ENDEKSA KONUT SATIN ALINABÝLÝRLÝK ENDEKSÝNÝ AÇIKLADI

ENDEKSA KONUT SATIN ALINABÝLÝRLÝK ENDEKSÝNÝ AÇIKLADI

Endeksa; konut fiyatlarý, hane halký geliri, kredi faiz oranlarý ve kredi taksit tutarlarýný göz önünde bulundurarak Türkiye Konut Satýn Alýnabilirlik Endeksi’ni yayýnladý. Rapora göre, Türkiye genelinde Nisan 2023 sonu itibariyle konut satýþ fiyatlarý bir önceki aya göre %6, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %131 artarken, ortalama 2 Milyon 358 Bin 200 TL seviyesine ulaþtý. 2023 yýlý Ocak – Nisan aylarý arasýnda, konut satýn alýnabilirlik endeksi ise; 65,2 seviyesinden 49,9 seviyesine gerileyerek %23,4 azalma eðilimi gösterdi.

Yapay zekâ ve büyük veri analizi yöntemlerini kullanarak gayrimenkul deðer hesabýnda güvenilir sonuçlara ulaþan Endeksa’nýn açýkladýðý Konut Satýn Alýnabilirlik Endeksini ortalama bir gelir varsayýlarak konut satýn alabilme kabiliyetini hesaplamayý hedefliyor. Endeks hazýrlarken dikkate alýnan deðiþkenler arasýnda; Endeksa konut deðer ve trend verileri, kredi faiz oranlarý, Merkez Bankasý verileri, hane halký gelir verileri, TÜÝK Gelir ve Yaþam Koþullarý Araþtýrmasý verileri bulunuyor.

Konut satýn alýnabilirliði endeksi 65,2 seviyesinden 49,9 seviyesine geriledi

Konut satýn alma endeksinin artýþ göstermesi, endeks deðerinin 100 puan üzerinde kaydedilmesidir. Endeksin 100 puan üzerinde olmasý, ilgili dönemde baz döneme göre hanenin alým gücü ve taksit ödeme gücünde görülen artýþ ile doðru orantýlýdýr. Konut satýn alma endeksinde azalma kaydedilmesi, endeks deðerinin 100 puan altýnda kaydedilmesidir. Endeksin 100 puan altýnda olmasý, ilgili dönemde baz döneme göre göre hanenin alým gücü ve taksit ödeme gücünde görülen azalma ile doðru orantýlýdýr. 2023 yýlý Ocak – Nisan aylarý arasýnda, konut satýn alýnabilirlik endeksi 65,2 seviyesinden 49,9 seviyesine gerileyerek %23,4 azalma eðilimi göstermiþtir. 2023 Nisan ayý ile bir önceki yýlýn ayný ayý karþýlaþtýrýldýðýnda, 2022 Nisan ayýnda 61,3 olarak kaydedilen konut satýn alýnabilirlik endeksi 2023 Nisan ayýnda 49,9 seviyesinde kaydedilerek %18,6 azaldý.

2023 yýlýnýn ilk ayýndan itibaren konut satýn alýnabilirlik endeksindeki düþüþ, döviz kurundaki dalgalanmaya baðlý olarak inþaat maliyetlerinin artmasý ve bunun sonucunda konut üretiminin arz talep dengesinin saðlanamamasýna yorumlanabilir. Endeks verileri incelendiðinde, Ocak 2021 – Ocak 2022 dönemleri arasýnda endeks deðerinde düþüþ eðilimi görülmektedir, Ocak 2021 tarihinde 7,4 olarak kaydedilen dolar kurunun Ocak 2022 tarihine gelindiðinde 13,4 olarak kaydedilmesi konut satýn alýnabilirlik endeksi ve döviz kuru arasýndaki ters orantýlý iliþkiyi açýklamak amacýyla belirtilebilir. Konut satýn alýnabilirlik endeksindeki kümülatif düþüþün önemli iki aktörünün yüksek enflasyon oraný ve ülke içerisinde yaþanan siyasi belirsizlikler olduðunu da söylemek mümkündür.

 

Türkiye’de konut satýþ ortalamasý 2 Milyon 358 Bin 200 TL oldu

Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde Nisan 2023 sonu itibariyle konut satýþ fiyatlarý bir önceki aya göre %6, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %131 artarak ortalama 2 Milyon 358 Bin 200 TL seviyesine ulaþtý.  Konut deðerlerinde düzenli olarak artýþ görülürken, Aralýk 2022’de asgari ücrete zam yapýlmasý ile ortalama hane halký gelir seviyesinde de yükselme yaþandý. Ocak 2023 sonunda konut satýn alýnabilirlik endeksinde 18,5 puanlýk bir yükselme kaydedildi. 2023 yýlý içerisinde ilerleyen aylarda ocak ayýndaki yükselmenin korunamadýðý ve konut satýn alýnabilirlik endeksinin Ocak 2023 döneminde 65,2 seviyesinde kaydedilirken Nisan 2023 döneminde 49,9 seviyesine gerilediði görüldü. Konut satýn alýnabilirlik endeksi incelendiði zaman, 2023 yýlý Ocak – Nisan aylarý arasýnda %23, 2023 Nisan ayý ile bir önceki yýlýn ayný ayý arasýnda %19 düþüþ görülüyor. Pandemi öncesi dönem ile karþýlaþtýrýldýðý zaman, asgari ücretin zamlandýðý dönemler dýþýnda, konut satýn alýnabilirlik endeksinin düþüþ eðiliminde olduðu gözlemlenmektedir.

Avrupa’da konut fiyatlarýndaki artýþ gelir artýþýndan daha fazla

Avrupa’da konut satýn alýnabilirlik endeksi incelendiði zaman, 2015 yýlý baz alýnarak hazýrlanan OECD’in verilerine göre çoðu ülkede konut fiyatlarýndaki artýþ gelir artýþýndan daha fazla olduðu görülüyor. Hollanda, konut fiyatlarýnda patlama yaþayan Avrupa ülkeleri arasýnda örnek veriliyor. OECD verilerine göre 2022 yýlýnýn ikinci çeyreðinde konut alýnabilirlik endeksinin 151,7 seviyesinde olduðu görülen Hollanda, ayný yýlýn üçüncü çeyreðinde 146 seviyesinde görülmektedir. Fiyat/gelir oranýnda dezavantajlý bir konumda olan Hollanda'da yüksek hýzla artan konut fiyatlarý, bulunulan lokasyona göre oldukça farklýlýk göstermektedir. Bulunulan þehir, þehirdeki konum gibi faktörler Hollanda'da konut fiyatlarýný etkilemiþ, enflasyon endeks üzerinde negatif etki yaratmýþtýr.

Ortalama konut fiyatýnýn 275 bin sterlin olarak kaydedildiði Birleþik Krallýk’ta ortalama hane halký geliri 31 bin 800 sterlin olarak hesaplanmýþtýr ve buradan Birleþik Krallýk’ta ortalama bir konut fiyatýnýn ortalama hane halký gelirinin yaklaþýk 9 katýna denk geldiði[1] sonucuna varýlmaktadýr.

Dalgalanmalarýn sebepleri arasýnda politik ve ekonomik sebepler var

Ulusal ve uluslararasý çapta incelendiði zaman konut fiyat endeksinde görülen dalgalanmalarýn sebepleri arasýnda politik ve ekonomik sebeplerin varlýðý örnek olarak verilebilir. Enflasyonun konut fiyatlarý üzerinde önemli etkileri görülmektedir. Ýnþaat maaliyet endeksi, malzeme endeksi gibi farklý parametreler katýldýðý zaman konut fiyatlarýnda görülen artýþ sonucunda artan enflasyonun konut fiyatlarý üzerinde baský yaptýðý ortaya çýkmaktadýr.

[1] Birleþik Krallýk (BK) Ulusal Ýstatistik Dairesi



 

Yorumlar

Top