EV SAHÝPLERÝ YÜZDE 25 SINIRINA UYMUYOR

EV SAHÝPLERÝ YÜZDE 25 SINIRINA UYMUYOR

TÜÝK tarafýndan açýklanan iki aylýk ortalamalara göre temmuz ayý kira artýþ oraný %57,45 olarak belirlendi.Ancak konutlarda kira artýþýnda yüzde 25 sýnýrý olduðu için bu oran sadece iþyerleri için uygulanýyor. Ancak son dönemde yüzde 25 artýþ sýnýrý ev sahipleri ve kiracýlar arasýnda büyük tartýþmalara yol açýyor. Gayrimenkul Uzmaný Gülcan Altýnay birçok ev sahibinin yüzde 25 sýnýrýna uymadýðýný söylüyor..

KÝRA ARTIÞ ORANLARI ÜRETÝCÝNÝN BELÝNÝ BÜKTÜ

Temmuz ayýnda kira artýþ oranýnýn yüzde 57,45 olarak açýklanmasýnýn ardýndan iþyeri sahipleri de kara kara düþünmeye baþladý. Kira fiyatlarýnýn çok hýzlý artmasýndan þikayetçi olan üreticiler kiralýk yer bulmakta sýkýntý çekiyor. Gayrimenkul Uzmaný Gülcan Altýnay: “Üretici, arsalarýn kira fiyatlarýndaki artýþ sebebiyle kiralýk iþyerlerine yöneldi. Kiralýk iþ yerlerinde talebin artmasýyla beraber arzda sýkýntý yaþanýyor. Bu da iþ yerleri kiralarýnýn artmasýný beraberinde getirdi. Üretici kârlýlýk oranýnýn düþmesinden þikayetçi. Yapacaklarý üretimi artýrmayýp mevcut olaný korumaya yöneleceklerinden bahsediyorlar.” diye konuþtu.

 

KONUT KÝRALARI DUR DURAK BÝLMÝYOR!

Geçen yýl ile bu yýlki kira fiyatlarý arasýnda uçurum gittikçe açýlýyor. Düðün sezonu içinde olunmasý ve okul döneminin yaklaþmasýyla ev bulma sýkýntýsý gittikçe artýyor. Bir hafta içinde hatta günler içinde bile kiralar ciddi oranda yükselebiliyor. Örneðin Ýzmir’de geçen hafta 12 bin olan kira bu hafta 15 bin olarak karþýmýza çýkabiliyor. Ev sahipleri evleri kiralarken sözleþmenin bir yýl sonra rayiç bedel üzerinden güncelleneceðini söylüyor. Ama yasal olarak böyle bir haklarý yok. Sözleþmeler kendini her yýl yeniler. 

 

KONUT ALAMAYAN ARSA VE TARLAYA YÖNELÝYOR

Arsa ve tarlaya pandemi sonrasý artan ilgi, konut fiyatlarýnýn yükselmesiyle hýz kesmeden devam ediyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar arsa ve tarlaya yöneliyor. Yýlýn ilk yarýsý konut satýþlarý yüzde 22 gerilerken, arsa ve tarla satýþlarý ise arttý. Yýlýn ilk altý ayýnda konut satýþlarý geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 22.1 düþüþle 565 bin 779 olarak gerçekleþti. Ýstanbul Gayrimenkul Deðerleme verilerine göre, ofis, dükkân, arsa ve tarladan oluþan konut dýþý gayrimenkul satýþý ise 800 bine yaklaþtý. Bunun da büyük çoðunluðunun arsa ve tarla olduðu öngörülüyor.

,

TRAKYA BÖLGESÝNDE ARSAYA ÝLGÝ SÜRÜYOR

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre Trakya'da geçen haziran ayýnda 4 bin 237 konut satýldý.Türkiye genelinde konut satýþlarý Haziran ayýnda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %44,4 azalarak 83 bin 636 oldu. Konut satýþlarýnda Ýstanbul 13 bin 578 konut satýþý ve %16,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Tekirdað bölgesindeki illerde de konut satýþlarý haziran ayýnda geçen yýla göre yüzde 50‘ye yakýn düþtü. Haziran ayýnda Edirne'de 498, Tekirdað'da 2 bin 043 ve Kýrklareli'nde 370 konut satýldý. 2022 yýlýnýn haziran ayýnda Edirne’de 842, Tekirdað’da 3.873 ve Kýrklareli’nde ise 795 konut satýlmýþtý.

Trakya bölgesinde konut satýþlarý azalsa da arsaya ilgi arttý. Bölgenin son dönemde deðerlenmesinin en önemli sebeplerinden birisinin en son yaþadýðýmýz Kahramanmaraþ merkezli deprem felaketi olduðuna dikkat çeken Gülcan Altýnay, “Deprem riski taþýmayan ilimiz olarak açýklandýktan sonra insanlar göç dalgasý oluþturdu ve yatýrýmlarýný Trakya’ya yaparak deðerlemesini saðladýlar” dedi.  Özellikle Kýrklareli’ne yoðun bir ilgi olduðunu söyleyen Altýnay, “Düz ve geniþ arazi yapýsýna sahip bir þehir olan Kýrklareli’nde þehre ve yerleþime uzak bölgelerde de imarlý arsa bulmak mümkün olabiliyor. Seçenekler oldukça fazla. Bölgeye arsa ve tarla yatýrýmý yapmanýn mantýklý olduðunu düþünüyorum” diye konuþtu.

 

YABANCI FÝRMALARIN YENÝ GÖZDESÝ TRAKYA

Türkiye’de konut kiralarýnýn yaný sýra iþ yeri ve fabrika kiralarýnda da ciddi oranda artýþ oldu. Rusya-Ukrayna savaþýnýn ardýndan Rusya’da fabrikasý olan firmalarýnTürkiye’yi tercih etmeye baþladýðýný söyleyenGayrimenkul Uzmaný Gülcan Altýnay Bizzat kendim kiraya fabrika verdim. Yurtdýþýnda üretim yapan sanayiciler ürünlerinde Made in Türkiye yazmasýný ve Türkiye’nin lojistik alt yapýsýndan yararlanmanýn daha avantajlý olduðunu düþünüyor.  Lübnan’da fabrikasý olan bir müþterim Türkiye’ye yatýrým yapmak istiyor. Oradaki ekonomik krizden dolayý oradaki fabrikasýný kapatmayý düþünüyor. Yatýrýmcýlar öncelikle kiralýk fabrika ile baþlamak istiyorlar daha sonra vatandaþlýk alarak fabrika satýn alýmýna yöneliyorlar” dedi.

Yorumlar

Top