasýnda yer alýyor. Bu özelliði ile ülkemizde artan organize sanayi bölgesi yatýrýmlarýnda ve fabrika yapýlarýnda Ytong Panel tercih ediliyor.

 

Fabrika yangýnlarý yüzde 49 arttý

Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak, Kimya Mühendisleri Odasý Ýstanbul Þubesi’nin yayýnladýðý ‘Endüstriyel Yangýnlar ve Patlamalar 2022 Yýlý Raporu’nda yer alan verileri yorumladý. “Raporda, ülkemizde 2022 yýlýnda 587 fabrika yangýný meydana geldiði, fabrika yangýnlarýnýn bir önceki yýla oranla yüzde 49 arttýðý yer alýyor. Sanayimiz büyüdükçe ve geliþtikçe yýllar içerisinde meydana gelen fabrika yangýnlarýnýn da arttýðýný kaygýyla görüyoruz. Ülke ekonomisine büyük zarar veren bu yangýnlarýn sayýsýný ve fabrikalarda ortaya çýkan zararý hýzlý bir þekilde aþaðýya düþürmemiz gerekiyor. Türk Ytong olarak ürettiðimiz yanmaz özellikteki duvar ve çatý panelleri, yangýnlarýn yayýlmasýný önlüyor, yapýsal hasarlarýn, kayýplarýn ve oluþan zararýn azaltýlmasýna yardýmcý oluyor. A1 sýnýfý yanmaz özelliðe sahip Ytong Paneller 360 dakika yani yaklaþýk 6 saat süresince yangýný baþladýðý yerde tutarak yangýnýn büyümesini ve sýçramasýný önlüyor, müdahale için zaman yaratýyor.”

 

Fabrika yangýnlarýnýn konutlara sýçrama tehlikesi

Tolga Öztoprak raporda yer alan bir baþka önemli tespitin ise daha kaygý verici bir konuyu gündeme getirdiðine vurgu yaparak, “Baþta Ýstanbul olmak üzere birçok büyükþehirde yangýn ve patlamalarýn önemli bir kýsmýnýn artýk yaþam alanlarýnýn yaný baþýnda hatta içinde kalan tesislerde gerçekleþtiði görülüyor. Bu durum plansýz yerleþim ve sanayileþmenin bu kentlerde yaþayan insanlar için çok önemli bir risk olduðunu ortaya çýkarýyor. Tesislerde yaþanan yangýnlar yalnýzca tesis için bir risk unsuru deðildir. Çevresindeki yapýlar ve yasayanlar için de benzer riskler söz konusudur. Yangýnýn etkisiyle çevredeki yapýlar zarar görmekte ve can kaybý ya da maddi kayýplar yaþanmaktadýr. Mevcut tesislerde komþu yapýlarýyla aralarýna set oluþturabilecek þekilde güvenlik önlemi alýnmasý bir zorunluluktur.” dedi.

 

Ytong yangýna koruyucu kalkan

Tolga Öztoprak sözlerini þöyle tamamladý: “Ytong Paneller sanayi yapýlarýnýn duvar, çatý ve döþemelerinde, yangýn duvarý veya yangýndan kaçýþ noktalarýnda güvenle kullanýlýr. Çünkü bu paneller A1 sýnýfý hiç yanmaz yapý malzemeleri sýnýfýndadýr. Yangýn esnasýnda yanmaz, tutuþmaz, duman veya zararlý gazlar ortaya çýkarmaz, 360 dakikaya ulaþan sürelerde yapýsal bütünlüðünü korur. Yangýnlarýn yayýlmasýný engeller ve böylece hasar miktarýný önemli ölçüde azaltýr. Yanýcý malzemelerin depolandýðý alanlar veya mobilya, tekstil, kimya endüstrisi gibi yüksek yanýcýlýða sahip sektörlerin üretim tesislerinde bu çok büyük avantajdýr.”

Yorumlar

Top