OFÝS DOLULUÐUNDA 'ÝSTANBUL' CADDE KÝRASINDA 'ABDÝ ÝPEKÇÝ' ZÝRVEDE

OFÝS DOLULUÐUNDA 'ÝSTANBUL' CADDE KÝRASINDA 'ABDÝ ÝPEKÇÝ' ZÝRVEDE

Cushman & Wakefield I TR International’ýn yýlýn ilk yarýsýný incelediði ‘Gayrimenkul Pazarý Görünümü’ baþlýklý raporuna göre, hem ofis hem de perakende sektörlerindeki yüksek talep ve doluluk oranlarý nedeniyle birincil kiralar yükselme eðilimini sürdürüyor. Yýlýn ikinci çeyreðinde Abdi Ýpekçi Caddesi, metrekare baþýna 250 dolar kira ile 13 yýl aradan sonra ilk kez Ýstiklal Caddesi’nin önüne geçerek en pahalý cadde olurken, Ýstanbul’da ofis pazarýndaki doluluk oraný son 10 yýlýn en yüksek rakamý olan yüzde 84,9’a ulaþtý. Birincil kiralarýn en yüksek olduðu bölgelerin baþýnda ise metrekare baþýna 765 lirayla Levent var.

Cushman & Wakefield I TR International’ýn 2023 yýlýnýn ilk yarýsýný kapsayan ve ekonomi, ofis, perakende, konut, otel, sanayi ve lojistik segmentlerindeki geliþmeleri incelediði ‘Gayrimenkul Pazarý Görünümü’ baþlýklý raporu yayýnlandý. Rapora göre, ofis ve perakende sektörlerinde hem yüksek talep hem de yüksek doluluk oranlarý nedeniyle birincil kiralar yükselme eðilimini yakalarken, sektörel veriler dikkat çekti.

Ýstanbul ana caddelerindeki birincil kira seviyesinin yýlýn ikinci çeyreðinde dolar bazýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine oranla yüzde 144,4 oranýnda ciddi bir artýþ kaydettiði belirtilen rapora göre; Abdi Ýpekçi Caddesi, 250 ABD$ /m²/ay birincil kira ile Ýstiklal Caddesi’nin (220 ABD$/m²/ay) önüne geçerek 13 yýl aradan sonra tekrar ‘en pahalý cadde’ oldu. Ana cadde maðazalarýnýn metrekare kiralarý Ýstanbul'da 4.545 lira, Ankara'da 1.960 lira, Ýzmir'de ise 1.860 lira olarak gerçekleþirken, yýlýn ilk yarýsýnda toplam arz 448 alýþveriþ merkezi ile 14 milyon metrekareye yükseldi. Dijitalleþmenin ve akýllý teknolojilerin yükseliþiyle ivmelenen perakende sektöründe markalarýn yeni maðazalarla büyüme stratejilerini sürdürmeye devam etmesi ve uluslararasý perakende markalarýnýn Türkiye'deki iþbirliklerini artýrmasý da göze çarpan veriler arasýnda yer aldý.    

Ofis kiralarý son 5 yýlýn en yüksek seviyesinde

Raporda, perakende gibi yükselen talep ve doluluk oranlarýyla birincil kiralarýn yükselme grafiði çizdiði ve geçen yýla kýyasla yýlýn ikinci çeyreðinde ABD Dolarý bazýnda yüzde 61 artarak son 5 yýlýn en yüksek seviyesini koruduðu ofis piyasasýndaki veriler ise dikkat çekti. Ülke genelinde metrekare baþýna birincil ofis kiralarýnýn en yüksek olduðu bölgelerin baþýnda 765 lirayla Levent gelirken, onu 516 lirayla Esentepe-Gayrettepe bölgesi takip etti. Kira bedeli Maslak ve Anadolu yakasýnda 455 TL, Ýzmir ve Ankara'da ise 268 TL olarak gerçekleþti. Haziran 2023 itibarýyla genel arzý 6,46 milyon metrekare olarak gerçekleþen Ýstanbul, yüzde 84,9’luk doluluk oranýyla son 10 yýlýn en yüksek oranýna ulaþtý. Bu yýl içinde Ýstanbul Uluslararasý Finans Merkezi’nin açýlmayan etaplarýnýn tamamlanarak yaklaþýk 1,5 milyon metrekare arzýn ise pazara katýlacaðý öngörülüyor.

Batý Avrupalý þirketlerin tedarikte tercihi Türkiye

Depremin ardýndan imalat sanayinin toparlanma sinyalleri verdiði ve talebin artma eðilimini sürdüreceði kaydedilen raporda, 2023 yýlýnýn ilk yarýsýnda kategori bazýnda önemli kiralama iþlemlerini gerçekleþtirenler, lojistik ve perakende sektörlerinde yer alan firmalar olarak öne çýktý.

Rapora göre, yabancý yatýrýmcýlarý Türkiye'de üretim yapmaya teþvik eden etkenler arasýnda düþük maliyetler, yakýnlýk, ülkemizin Avrupa ile serbest ve açýk ticaret aðlarýna sahip olmasý ve özellikle COVID-19 pandemisinden sonra üretimin yakýn kýyýlara taþýnmaya baþlamasý yer alýyor. Raporda yer alan 2023 BoF-McKinsey State of Fashion anketine göre, moda yöneticilerinin yüzde 65’i tedarik zinciri zorluklarýný ele almak için yakýn tedariði düþünüyor ve Batý Avrupalý katýlýmcýlarýn yüzde 85’i Türkiye’den tedariklerini artýrmayý tercih ediyor. Depo alaný kiralamada ise metrekare kiralarý dolar bazýnda geçtiðimiz yýla kýyasla yüzde 33 artarken bunun son 15 yýlýn en yüksek seviyesi olduðu belirtiliyor.

Yorumlar

Top