SU GÝBÝ GELECEK ÝÇÝN SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝÐÝ ESAS ALIYOR

SU GÝBÝ GELECEK ÝÇÝN SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝÐÝ ESAS ALIYOR

Lider su teknolojisi þirketi Xylem, su sorunlarýnýn insan saðlýðý, refahý ve sürdürülebilir kalkýnma için artýk bir engel olmadýðý bir dünya yaratabilmek için kendisini suyu korumaya, optimize etmeye ve yönetmeye adýyor. Bu kapsamda 2025 yýlýna kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayý hedefleyen þirket, sürdürülebilir bir dünya için temiz suya ve güvenli sanitasyona eriþimin önemine inanýyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamýnda açýklamalarda bulunan Xylem Türkiye Satýþ ve Pazarlama Direktörü Ýbrahim Ünal, þirketin sürdürülebilirlik anlayýþýný ve yürüttükleri çalýþmalarý anlattý.

Küresel ýsýnma ve iklim krizinin etkilerinin giderek arttýðý dünyada gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya býrakmak için ekolojik dengenin ve hayatýn kaynaðýný oluþturan suyun korunmasý þart. Bu bilinçle suyu daha eriþilebilir ve uygun fiyatlý, su sistemlerini ise daha esnek hale getiren teknolojiler ve çözümler hayata geçiren Xylem, çevre dostu kurumsal bir vatandaþ olarak sorumluluklarýný yerine getirme kararlýðýný her daim gösteriyor. Yeþil bir þirket olma felsefesinin ýþýðýnda çalýþmalar gerçekleþtirdiklerini ifade eden Xylem Türkiye Satýþ ve Pazarlama Direktörü Ýbrahim Ünal, binlerce yýldýr tüm canlýlara yuva olan dünyanýn korunmasýnda çevreyi koruyan politikalarýn bir seçenek olmaktan çýkarak zorunluluða dönüþtüðünün altýný çizdi.

12 saha ile saha proses suyunun yüzde 100'ünü geri dönüþtürüyor

Suyun doðada olduðu gibi en ideal þekilde taþýnmasý fikrinden yola çýkan Xylem, odak noktasýnda su bulunan çalýþmalarýyla doðayý ve enerji kaynaklarýný koruyan önemli çýktýlar elde ediyor. Bu kapsamda 2020 yýlýnda, susuzlaþtýrma ve dijital teknolojileri aracýlýðýyla 1,4 milyar metreküp kirli suyun yerel su kaynaklarýna ve yerleþim yerlerine girmesinin önlenmesine katkýda bulunan Xylem, kurduðu arýtma çözümleri ile müþterilerinin 4,3 milyar metreküp suyu yeniden kullanmalarýna olanak tanýdý. Buna ek olarak gelir getirmeyen suyu 0,5 milyar metreküp azaltmayý baþaran þirketin 22 büyük tesisinden 10 tanesi þu anda yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalýþýyor ve iki tanesi projelerinin devam ettiði 12 saha ile saha proses suyunun yüzde 100'ünü geri dönüþtürüyor. Bu tesislerdeki genel su yoðunluðunu 2014 yýlýna göre yaklaþýk yüzde 30 oranýnda düþürmeyi baþaran Xylem, 2020 yýlýnda su kullanýmýný bir önceki yýla göre yüzde 19 oranýnda azalttý. Toplam GHG Net Emisyon yoðunluðunu 2019 yýlýna göre yüzde 7'den fazla azaltan Xylem, küresel filosunu elektrikli ve hibrit araçlara taþýmaya odaklanan Sürdürülebilir Filo Stratejisini de uygulamaya baþladý. Faaliyetlerini 2013 yýlýndan bu yana CDP’ye (Carbon Disclosure Project-Karbon Saydamlýk Projesi) raporlayan þirket hem Ýklim Deðiþikliði hem de Su Kýtlýðý alanlarýnda liderlik bandýnda bir puan olan A puaný alarak önemli bir baþarýya daha imza attý.

2050 yýlýndan önce deðer zincirinde net sýfýr karbon emisyonu elde etmeyi hedefliyor

Dünyanýn en zorlu su ve atýk su problemlerine odaklanarak yerel çözümler sunabilmeyi hedefleyen Xylem, sürdürülebilir bir dünya için iddialý hedefler ortaya koyuyor. Buna göre 2025 yýlýna kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayý hedefleyen Xylem, yýlda 55 milyonu aþkýn kiþinin evsel su kullaným ihtiyacýna eþ deðer olan 3,5 milyar metreküpün üzerinde gelir getirmeyen suyu azaltmayý amaçlýyor. Yýlda 197 milyondan fazla kiþinin evsel su kullaným ihtiyacýna eþ deðer olan 13 milyar metreküp suyu yeniden kullaným için arýtmayý da öngören þirket, 7 milyar metreküpten fazla kirli suyun yerel su kaynaklarýna veya yerleþim yerlerine girmesini önlemeyi hedefliyor. Tesislerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji ve yüzde 100 proses suyu geri dönüþümü kullanma hedefi olan Xylem, 2050 yýlýndan önce deðer zincirinde net sýfýr karbon emisyonu elde etme taahhüdünde bulunuyor. En önemlisi de küresel ekonomik piramidin tabanýnda yaþayan en az 20 milyon insanýn temiz su çözümlerine eriþimini saðlamayý hedefliyor.

Suya sahip çýkan teknolojileriyle doðayý ve geleceði koruyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamýnda açýklamalarda bulunan Xylem Türkiye Satýþ ve Pazarlama Direktörü Ýbrahim Ünalherkes için su açýsýndan daha güvenli, adil bir dünya oluþturma hedefinin özünde sürdürülebilirlik olduðunu vurguladý ve þunlarý söyledi: “Dünyanýn temiz su ihtiyacýný saðlamada yaratýcý çözümler üreten lider bir küresel su teknolojisi þirketi olarak sürdürülebilirliði yaptýðýmýz iþin temel esasý olarak kabul ediyoruz. Özellikle de suyun güvenliðinin yaþam ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratmak için kritik öneme sahip olduðuna inanýyor, artan su sorunlarýnýn çözülmesine yardýmcý olmak için sorumluluklarýmýzý alýyoruz. Bize binlerce yýldýr yuva olan gezegenimizi korumak, doðaya ve suya sahip çýkmayý kurumsal bir vatandaþ olarak görev ediniyoruz. Bünyemizdeki yüksek verimli su teknolojileri, endüstriyel pompalarý ve uygulama çözümleri ile yalnýzca daha az enerji kullanmak ve yaþam döngüsü maliyetlerini azaltmakla kalmýyor, ayný zamanda sürdürülebilirliði de destekliyoruz. Su yönetimini dönüþtürmek, güçlü su, enerji ve maliyet tasarrufu saðlamak için veri analizinin gücünden yararlanýyoruz. Temiz suya eriþimi optimize etmek, suyun daha verimli bir þekilde kullanýlmasý, korunmasý ve yeniden kullanýlmasý için yeni yollar geliþtiriyoruz. Farkýndalýðýn bu yolculuktaki önemine inanýyor, eðitimler düzenleyip iþ arkadaþlarýmýzýn ve gönüllü paydaþlarýmýzýn suyla ilgili sorunlara zaman ayýrma tutkusundan yararlanarak sosyal deðer yaratýyoruz. Kurumsal Sosyal Yatýrým programýmýz olan Xylem Watermark, sürdürülebilirlik çabalarýmýzýn önemli bir parçasýný oluþturuyor. Xylem Watermark ile faaliyette bulunduðumuz topluluklarý güçlendiriyoruz. 2021 yýlýnda 113 bin saat gönüllü çalýþmýþ dünyanýn dört bir yanýndaki Xylem çalýþanlarý su sorunu yaþayan topluluklarýn karþýlaþtýðý tehditleri gün yüzüne çýkarýyor.”

Çevre konusunda en sorumlu 499 þirketi listesi içesinde 17. sýrada yer aldý

Dünya çapýnda kiþi baþýna günde 77 litre su kaybý oluþtuðunu ve tüm kaçak sularýn atmosferde meydana getirdiði karbondioksit salýmýný bertaraf etmek için Brezilya’nýn toplam dörtte biri kadar yeni ormanlara ihtiyacýmýz olduðunu söyleyen Ýbrahim Ünal, “Artýk erteleyecek zamanýmýz olmadýðý aþikâr. Biz bu sorunun ancak çalýþanlarýmýz, müþterilerimiz, tedarikçilerimiz ve tüm dünya ile hep birlikte bir ekosistem içinde çözebileceðimize inanýyoruz. Attýðýmýz adýmlarla da hassasiyetimizi ortaya koyuyoruz. Örneðin geçen yýl, Newsweek ve Statista ortaklýðý ile oluþturulan, Amerika Birleþik Devletleri’nin çevre ve sosyal sorumluluk alanýnda en sorumlu 499 þirketi listesi içesinde 17. sýrada yer aldýk. Bu noktada “Let’s solve water.” misyonumuz ýþýðýnda daha güvenli bir dünya ve daha saðlýklý bir çevre yaratmaya kendimizi adamaya devam edeceðiz” dedi.

Yorumlar

Top