GYODER, DEPREM BÖLGESÝNDE KONUT PÝYASASINI ÝNCELEDÝ

GYODER, DEPREM BÖLGESÝNDE KONUT PÝYASASINI ÝNCELEDÝ

GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 1. Çeyrek Raporu’nda depremin satýlýk konut ve kiralýk piyasasýna etkilerini inceledi. Buna göre Türkiye geneli 2023 yýlý 1. çeyrek verilerine bakýldýðýnda satýlýk konut fiyatlarýnda Ocak-Mart sürecinde artýþ görülüyor. Araþtýrmada, deprem bölgesinde konut stokundaki ciddi düþüþ ve yeni binalara olan talep artýþý dikkati çekiyor.

Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER, Ziraat GYO'nun katkýlarý ile her çeyrekte hazýrladýðý 'GYODER Gösterge’ içerisinde özel dosya yayýnlamaya baþladý. 2023 1. Çeyrek Raporu içerisinde yer verilen ve Endeksa tarafýndan GYODER için özel olarak hazýrlanan ‘Çeyreðe Özel’ kýsmýnda ‘depremin satýlýk konut ve kiralýk piyasasýna olan etkileri’ incelendi. ‘Deprem Özel Dosyasý’nda, deprem sonrasý bölgenin konut bazýnda satýþ fiyatý, kiralýk deðer deðiþimi, bina yaþý ve stok durumu ile ilgili gayrimenkul piyasasýnýn özet bir röntgeni çekildi.

Kahramanmaraþ’ýn Pazarcýk ilçesinde meydana gelen ve 11 ilde hissedilen 7,8 ve 7,6 þiddetindeki depremlerin çok aðýr etki býraktýðý iller olan Hatay, Kahramanmaraþ, Gaziantep ve Adýyaman’da aðýr hasarlý ve yýkýlan bina sayýlarýnýn sýrasýyla 10.911, 10.777, 11.922 ve 6.108 olduðu kaydedildi. Dünya Bankasý’na göre, 6 Þubat depremlerinin Türkiye'de 34,2 milyar dolar hasara yol açtýðýný tahmin ediliyor. Depremden sonra birçok sektör etkilendiði gibi gayrimenkul sektörü de etkilendi. Bu etkinin kýsa süredeki sonuçlarýný incelemek için Ocak-Þubat ve Mart aylarý alýnarak deðiþimlerine bakýldý.

KONUTLAR DEÐERLENDÝ

Türkiye genelinde Ocak 2023 – Mart 2023 arasý satýlýk konut fiyatlarý yaþ kýrýlýmlarý ele alýnarak incelendiðinde, tüm yaþ gruplarýndaki konutlarda satýlýk deðerlerinin arttýðý görülüyor. Tüm yaþlara bakýldýðýnda Ocak ayýnda metrekare fiyatlarý 13 bin 961 iken, Þubat’ta 15 bin 606’a ve Mart’ta da 17 bine yükseldi.

Deprem bölgesinde artýþ, yaþ bakýmýndan yeni binalardan kaynaklanýrken deprem bölgesi dýþýnda ise örneðin Ankara’da deðer artýþý %17,67, Ýstanbul’da ise %14,40 seviyesinde ölçüldü.

0-4 yaþ arasýndaki yeni binalara olan talep artýþý dolayýsýyla 0-4 yaþ arasý binalarda satýlýk deðerlerin aylar içerisinde daha fazla yükseldiði görülüyor. 0-4 yaþ aralýðýnda ise Ocak ayýnda metrekare fiyatlarý 15 bin 62 TL iken, Þubat ayýnda 16 bin 840 TL’ye, Mart ayýnda ise 18 bin 253 TL’ye yükseldi.

Deprem bölgesinden gelen vatandaþlarýn farklý illerde konut satýn almalarý, yaþanýlan binalarýn depreme dayanýklýlýðý konusunda yaþanan hassasiyet gibi faktörler yeni binalara olan talebin artmasýnýn sebepleri arasýnda sayýlýyor. 16+ yaþýndaki binalarda ilk çeyrek boyunca satýlýk deðerlerinde fiyat artýþý kaydedilmiþ fakat bu konutlarýn satýlýk deðerleri, 0-4 yaþ binalardaki konut fiyatlarýnýn aþaðýsýnda kalmýþtýr.

Kiralýk konut fiyatlarý ise yaþ kýrýlýmlarý ele alýnarak incelendiðinde, tüm yaþ gruplarýndaki konutlarda kiralýk deðerlerin arttýðý gözlemlenmiþtir. Satýlýk konut deðerlerinde olduðu gibi kiralýk konut deðerlerinde de 0-4 yaþ binalara olan talebin fazla olmasýndan dolayý yeni binalardaki kira deðerleri artmýþtýr.

2023 1. Çeyrekte Türkiye genelinde konutlarýn kira deðerlerine bakýldýðýnda metrekare fiyatlarý tüm yaþlarda Ocak ayýnda 67,24 TL iken, Þubat ayýnda 78,01 TL, Mart ayýnda ise 87,04 TL’ye yükseldi. 0-4 yaþa bakýldýðýnda Mart ayýnda bu deðer 90,47 TL.

Deprem bölgesinde ise örneðin Adýyaman’da kiralýk konutlarýn metrekare fiyatlarýna bakýldýðýnda ocak ayýnda 22,95 TL iken Mart ayýnda fiyat yüzde 83.14’lük bir artýþ ile 42,03 TL’ye çýkýyor. Kahramanmaraþ’ta ise kiralýk konut metrekareleri ocak ayýnda 23,9 TL’den yüzde 98,16’lýk artýþla 47,36 TL’ye çýkýyor. 

Deprem bölgesindeki kiralýk konut fiyat artýþ oranýnýn çok yüksek olmasýnýn hýzlý barýnma ihtiyacýndan kaynaklandýðý düþünülebilir. Benzer þekilde çevre illere olan taþýnma tercihleri ise özellikle Ankara, Konya, Aksaray, Niðde, Sivas ve Konya gibi illerinde ortalama üzerinde bir artýþa sebep olduðu söylenebilir.

ADIYAMAN’IN KONUT STOKU SADECE 42 ADET

2023 1. Çeyrekte Türkiye genelinde satýlýk konut stokuna bakýldýðýnda tüm yaþlarda Mart ayýnda 149 bin 602 konut olduðu görülüyor.

2023 1. Çeyrekte Türkiye genelinde kiralýk konutlarýn stokuna bakýldýðýnda tüm yaþlarda Ocak ayýnda 45 bin 359 konut varken, mart ayýnda 36 bin 717’e iniyor.

Deprem bölgesine bakýldýðýnda ise Ocak 2023-Mart 2023 arasý stok adetlerinin çok azaldýðý gözlemleniyor. Burada adetler azalýrken barýnma ihtiyacýnýn karþýlanmasý adýna talep de arttýðý için deprem illerinde 2 aylýk sürede konut fiyatlarýnýn arttýðý görünüyor. En çok deðiþim depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adýyaman’da gerçekleþti. Adýyaman’da Ocak ayýnda 627 adet satýlýk konut stoku bulunmaktaydý. Bu anlamda bakýldýðýnda konut piyasasýnýn hareketli olduðu bir il gibi yorumlayabilirken depremden sonra satýlýk stok adetleri %93 düþerek 42 olmuþtur. Adýyaman’ý %89,02 düþüþle ile Malatya, %84,02 düþüþ ile Hatay ve %81,88 düþüþ ile Kahramanmaraþ izlemektedir.

Ocak 2023-Mart 2023 arasý kiralýk stok adetlerine ve deðer deðiþimlerine bakýldýðýnda ise özellikle deprem bölgesi ve çevresindeki konutlarda stok adetlerinin de çok azaldýðý gözlemleniyor.

2023 yýlý 1.çeyrekte deprem bölgesinde oluþan kiralýk konut stok durumuna bakýldýðýnda, Adýyaman ili Ocak ayýndan Mart ayýna %96,46 oranýnda bir düþüþ ile ilk sýrada yer alýyor. Adýyaman’da Ocak ayýnda 113 adet kiralýk konut varken bu rakam Mart’ta 4’e düþmüþ. Adýyaman’ý %91,88’lik düþüþ ile Malatya, %91,18 düþüþ ile Kahramanmaraþ ve %81,30 düþüþ ile Elazýð izliyor.

EN ÇOK ANKARA VE KONYA GÖÇ ALDI

Depremden sonra bulunduklarý illerden ayrýlarak Türkiye’deki baþka illerde yaþamak için taþýnan insanlarýn tercih bölgeleri de stok deðiþimleri haritasýnda belli oluyor. Depremden etkilenen insanlarýn Ankara ve Konya gibi Ýç Anadolu’daki konutlarda kiralama eðilimlerinin arttýðý görülüyor. Bu artýþ, hem istihdamýn daha kolay saðlanabilir olmasýndan hem de deprem riski bakýmýndan daha güvenilir bölgeler olmalarýndan kaynaklanýyor.

Yorumlar

Top