KREDÝ MUSLUKLARI AÇILIRSA ÝNÞAAT SEKTÖRÜ CANLANIR

KREDÝ MUSLUKLARI AÇILIRSA ÝNÞAAT SEKTÖRÜ CANLANIR

Konut satýþlarýnýn geçtiðimiz yýla göre yüzde 50 düþtüðünü belirten Sirius Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Barýþ Öncü, sektörün hareketlenmesi için uygun faizli kredi imkaný sunulmasý ve KDV oranlarýnda düzenlemeler yapýlmasý gerektiðini söyledi.

Yeni konut almak isteyenlerin uzun vadeli kredi bulmakta zorlandýðý için taleplerde bir düþüþ söz konusu olduðunu dile getiren Öncü, sektördeki arz talep dengesinin yeniden kurulmasý için kredi konusunun çözülmesinin önemine deðindi


Artan girdi maliyetleri ve satýþlardaki düþüþün sektörde yüzde 70'e varan bir daralmaya neden olduðunu kaydeden Barýþ Öncü, “Konut kredilerinin düþürülmesi ve ev almak isteyenlerin bu kredilere ulaþmasý þu anki sektörün canlanmasý için çok önemli. Son 10 yýlda müteahhitlerin sayýsý artan enflasyon girdi maliyetleri gibi nedenlerle yüzde 70 oranýnda daraldý. Demir, çimento cam seramik ve diðer ürünlerin fiyatlarýnda 10 kata varan artýþlar yaþandý. Bunun yaný sýra enerji personel ve diðer giderlerin de artýþý müteahhitlerin yeni konut üretememesine neden oldu. Ýnþaat 300'e yakýn farklý iþ kolunu besleyen ve önemli istihdam saðlayan bir sektör. Bu duraðanlýk ekonomiye de olumsuz olarak yaþadý. Ýstihdam oraný düþtü. Ýnsanlar farklý sektörlere yöneldi bu iþte deneyimli ustalar da yurtdýþýndaki þantiyelere gitti. Geri kalan ustalar ve iþçiler de deprem bölgesinde istihdam ediliyor. Günlüðü 2 bin TL'ye çalýþtýracak usta bulamaz olduk” diye konuþtu,


UZUN VADELÝ DÜÞÜK FAÝZ BEKLENTÝSÝ


Ýnþaat sektöründe binlerce kiþinin istihdam edildiðini ve ekonomi için önemli bir itici güç olduðunu vurgulayan Barýþ Öncü, þöyle devam etti: “Ben ÝZTO 67'inci Ýnþaat Komitesinde görev yapýyorum ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Baþkan yardýmcýsý olarak çalýþýyorum. Ýnþaat sektöründe yaþadýðýmýz sorunlarý ve çözüm önerilerini bakanlýðýn kurumlara gönderdiði beklenti anketlerinde ifade ediyoruz. Uygun fiyatlý konut üretimi yapabilmemiz için devletimizden beklentimiz, þehrin çeperlerinde kalan, altyapý imkaný ve kamusal hizmetlere yakýn, kayalýk veya eðimli arazi olmasýndan kaynaklý tarýma elveriþli olmayan ama tapu kayýtlarýnda tarla veya tarýmsal alan olarak belirtilen arazilerin imar planlarý yapýlýp belirli koþullarla sektöre tahsis edilmesidir. Böylelikle uygun fiyatlý konut üretimini de yaparak devletimizin üzerinden bu büyük yükü bizler sektörün gerçek aktörleri sýrtlamýþ oluruz”


Diðer girdi maliyetlerinde de sektör olarak sýkýntýlarýn yaþandýðýný kaydeden Öncü, “Malzeme temini ve fiyatlarý konusunda da olumsuzluklar yaþýyoruz. Tapu harçlarýnýn düþürülmesi, KDV'nin 150 metrekarenin altýndaki evler için yüzde 1'e çekilmesini istiyoruz. Hükümetimiz Eylül ayý içinde ilk ev almak isteyenlere yönelik bir kampanyayý açýklayacaðýný duyurdu. Ýlk ev almak isteyenlerin yaný sýra vatandaþlara da uygun koþullu uzun vadeli kredi imkanlarý sunulmasý gerekiyor. Bizler yatýrým yapmaya ve istihdam yaratmaya devam etmek istiyoruz. Konut satýþlarýnda ve ev sahibi ve kiracý arasýnda yaþanan sýkýntýlarýn da bu þekilde düzelebileceðini düþünüyorum” ifadelerini kullandý.

Yorumlar

Top