TÜRKÝYE'DE BARINMA SORUNU ÝÇÝN YENÝ DÖNEMDE HEDEF ÝHTÝYACI OLANIN KONUTA ULAÞMASI

TÜRKÝYE'DE BARINMA SORUNU ÝÇÝN YENÝ DÖNEMDE HEDEF ÝHTÝYACI OLANIN KONUTA ULAÞMASI

Konut kredilerinde yeni dönem baþladý. Yeni uygulamalarý deðerlendiren EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, Türkiye’de barýnma sorununu çok uzun zamandýr dile getirdiklerini ve yeni dönemde hedefin, yatýrýmcýnýn deðil ihtiyacý olanýn konuta ulaþmasý olduðunu açýkladý. Yazýcý, binalarda kullanýlmayan çatý aralarýna iskan izni verilmesini de önerileri arasýnda sundu.

Konut kredilerinde yeni dönem baþladý. BDDK, ikinci konutunu alacaklar için kredilere sýnýrlama getirdi.  Bundan sonra tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin deðerinin yüzde 90’ý deðil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Hedef, yatýrýmcýnýn deðil ihtiyacý olanýn konuta ulaþmasý. Bu amaçla ilk evini alacaklar için yeni bir kampanya da bekleniyor.

Barýnma Sorunu Kapýda

Yeni uygulamalarý deðerlendiren EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, “Bu sistemle birlikte yatýrýmcýya deðil evi olmayana kredi verilerek sýnýrlý nakit kaynaklarý doðru yönlendirilmesi ve konut fiyatlarýnýn da talep nedeni ile yukarý çýkarýlmadan yönlendirilmesi amaçlanýyor. Türkiye‘de dengelenemeyen konut fiyatlarý bu yöntemle dengelenmeye çalýþýlýyor. Ancak üretim maliyetleri yüksek, artan enflasyon ve daralan alternatif yatýrým araçlarý insanlarý önce araba daha fazla parasý varsa gayrimenkul almaya itiyor. 2021 yýlýndan bu yana Türkiye’nin barýnma sorunu yaþayacaðýna dair öngörülerimizi paylaþýyoruz. Barýnma sorunu geldi ancak çözümler zamanýnda gelemedi.” dedi.

Yazýcý barýnma sorununa dair ve gayrimenkul piyasasýnýn açýlýmýna dair önerilerde bulunarak þöyle devam etti:

Konut Üretip Kiraya Veren Kurumsal Sistemler Kurulmalý

“Konut kiralama amaçlý bazý kurumsal yapýlar kurularak bunlarýn kiralama amaçlý konut inþa etmeleri ve kiralama yolu ile orta ve dar gelirli vatandaþa belli sürelerle mülk saðlamasý projelendirilmeli.

Ev sahibi kiracý iliþkilerinde çözüm süreçleri çok ama çok kýsaltýlmalý, uzlaþamayana bilirkiþi atanýp sonuca baðlanmalý mahkemelerde dosyalar beklemeden konu hýzla çözülmeli,

Kira artýþlarýna sýnýrlama getirildi ancak uyan yok, taciz usulü artýþ kavgalarý devam ediyor. Kiracýlar bu sýnýrlamalara raðmen evlerinden çýkmaya mecbur býrakýlýrken, ev sahibi kiracý iliþkilerinde gerginlikler hatta aðýr þiddete varan geliþmeler yaþanýyor. Burada ev sahibi az kira alsýn demek çözüm deðil bu gelirle geçinenler var. Artýk bu sorunlarýn hýzla çözümlenmesi gerekli, bu nedenle gayrimenkul ihtisas mahkemeleri kurulmalý ve kira davalarýnýn çözümleme süreleri acilen 2-3 ay gibi bir süreye çekilmeli.

Yetkililerin gecikmeden atmasý gereken önemli adýmlar var

Konut kiralamada arz ve talep dengesi hýzla bozuluyor. Anadolu’da þehir dýþýnda konumlanan evlerin bile fiyatlarý 2-3’e katlandý. Yetkililerin gecikmeden atmasý gereken önemli adýmlar var. Bunlardan bazýlarý; boþ olan evlerin boþ tutulmasýný yasaklayarak kiraya verilmesini saðlamak, kira fiyatlarýný dondurmak, yabancýlarýn kontratlarýný uzatmamak ve yabancýya ev kiralanmasýnda rayicin üzerinde kiralama yapýlýyorsa farký devletin almasýnýn saðlanmasýdýr.

En hýzlý çözümlerin bile gerçekleþtirilmesi seneler sürecek

Gayrimenkule baðlý önlemlerin daha kapsamlý düþünülerek alýnmasý gerekli. Sadece krediyi açmak, kapamak, sýnýrlamak veya kira artýþ sýnýrlamasý getirmek çok basit kapsamlý düþünülmemiþ ve yetersiz çözümler.

Türkiye’nin Gayrimenkul Piyasalarý Kurulu ‘na ihtiyacý var

Türkiye’nin Gayrimenkul Piyasalarý Kurulu‘na ihtiyacý var. Bu kurul tüm düzenlemeleri orkestra þefi olarak organize etmeli,  yakýn orta ve uzun vadeli sektörel planlamalar yaparak tüm ilgili kurumlarla direkt koordinasyon saðlamalý. Ayrýca kiralama konusunda kiralanan her mülkün kime ne kadar süre ile kiralandýðý kayýt altýnda alýnmalý, doðru vergilendirilmeli.

Bölgesel olarak iþ olanaklarý artýrýlmalý, köy evleri renove edilmeli

Köylerimiz boþ dururken, insanýmýz mecburen þehre göç etti. Ýþ ve okul olanaklarýný köylere yakýn alanlarda artýrmak aslýnda barýnma sorununa orta vadede çok güzel ve kalýcý çözümler yaratacaktýr. Artýk uzaktan çalýþma imkaný birçok iþ kolunda açýldý, okul sorununun da çözülmesi birçok hayatý deðiþtirebilir.

Yabancýya Satýþta artýk yeni bir dönem açýlmalý ve satýþ tekrar 1 Milyon Dolar Sýnýrýna Getirilmeli

Yýlda takribi 60 bin  adet yabancý satýþý var ve bu rakamýn artýþ hýzýnýn artýk azalmasý gerekli. Bir ülkenin toplam satýþýnýn %5’e yakýnýný yabancýlar gerçekleþtirmemeli. Üstelik bu yabancýlarýn ciddi bir kýsmýnýn vatandaþlýk aldýðý düþünülürse rakam büyüdükçe kümülatif tehlike artýyor gibi duruyor.

Ýnþaat Süresinin Kýsaltýlmasý için Ruhsat Prosedürlerinde düzenleme Yapýlmalý

Kentsel dönüþüm sürecinden bina yýkýlmadan ruhsat prosedürü baþlayamýyor ve bu da 8-9 ay sürüyor. Bu sürede ev sahipleri “bina yýkýlsýn” diye kiraya taþýnmýþ oluyor. Prosedürlerde iyileþtirme yapýlarak bina yýkýlýr yýkýlmaz inþaatýn baþlanmasýný saðlayacak bir metot geliþtirilebilir.

Atýl alanlar hýzla ekonomiye kazandýrýlmalý

 

Kira konusunda hýzlý çözüm önerilerinden biri olarak binalarda kullanýlmayan çatý aralarýna iskan izni verilmesi ve bina sakinlerinin bu alaný kiraya vermesi imkaný geliþtirilebileceðini düþünüyoruz. Ýstanbul’da bu þekilde kullanýlabilecek en az 15 bin binanýn oluðu düþünülürse, bu alanlar hazýrlanýp  ortalama 1 kiþiye kiralansa en az 10.000 kiþinin kiralama sorunu çözülmüþ olur. Bu rakam çok daha büyük olabilir.

Yorumlar

Top