'UYGUN FÝYATLI KONUT ÝÇÝN YENÝ ARSA ÜRETÝLMELÝ'

'UYGUN FÝYATLI KONUT ÝÇÝN YENÝ ARSA ÜRETÝLMELÝ'

Yaklaþan sonbaharla birlikte okul ve üniversitelerin açýlacak olmasý ve tayinlerin de artýþý nedeniyle gayrimenkul piyasasýnda hareketli günler yaþanýyor.

FCTU YönetimKurulu Baþkaný Gülçin Okay, piyasadaki kiralýk ve satýlýk konut arzýndaki azalma nedeniyle duraðanlaþan piyasanýn Eylül ayýndan itibaren yeniden canlanacaðýný söyledi.

Konut kredisinin yetersizliði nedeniyle satýþlarýn belli seviyede azaldýðýný ve fiyatlarýn da gerçek deðerlere indiðine dikkat çeken Okay, “Uzun süren duraðanlýðýn sonunda fiyatlar dengesini bulmaya baþladý. Piyasa artýk daha gerçekçi rakamlara sahip. Ýnsanlar kredi bulamadýðý için konutlarý nakit almak zorunda. Bu nedenle evleri yatýrýmcýlar deðil, kullanýcýlar alýyor. Þu anda yatýrýmcýlarýn daha az konut aldýðý bir dönemdeyiz. Yatýrýmcý artýk peyderpey deðeri artacaðý için sýfýr konut almayý tercih ediyor. Ya da firma içi kredilendirme olursa tercih ediyor. Þu anda 3, 5 ve 10 milyona kadar evlere talep var. Yazlýk bölgelerde ise kiralama ve satýþlarda talep çok azaldý. Çünkü fiyatlar aþýrý yüksek” diye konuþtu.


KONUT SEKTÖRÜ EKONOMÝYE GÜÇ VERÝYOR


Sektörün yeni konut üretebilmesi için arsa üretilmesi gerektiðini kaydeden Gülçin Okay, “Vatandaþlarýn yeni ev alabilmeleri ve inþaat firmalarýnýn da uygun fiyatlarla ev yapabilmesinin tek yolu yeni arsa üretilmesinden geçiyor. Ýnþaat maliyetleri bu kadar yüksekken ucuz konut olamaz. Eðer yeni arsalar imara açýlýrsa, arsa maliyeti düþecek ve maliyetleri daha uygun konutlar yapýlacak. Ekonominin çarklarý dönecek. Hep söylediðimiz gibi inþaat sektörü beraberinde 250 sektörü besliyor. Konut sektörü ekonomiye güç veriyor ve istihdam saðlýyor. Ýnsanlar konut alsýn veya kiraya versin kira fiyatlarý da düþer. Bundan herkes faydalanýr. Bir diðer konu ise kredi faiz oranlarýný düþürmek. Ýnþaatýn teþvik edilmesi gerekir. Ýnsanlar eve ulaþamýyor çünkü kredi alamýyorlar. Parasýný deðerlendirmek isteyenler tarla, arsa, tiny house gibi farklý alternatiflere yöneliyor. Ýnsanlarýn hangi firmadan ne aldýðýna dikkat etmesi gerekli. Hisseli arsalara yönelenler orada dikkatli davranmalýlar ve güvenilir firmalarý tercih etmeliler. Yoksa gelecekte sorunlar yaþayabilirler” ifadelerini kullandý.

KÝRALAMADA TERCÝHLER DEÐÝÞTÝ

Konut kira artýþlarýna getirilen yüzde 25 sýnýrlamanýn kiracý ve ev sahibi arasýnda sorunlara yol açtýðýný da dile getiren Okay, þunlarý söyledi: “Kiralamalarda da tercih edilen müþteri profili deðiþti. Nasýl olsa bir iki sene oturur gider mantýðýyla bekarlara ve öðrenciye ev veriliyor. Veya Kira sözleþmelerinde bir yýlýn sonunda gerektiði takdirde tahliye için taahhüt isteniyor. Kiracý ve ev sahibi arasýndaki anlaþmazlýklar için arabuluculuk sistemi devreye girdi. Mahkemelerde ise bu süreç bir yýla kadar uzuyor. Kira geliriyle geçinen ve çocuklarýný okutanlar var. Burada mülk sahiplerinin de hak kaybý söz konusu oluyor. Kimi durumlarda evlerini satmak zorunda kalýyorlar”

FCTU'DAN YENÝ BÝR GÜÇ BÝRLÝÐÝ MODELÝ

Gayrimenkul piyasasý daralýnca ofis ve diðer iþletme maliyetlerinin çok yükseldiðini belirten FCTU YönetimKurulu Baþkaný Gülçin Okay, lokal markalarý FCTU çatýsý altýnda buluþturacak bir güçbirliði modeli geliþtirdiklerini söyledi.

Okay sözlerine þöyle devam etti: “Artan enflasyon ve piyasanýn durgun olmasý yeni ofis açma ve iþletme maliyetlerini çok artýrdý. Biz bu süreçte güç birliði felsefesiyle bütün küçük ofisleri çatýmýz altýnda birleþmeye davet ediyoruz. Bireysel danýþmanlarýn ofis maliyetleriyle tek baþýna altýndan kalkmalarý artýk çok zor. Birçok gayrimenkul danýþmaný sektörü býrakmak zorunda kalýyor. Sektörün birliktelik anlayýþýyla ayakta kalmasý için bu adýmý attýk. FCTU'nun mega ofisinde kurum içi eðitimler ve dijital eðitimler, sosyal medya desteði ve diðer teknik bütün altyapýlarý oluþturduk.

Yorumlar

Top