KÝRALIK KONUT FÝYATLARI MAYISTA YÜZDE 101 ARTTI

KÝRALIK KONUT FÝYATLARI MAYISTA YÜZDE 101 ARTTI

Bahçeþehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araþtýrmalar Merkezi (BETAM) 2023 Mayýs’a iliþkin Kiralýk Konut Piyasasý Görünümü araþtýrmasýný yayýmladý. Buna göre, ülke genelinde ortalama kiralýk konut ilan metrekare fiyatýndaki yýllýk artýþ oraný mayýsta yüzde 101 oldu.

Böylece nisan ayýnda yüzde 117 olan yýllýk kira fiyatlarýnýn yýllýk artýþ oraný mayýsta yüzde 101'e gerilemiþ oldu. Uzmanlar fiyat artýþ hýzýnýn düþtüðüne ancak fiyatlarýn hala çok yüksek olmasýndan dolayý insanlarýn kiralýk konut bulmakta zorlandýðýný söylüyor.

Mayýs ayýnda ülke genelindeki ortalama kiralýk konut ilan metrekare fiyatý 113,2 TL'ye yükseldi. Yýllýk kira artýþ oraný Ýstanbul'da yüzde 109,4, Ankara'da yüzde 192,2, Ýzmir'de ise yüzde 150 olarak öne çýktý. Ortalama kiralýk konut ilan metrekare fiyatlarý Ýstanbul'da 140,2 TL, Ankara'da 93,7 TL, Ýzmir'de ise 112,5 TL'ye yükseldi.

 

“KÝRA FÝYATLARININ ARTIÞ HIZI DÜÞTÜ”

Son dönemlerde kira fiyatlarýnýn artmaya devam ettiðini ancak artýþ hýzýnda düþüþ yaþandýðýný söyleyen Tüm Giriþimci Emlak Müþavirleri Derneði (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak, “Kiralýk konut fiyatlarýnýn geçtiðimiz dönemlerde çok artmasý insanlarýn alým gücünü düþürmüþtür, bu normalde fiyatlarý aþaðý yönlü hareket ettirmesi gerekirken, enflasyonun varlýðý fiyatlarýn yukarý yönlü hareket etmesini saðlamýþtýr. Tabi bu da artýþ hýzýnýn azalmasýna sebep olmuþtur. Yine ayný araþtýrmaya bakýldýðýnda, kiralýk ilan yaþý ortalamasýnýn arttýðý görülmektedir. Bu da kiralýk konutlarýn artýk daha uzun süre kiraya verilemediðini göstermektedir. Talep yüksek ama kira ilan yaþý da yüksek. Bu gösteriyor ki, insanlar ilanlara girip bakýyorlar, ev arýyorlar, ancak kiralayamýyorlar” diye konuþtu.

 

ARZ YÜZDE 9, TALEP YÜZDE 14,6 ARTTI

Araþtýrmaya göre. kiralýk konut ilan sayýsý geçen aya kýyasla ülke genelinde yüzde 9 (195 bin 482'den 213 bin 20'ye), Ýstanbul'da yüzde 5,2 (74 bin 204'ten 78 bin 37'ye), Ankara'da yüzde 24,9 (9 bin 197'den 11 bin 483'e), Ýzmir'de yüzde 10,5 (17 bin 921'den 19 bin 799'a) yükseldi. Kiralýk konut talep endeksi nisandan mayýsa yüzde 14,6 (184,7'den 211,7'ye) yükseldi. Öte yandan, kiralýk konut talebinin geçen yýlýn mayýs ayýna kýyasla da yüzde 3,8 daha yüksek olduðu belirtildi.

 

TÜRKÝYE’DE EMLAK BALONU MU VAR?

Türkiye’de emlak balonu olup olmadýðý konusunda kesin bir cevap vermek zor. Çünkü emlak balonunu tanýmlamak için kullanýlan kriterler farklýlýk gösterebiliyor. Bazý uzmanlar, konut fiyatlarýnýn 3 çeyrek boyunca %15 artmasý durumunda emlak balonundan bahsediyor. Bazýlarý ise fiyatlarýn gelir seviyesine göre çok yüksek olduðunu ve gerçek deðerinin çok üzerinde olduðunu savunuyor.

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre, Türkiye’de konut fiyat endeksi 2022 yýlýnda %29,7 arttý. Bu oran 2021 yýlýnda %23,9, 2020 yýlýnda ise %10,5 idi. Yani son üç yýlda konut fiyatlarý ortalama %64 artmýþ oldu. Bu oran enflasyonun çok üzerinde bir artýþ anlamýna geliyor.

Konut fiyatlarý ile gelir seviyesi arasýndaki iliþkiyi ölçmek için kullanýlan bir gösterge de konut fiyat/gelir oranýdýr. Bu oran ne kadar yüksekse, konut almak o kadar zorlaþýyor demektir. Türkiye’de bu oranýn 2022 yýlý sonunda ortalama 12 olduðu tahmin ediliyor. Yani bir kiþinin gelirinin tamamýný konuta harcamasý durumunda, bir konut alabilmesi için 12 yýl çalýþmasý gerekiyor. Bu oran OECD ülkelerinde ortalama 6 civarýnda.

Bu verilere bakarak Türkiye’de emlak balonu olduðunu söylemek mümkün olabilir. Ancak bu balonun ne zaman patlayacaðý veya patlayýp patlamayacaðý konusunda kesin bir tahmin yapmak zor. Çünkü emlak balonunun patlamasý için bir tetikleyici faktörün olmasý gerekiyor. Bu faktör þu anda belli deðil.

 

Yorumlar

Top