'ÝÞCÝ YEVMÝYESÝ ENFLASYONU 4'E KATLADI'

'ÝÞCÝ YEVMÝYESÝ ENFLASYONU 4'E KATLADI'

Ýnþaat sektöründe son aylarda artarak büyüyen kalifiyeli usta ve kalfa sorunu, içinden çýkýlmaz bir hal aldý. Sektördeki birçok markalý konut bir yandan þantiyelerinde çalýþacak kalifiyeli iþçi bulmakta zorluk çekerken, diðer yandan artan inþaat malzeme fiyatlarýyla boðuþuyor. Malzeme ve iþçi maliyetlerini konut fiyatlarýna kýsmi olarak yansýtma gayretindeki konut üreticileri, bu sorunun yýlsonunda çözümleneceði umuyor. Sektör oyuncularýnýn bir diðer yýlsonu beklentisi ise mevcut maliyet artýþlarýnýn, fiyatlara olduðu gibi yansýyacaðý yönünde. Diðer bir ifadeyle yýlsonu konut fiyatlarý, en az yüzde 20-25 civarýnda artýþ gösterecek.

Ýnþaat sektöründeki malzeme ve iþçi artýþlarýný deðerlendiren Teknik Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Umut Durbakayým “Son bir yýlda iþçi yevmiyelerindeki artýþ, TÜÝK’in açýkladýðý TÜFE’den 4 kat, Enflasyon Araþtýrma Grubu (ENAG) tarafýndan açýklanan rakamdan 2 kat daha fazla oldu” açýklamasýný yaptý.

 

Son 6 ay içinde enflasyon oranýn üzerinde yaþanan artýþlarýn konut fiyatlarýna tam olarak yansýmadýðýnýn altýný çizen Umut Durbakayým,  akaryakýt, malzeme, iþçilik gibi sektördeki konut üretimine direkt etki eden giderlerin yýlýn son çeyreðinde devreye gireceðini ve konut fiyatlarýnda ani bir sýçramaya neden olabileceðini söyledi.

 

Ýþçi yevmiyesi, % 200’den fazla arttý

 

Ekonomideki yeniden yapýlanma sürecinde yaþanacak enflasyon artýþýnýn her kesim tarafýndan benimsendiðinin altýný çizen Umut Durbakayým, ancak bu durumun fýrsata çevrilmesine de engel olunmasý gerektiðinin altýný çizdi.

 

Son bir yýlda gerçekleþen iþçi yevmiyelerindeki artýþýn kabul edilebilir seviyenin çok üzerinde olduðuna vurgu yapan Umut Durbakayým,

“Ýþçi yevmiyelerindeki artýþ oraný, TÜFE rakamlarýnýn 4 kat, ENAG rakamlarýnýn ise 2 kat üzerinde gerçekleþti. Diðer bir ifadeyle son 12 aylýk enflasyon, TÜFE’ye göre yüzde 54,32 ENAG’a göre ise yüzde 22.88 olarak gerçekleþti. Ayný dönemde, sektördeki iþçilik kalemleri ise yüzde 200’ün üzerinde artýþ gösterdi” dedi.

 

Benzer artýþ oranýn akaryakýt ve inþaat malzemelerinin bir kýsmýnda da yaþandýðýný belirten Durbakayým, “Malzeme fiyatlarýný global piyasalardaki dengelere göre az çok tahmin edebiliyoruz ve buna göre malzeme tedarikini üç aþaðý beþ yukarý yapabiliyoruz. Ancak iþçilikte böyle bir öngörü maalesef olamýyor. Arz talep dengesindeki keskin bozulma nedeniyle, günlük yevmiyeler her gün farklýlýk gösterebiliyor” þeklinde açýklamasýný sürdürdü.

Palyatif çözümler yerine kalýcý çözümler

 

“Türkiye ekonomisinin saðlýklý ve güçlü bir yapýda olmasý için satýn alma gücü, istihdam, üretim gibi makroekonomik verilerin pozitif olmasý gerekir” þeklinde konuþan Umut Durbakayým söz konusu iþçi sorununun çözüm arayýþýna yönelik yaklaþýmý þöyle oldu;

 

“Þantiyelerimizdeki iþçi sýkýntýsýný gidermek için ithal iþgücü temini konuþuluyor. Teknik Yapý olarak, biz bu çözümün yerli ve millilik ruhuna zarar vereceðini düþünüyoruz. Bu kapsamda yerli istihdamý baltalayacak ithal iþgücü gibi palyatif çözümlerin, uzun vadede yarardan çok zarar getireceði ortadadýr. Ýthal iþgücünün önünü açmaktansa, mevcut istihdamý teþvik edecek adýmlarýn atýlmasýnýn ülkemiz için daha faydalý olacaðýný düþünüyorum. Sektördeki ustalýk/kalfalýk eðitimlerine aðýrlýk verilmesi ve teþvik edilmesi gerektiðini belirtmek istiyorum”

 

‘Yýlsonunda çözüleceðini umuyoruz’

 

Maliyetlerdeki belirsizliðin yýlsonunda çözümleneceðine dair öngörüde bulunan Umut Durbakayým “inþaat malzemelerinde ve iþçilikte ortaya çýkan arz talep dengesizliðinin geçici olduðunu düþünüyorum. Bilindiði gibi yýlýn baþýnda yaþadýðýmýz deprem nedeniyle yýkýlan konutlarýn yeniden inþasý için oldukça hummalý ve hýzlý bir çalýþma var. Bu nedenle inþaat malzemelerinde ve kalifiyeli usta/kalfa konusunda ‘temin’ ve ‘fiyat’ sýkýntýsý yaþanýyor. Ancak her iki konuda yaþanan sorunlarýn geçici ve kýsa vadeli olduðunun farkýndayýz. Deprem konutlarýnýn tamamlanmasýyla birlikte sektördeki malzeme ve istihdam tekrar dengeye oturacaktýr” þeklinde konuþtu.

 

Konut fiyatlarý hakkýnda da öngörüsünü dile getiren Umut Durbakayým açýklamasýný þu sözlerle tamamladý;

 

“Malzeme, enerji ve enflasyondaki artýþlar göz önüne alýndýðýnda –konut üreticileri tarafýndan fiyatlara yüzde 15-20 daha az yansýtýldýðý göz önüne alýndýðýnda-, markalý konut üreticilerine mevcut konut fiyatlarýnýn çok uygun seviyelerde olduðu görülebilir. Ancak bu uygunluk ve fýrsat döneminin çok uzun olmayacaðýný da söylemek isterim. Yeni projelerde ve yýlýn son çeyreðinde, konut üreticilerinin baskýladýðý fiyatlarýn finansal sürdürülebilirlik açýsýndan serbest kalmasý kaçýnýlmaz olacaktýr. Mevcut maliyet artýþlarý, maalesef yýlýn son çeyreðinde devreye girecek ve konut fiyatlarýný en az yüzde 20-25 civarýnda yukarý iteceðini öngörüyorum.”

 

Yorumlar

Top