EV SAHÝPLERÝ KISA SÜRELÝ KÝRALAMA ÝÇÝN YABANCI ÖÐRENCÝLERE KANCAYI TAKTI

EV SAHÝPLERÝ KISA SÜRELÝ KÝRALAMA ÝÇÝN YABANCI ÖÐRENCÝLERE KANCAYI TAKTI

Ev sahipleri yüzde 25 sýnýrýný aþmak için her türlü yolu. 1 yýl peþin kira isteyen ev sahiplerine þimdi de kredi notu isteyen ev sahipleri eklendi. Ayrýca ev sahipleri uzun süreli kiralama da yapmak istemiyor. Ev sahipleri son dönemde yabancý öðrencileri gözlerine kestirdi. Her yýl noterden oturma iznini yenilemek zorunda olan yabancý öðrenciler kira artýþlarýna rýza göstermek zorunda kalýyor.

Konut fiyatlarýnýn ve kiralarýnýn kontrolden çýkmasý toplumsal birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Ev sahipleri devletin getirdiði yüzde 25 sýnýrýna uymak istemiyor. Yüzde 25 sýnýrýna takýlmamak için çeþitli yollar deneyen ev sahipleri yeni yöntemler geliþtirdi. Ev sahiplerinin yeni yöntemlerini anlatan Gayrimenkul Uzmaný Gamze Özlü, “Kýsa süreli kiralama yapmak isteyen ev sahipleri yabancý öðrencilere ev kiralamaya baþladý. Ev sahiplerinin bir diðer yöntemi de kiracýlardan kredi notu istemek oldu” dedi.


EV SAHÝPLERÝNÝN YABANCI ÖÐRENCÝ OYUNU!

Ev sahiplerinin kira artýþýnda yüzde 25 sýnýrýna uymadýðýna dikkat çeken Gayrimenkul Uzmaný Gamze Özlü, “Artýk yeni kiralamalarda ev sahipleri haklarý olmamasýna raðmen istediði zaman evden çýkarabilmek için taahhütname imzalatýyorlar. Yabancý öðrenciler noterden yapýlan kontratla oturma izni alýyor. Öðrenciler her senede bunun yenilenmesi gerekiyor. Þimdi mal sahibi diyor ki bir sene sonra istediðim kirayý kabul etmezse noterden kontratý yenilemem, o da oturum alamaz ve mecburen baþka eve çýkmak zorunda kalýr. Onun için yabancý öðrenciyi tercih ediyor” diye konuþtu.


EV SAHÝPLERÝ KÝRACILARDAN KREDÝ NOTU ÝSTEMYE BAÞLADI

Son dönemde ev sahiplerinin kiracýlardan kredi notunu istediðini söyleyen Gamze Özlü, “Kredi notu 1.600- 1.500ün altýndaysa bunu ödeme zorluðu yaþayabilir olarak görüp bu kiracýya ev vermiyor. Ýstanbul’da kiralar gerçekten çok yükseldi. 20 bin TL’nin altýnda neredeyse daire yok. Asgari ücretin çok üzerindeki bu rakamlarý insanlar nasýl ödeyecek? Ayrýca bir dönem kredi notu sorunlu olmuþ daha sonra iþlerini düzeltmiþ insanlar bile kiralýk daire bulamýyorlar bu kredi notu meselesi yüzünden” ifadelerini kullandý.


“KÝRA ARTIÞLARININ ASIL SEBEBÝ KONUT ÜRETÝMÝNÝN YETERSÝZ OLMASI”

Konut kiralarýný etkileyen birçok unsur olduðunun altýný çizen Gayrimenkul Uzmaný Gamze Özlü, “Konutta yeterli üretim yapýlmamasý en temel sorun olarak öne çýkýyor. 2018 yýlýna kadar saðlýklý bir konut üretimi yapýldýðýný görüyoruz. O dönemde vatandaþlarýn konuta rahat ulaþabildiðini söyleyebiliriz. Ancak 2018’den sonraki geçen 5 yýlda tam manasýyla bir çöküþ görüyoruz. Bu tarihten sonra her yýl küçülen bir sektörden bahsediyoruz. Ülkedeki evlilik ve boþanma sayýsý konut ihtiyacýný da bizlere gösteren bir parametre. Örneðin 2022 yýlýnda 575 bin kiþi evlenmiþ 180 bin kiþi de boþanmýþ. Bu da 730 bin civarýnda yeni ev ihtiyacý ortaya çýkarýyor. Konut ihtiyacýna yol açan bir diðer etken ise göç büyükþehirlere yönelik devam eden göç hareketi. Hem kendi kýrsal bölgelerimizden gelen göç hem de yabancý göçü bu konut ihtiyacýný tetikleyen unsurlar olarak öne çýkýyor. Bu yýl için iç göç hareketini en çok etkileyen unsur Kahramanmaraþ merkezli depremler oldu. Bölgeden diðer þehirlere baþlayan göç hareketi yeni konut ihtiyacýný artýrdý. Bunlarýn dýþýnda üniversite öðrencilerinin her yýl oluþturduklarý ev talebine ek olarak yurtdýþýndan gelen öðrenci sayýsýnda ciddi artýþ olmasý da ev talebini artýran bir diðer unsur oluyor” dedi.


YENÝ ÝNÞAAT RUHSATLARI ÝHTÝYACIN ÇOK GERÝSÝNDE

Türkiye Ýstatistik Kurumu’nun (TÜÝK) 2023’ün ikinci çeyreðine iliþkin açýkladýðý yapý izin istatistikleri, toparlanmanýn sinyalini verdi. Ýkinci çeyrekte yýllýk bazda belediyeler tarafýndan yapý ruhsatý verilen bina sayýsý yüzde 5.7, daire sayýsý yüzde 31.3 ve yüzölçümü yüzde 25.6 arttý. Yýlýn ikinci çeyreðinde 30 bin 712 binada 188 bin 740 daire için ruhsat düzenlendi. Daire sayýsý bazýnda son beþ yýlýn en yüksek ikinci çeyrek verisine ulaþýlmasý da dikkat çekti. Ýkinci çeyrek verileriyle birlikte yýlýn ilk yarýsýna iliþkin tablo da netleþti. Ocak-haziran döneminde ruhsat verilen daire sayýsý 319 bin 500 oldu. Ancak yýllýk konut ihtiyacý 750-800 bin olduðu için henüz rakamlar beklenilen seviyeye gelmedi.

Yorumlar

Top