KONUTDER, YENÝ ÇALIÞMA DÖNEMÝNÝ DEÐERLENDÝRDÝ

KONUTDER, YENÝ ÇALIÞMA DÖNEMÝNÝ DEÐERLENDÝRDÝ

Konutder Baþkaný Ramadan Kumova ve Ýcra Kurulu Üyeleri basýn mensuplarý ile bir araya geldi. Oluþturulan komiteler ve konu baþlýklarý hakkýnda genel bilgi veren Kumova; yoðun bir çalýþma programý oluþturduklarýný, ekim ayýnda yapmayý planladýklarý geniþ katýlýmlý toplantýda sektörün gündemdeki konularýna ýþýk tutacak 10 Yýllýk Strateji Raporunu kamuoyuyla paylaþacaklarýný açýkladý.

Öncelikli konu baþlýklarýnýn konut alýcýsý ve yatýrýmcýsý için güvenli piyasa koþullarýnýn geliþtirilmesi, kentsel dönüþüm ve eriþilebilir güvenli konut arzýnýn ihtiyacý karþýlayacak düzeye gelerek piyasa dengelenmesi olarak özetledi.

Deprem riski olan coðrafyamýzda uzun vadeli kentsel stratejilerin öne çekilmesi zorunluluðuna da dikkat çeken Kumova, ayný zamanda tedarik zincirlerindeki süreçlerin de saðlýklý planlanmasý gerektiðinin altýný çizdi. Deprem zorunlu kentsel dönüþüm sürecinde kamu ve özel sektör iþ birliðinin projeleri hayata geçirmede kilit rol üstlendiðini belirtti.

 

YENÝ DÖNEM ÝCRA KURULUNDA KÝMLER VAR?

Ýcra Kurulu Ramadan KUMOVA (Baþkan) (FER YAPI YKB), Ahmet ÇELÝK (Bþk. Yrd.) (SÝNPAÞ GYO YKB Vekili), Ziya YILMAZ (Bþk. Yrd.) (DAP YAPI YKB), Özen KUZU (Bþk. Yrd.) (KUZU GRUP YKB), Ýnanç KABADAYI (Bþk. Yrd.) (EGE YAPI YKB), Hasan K. BOLAT (Bþk. Yrd.) (ÝÞ GYO GM), Hasan RAHVALI (Bþk. Yrd.) (AÐAOÐLU MURAHHAS AZA), Mert BOYSANOÐLU (MESA MESKEN YKB), Serhan ÇETÝNSAYA (ARTAÞ Grubu YKB Vekili), Ömer Faruk Akbal (FUZUL HOLDÝNG YKÜ) ve Zeynep TORUN (TORUNLAR GYO)’dan oluþtu.

 

KOMÝTELER VE KONULARI

 

Komiteler; Kanunlar (imar), Kanunlar (tüketici), Kanunlar (vergi), Deprem, Kentsel dönüþüm, Sosyal konut & arazi geliþtirme, Yabancýya Satýþ, Avrupalý yaþlý nüfus için yaþam & bakým projeleri, Kurumsal yabancý yatýrýmcý iliþkileri, Ýstatistikler & endeks & raporlama, Finansman ikliminin iyileþtirilmesi, Finansal çeþitliliðin arttýrýlmasý, Diðer STK’larla iliþkilerin geliþtirilmesi, 10 yýllýk stratejik plan ve Kurumsal Ýletiþim alanlarýnda faaliyet gösterecek.

 

10 YILLIK STRATEJÝ RAPORU HAZIRLIYOR

 

Konut sektöründeki ihtiyaç ve talebin ortaya konulmasý ile arzýn dengelenmesine odaklanan Konutder, talebi canlandýracak önerilerin oluþturulmasý için kapsamlý bir sonuç raporu hazýrlayacak. Tüm komitelerin çalýþmalarý bu raporda birleþecek ve bu çalýþmaya tüm paydaþlar dahil edilerek Ekim ayýnda kamuoyu ile paylaþýlacaktýr.

 

YENÝ DÖNEM STRATEJÝLERÝ

KONUTDER’in yeni dönem stratejilerinin baþýnda depreme yönelik çalýþmalarýn yaný sýra deprem konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi, kentsel dönüþümde model/modeller önerileri, kentsel dönüþümün finansman modelinin oluþturulmasý, kentsel dönüþümde gelecek 10 yýlýn planlamasý, arsa teminine yönelik öneriler, yabancýya satýþ, gayrimenkul yatýrýmlarýnda çeþitlilik, sektöre yönelik saðlýklý veri oluþturmak, yeni alternatif finansman modellerinin geliþtirilmesi gibi konularda önemli çalýþmalara imza atmak yer alýyor.

ÖNCELÝK DEPREME DAYANIKLI VE ERÝÞÝLEBÝLÝR KONUT

KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkaný Ramadan Kumova, gayrimenkul sektörüne yönelik deðerlendirmelerde de bulundu. Kumova, KONUTDER’in çalýþmalarýyla ilgili “Önümüzdeki dönemle ilgili 15 adet konu ve bu konularla ilgili komiteler belirledik.  Komitelerimiz, gündemin takip edilmesi, kendi fikirlerimizi çalýþmak ve duyurmak adýna çalýþacak. Ayrýca komitelerimiz aracýlýðýyla veri üretimini geliþtirmeyi hedefliyoruz, raporlar hazýrlayacaðýz” dedi.

Kumova, “Seçimlerin geride kalmasýyla birlikte gayrimenkul sektörü yeniden ivmeleniyor. Yeni dönemde de ülkemizin gerek yeni üretim gerek kentsel dönüþüm sayesinde güvenli yapý stokuna kavuþmasý en öncelikli baþlýðýmýz olurken, depreme dayanýklý konutlarýn ulaþýlabilir olmasýný saðlamak için de finansman modelleri üzerinde çalýþmaya devam edeceðiz” diye konuþtu.

En önemli gündem maddelerinin kentsel dönüþüm olduðuna dikkat çeken Kumova, “Kentsel dönüþümü kentsel yenileme olarak dönüþüm deðil depremin getirdiði zorunluluk olarak düþünmemiz gerekiyor. Kamu ile özel sektörün iþbirliði çok önemli” diye konuþtu. Yabancýya satýþa da deðinen Kumova, “Yabancýya satýþ konusu sýcak bir gündem. Yabancý dediðimizde sýðýnmacý - mülteci ile gerçekten yatýrým yapan yabancý biraz birbirine karýþtý. Bütün dünyada yabancýya satýþ konut ihracý olarak görülürken bizim yüzdelerimiz hala dünyanýn çok altýnda. Bizde yabancýya satýþ toplam satýþ içerisinde yüzde 4 seviyesinde” açýklamasýný yaptý.

Bir diðer önemli baþlýðýn arazi geliþtirme olduðunu ifade eden Kumova, “Temel problem arsa maliyetleridir. Her kesimin konuta ulaþabilmesi için arsa maliyetlerinin düþük olmasý gerekiyor. Kamu özel sektöre uygun maliyetlerle arsa temin edebilirse uygun maliyetli konut üretimi de artacaktýr” ifadelerini kullandý.

Konut finansmanýna da dikkat çeken Kumova, “Þu anda konut satýþlarý, kredi imkanlarýnýn kýsýtlý olmasý dolayýsýyla geçen yýlýn gerisinde. Krediyle konut alýmý ortalama yüzde 20 seviyesinde. Kredi imkanlarý artýrýldýðýnda ya da yeni finansman olanaklarýnýn saðlanmasýyla satýþlar da ivmelenecektir” dedi.

 

TOPLANTIDA ÖNE ÇIKAN DÝÐER BAÞLIKLAR ÞÖYLE:

             Ev sahipliði oranýný artýrabilmek için dar gelirliye finansman saðlamalýyýz. Yapý tasarruf sandýklarýnýn ve tasarruf finansman þirketlerinin ayný BES gibi desteklenmesi gerekiyor.

             Sektöre yönelik saðlýklý veri üretimine ihtiyaç var.

             Deprem konutlarýnda olduðu gibi sosyal konut üretiminde de yer almak istiyoruz.

             Kentsel dönüþümde kamu-özel iþbirliðinde çalýþmak gerekiyor.

             Konut, uzun vadede en deðerli yatýrým aracý olarak görülüyor.

Yorumlar

Top