TÜRK ÇÝMENTO SEKTÖRÜ 2024'TEN UMUTLU

TÜRK ÇÝMENTO SEKTÖRÜ 2024'TEN UMUTLU

Bu yýl baþta enflasyonla mücadele kapsamýnda uygulanan sýký para ve mali politikalar nedeniyle talepte yaþanan daralma ve Çin ekonomisindeki yavaþlamanýn etkisiyle global ölçekte zorlu bir dönemden geçen çimento sektörünün temsilcileri, Ýstanbul’da düzenlenen INTERCEM konferansýnda bir araya geldi. Türkiye’nin çimento sektöründe dünyanýn en büyük ihracatçýsý, Avrupa’nýn ise en büyük üreticisi olduðunu hatýrlatan ÇCSÝB Baþkan Yardýmcýsý Abdulhamit Akçay, “Dünyada ekonomi yönetimlerinin enflasyon ve maliyet þoklarýna karþý dirençli bir yapý oluþturma mücadelesi orta vadede olumlu sonuçlar verecektir. Türk çimento sektörü olarak daha fazla esneklik gösterebileceðimiz bir ortam hazýrlayan bu süreç neticesinde baþta ABD olmak üzere güçlü olduðumuz pazarlardaki konumumuzu korumak ve özellikle Batý Afrika pazarýnda bu yýl yaþadýðýmýz kayýplarý, 2024’te tonaj bazýnda ihracat artýþýyla telafi etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Uluslararasý çimento endüstrisinin buluþma noktasý olan INTERCEM konferansýnýn 115’inci buluþmasý Ýstanbul’da yapýlýyor. Sekizinci kez INTERCEM’e ev sahipliði yapan Ýstanbul’daki buluþmaya 45’in üzerindeki ülkeden yaklaþýk 480 sektör temsilcisi katýlým gösteriyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Ýhracatçýlarý Birliði’nin (ÇCSÝB) iþ birliðiyle düzenlenen etkinliðin açýlýþ konuþmasýný ÇCSÝB Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Abdulhamit Akçay yaptý. Akçay açýlýþýn ardýndanTürk Çimento Sektörünün Bugünü ve Yarýný”ný anlattýðý bir sunum da gerçekleþtirdi.

 

Abdulhamit Akçay: “Sýký ekonomi politikalarýnýn etkilerini 2024’te de göreceðiz”

 

Çimento sektöründe küresel ölçekte büyümenin bu yýl için yüzde 3’ün altýnda kalacaðýný öngördüklerini söyleyen Abdulhamit Akçay, “Bu yýl Çin ekonomisindeki yavaþlama, Avrupa’da devam eden savaþ ve ekonomik kriz endiþesiyle talepte yaþanan daralmanýn etkilerini hep birlikte yaþýyoruz. Ancak diðer taraftan dünya genelinde ekonomi yönetimleri enflasyon ve maliyet þoklarýna karþý daha dirençli bir ekonomi yapýsý oluþturmak için kararlýlýkla mücadele ediyor. Para ve mali politikalarda tavizsiz bir duruþ sergileniyor. Bunun neticesinde her ne kadar her ülkede ayný seviyede olumlu sonuç elde edilemese de özellikle enflasyonla mücadele konusunda yavaþ yavaþ mesafe alýnýyor. Enerji piyasalarýnda da volatilitenin giderek azaldýðýný görmekteyiz. Uygulanan sýký ekonomi politikalarýnýn bir süre daha devam edeceðini öngörüyoruz. Bu durum talepteki yavaþlamanýn 2024 yýlýnda da devam edeceðine iþaret ediyor. Hiç kuþkusuz bu noktada Çin’in önümüzdeki dönemde sergileyeceði performans belirleyici olacak” dedi.

 

“Pazarlarýmýzdaki tüketicilerin maliyet yönetimini destekleyen bir duruþ sergileyeceðiz”

 

Global ekonomik geliþmelerin Türk çimento sektörüne yansýmalarýný deðerlendiren Akçay, “Türkiye de dünya ekonomilerinin içinden geçtiði süreci yaþýyor. Parasal geniþlemeden parasal sýkýlaþmaya evrilen ve enflasyonla mücadele odaklý bir ekonomi modeli uygulanýyor. Kýsýtlý likidite ve borçlanma maliyeti, tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de önemli bir gündem maddesi ve bu da ticaret hacmini olumsuz etkileyerek talepte yavaþlamaya neden oluyor. Ancak özellikle orta vadede olumlu sonuçlar vereceðini düþündüðümüz bu mücadele süreci, artan rekabet ortamýnda daha fazla esneklik gösterebileceðimiz bir ortam da hazýrlýyor. Dünyanýn en büyük ihracatçýsý, Avrupa’nýn ise en büyük üreticisi olduðumuz sektörde, mevcut koþullarý göz önünde bulundurarak ihracat pazarlarýmýzdaki tüketicilerimizin maliyet yönetimine katký saðlayacak, destekleyici bir duruþ sergileyeceðiz” diye konuþtu.

 

“Deprem nedeniyle iç piyasa oluþan talep ihracatýmýzý etkilemeyecek”

 

6 Þubat’ta yaþanan deprem felaketinin ardýndan Türk çimento sektörünün bölgenin yeniden imarý için önceliðini iç piyasa olarak belirlediðini hatýrlatan Akçay þöyle devam etti; “Þu anda bölgenin yeniden imarý için çalýþmalar tüm hýzýyla sürüyor. Biz de Türk çimento üreticileri bu yapýlanmaya katký saðlama sorumluluðuyla hareket ediyoruz. Bunun neticesinde iç piyasada yüzde 16’lýk bir artýþ yaþandý. Ancak yeniden imar nedeniyle oluþan ekstra talep ihracatýmýzý etkilemeyecek. Yýllýk 120 milyon tonluk yüksek üretim kapasitemiz, hizmet kalitemiz, ürün yelpazemiz, lojistik gücümüz ve coðrafi avantajlarýmýz ile hem iç hem de dýþ talebi ayný anda karþýlayacak güce sahibiz. Dolayýsýyla tüm taahhütleri yerine getirmeye devam edecek, sipariþlerimizi her zaman olduðu gibi eksiksiz ve zamanýnda teslim edeceðiz.”

 

“Tonaj bazýnda ihracat artýþý hedefliyoruz”

 

Küresel daralmanýn ve özellikle düþük enerji maliyeti avantajýna sahip olan ülkelerin uyguladýðý düþük fiyat politikasýnýn etkisiyle Türk çimento sektörünün rekabetçilik gücünü bir miktar kaybettiðini ifade eden Akçay, “Bunun neticesinde 2022 yýlýný 1,6 milyar dolarlýk ihracat ile kapatan sektörümüzün bu yýl sonunda deprem sonrasý artan iç talebi de dikkate alarak, ihracatta yüzde 20’lik bir azalma yaþayacaðýný öngörüyoruz. 2024 yýlýnda ise bu yüzde 20’lik kaybý yeniden kazanmayý hedefliyoruz. Bunu da pazarda derinleþerek, tonaj bazýnda ihracat artýþýyla saðlayacaðýmýzý öngörüyoruz” açýklamasýnda bulundu.

 

“Katkýlý çimento taleplerini karþýlamaya hazýrýz”

 

Küresel ölçekte sektörün bir diðer önemli gündeminin iklim deðiþikliðiyle mücadele ve yeþil dönüþüm süreci olduðuna vurgu yapan Akçay þunlarý söyledi; “Türk çimento sektörü olarak döngüsel ekonomiye katký saðlamayý ve çevresel sürdürülebilirliði odaðýmýza aldýk. Bu kapsamda alternatif yakýt kullanýmý, enerji verimliliði, yenilenebilir enerji alanýnda somut adýmlar atýyor, yatýrýmlar gerçekleþtiriyoruz. Öte yandan klinker oraný çok daha düþük olan katkýlý çimento üretimi için de tüm belgelendirme ve sertifikasyonlarýmýzý tamamladýk. Þu anda tüm katkýlý çimento taleplerini karþýlayabilecek durumdayýz. Ancak bu ürünün global piyasada kabulü için sektör temsilcilerimizin, yasa koyucularýn yapmasý gereken çalýþmalara rehberlik etmesini, kendi ülkelerinde bu çalýþmalarý desteklemelerini bekliyoruz. Sektörün ve yasa koyucularýn iþ birliði ile çimento endüstrisi sürdürülebilir bir geleceðe katký saðlayabilir.”

Yorumlar

Top