OVP, MOBÝLYA ÝHRACATINDA UMUTLARI ARTIRDI

OVP, MOBÝLYA ÝHRACATINDA UMUTLARI ARTIRDI

Türkiye mobilya, kaðýt ve orman ürünleri sektörü, aðustos ayýnda yüzde 7,1’lik düþüþle 679 milyon dolarlýk ihracat yaptý. AKAMÝB ise yüzde 8,8’lik azalýþa raðmen ilk 10 pazarýndan 8’inde büyüme saðlamayý baþardý.

Türkiye’nin aðustos ayý ihracatý yüzde 1,6 artýþla 21,6 milyar dolar oldu. Mobilya, kâðýt ve orman ürünleri sektörünün Türkiye geneli ihracatý ise yüzde 7,1’lik düþüþle 678 milyon 979 bin dolara ulaþtý. Sektör, Türkiye’nin toplam ihracatýndan da yüzde 3,7 pay aldý.

Akdeniz Mobilya, Kaðýt ve Orman Ürünleri Ýhracatçýlarý Birliði de (AKAMÝB) aðustos ayý ihracatýndan yüzde 8,8’lik azalýþla 71 milyon 66 bin dolar ihracat geliri elde etti.

Yýlýn ilk 8 ayýnda ise Türkiye geneli sektör ihracatý, geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 3,5 oranýnda azalýþ göstererek 5 milyar 265 milyon 502 bin dolar olurken, AKAMÝB’ten yapýlan ihracat yüzde 8,7 azalýþ ile 562 milyon 417 bin dolarý buldu.

Akdeniz’den yapýlan ihracatta ilk 10 pazarýn 8’i büyüdü

Sektörün aðustos ayýnda Türkiye genelinden yaptýðý ihracatta en baþarýlý pazar 88,7 milyon dolarla Irak oldu. Irak’ý sýrasýyla; Ýsrail, Birleþik Krallýk, ABD ve Almanya izledi. Ýlk 10 pazar arasýnda en dikkat çekici artýþ yüzde 10 ile Libya’ya yapýlan ihracatta kaydedildi.

AKAMÝB’in aðustos ayý ihracatýnda da Irak ilk sýrada yer aldý. 16 milyon dolar ihracat yapýlan Irak’ý sýrasýyla; Almanya, Ýsrail, Romanya ve ABD takip etti. Ýlk 10 pazar arasýnda en dikkat çekici artýþlar ise yüzde 81,9 ile Bulgaristan, yüzde 45,5 ile Almanya, yüzde 44 ile Hollanda’ya yapýlan ihracatta görüldü. Ýlk 10 pazarýn 8’inde ihracat artýþý dikkat çekerken, Ýsrail ve Libya’da düþüþ oldu.

Kýlýçer: “OVP, 2024 yýlý için umutlarýmýzý artýrdý”

Aðustos ayýna iliþkin deðerlendirmede bulunan AKAMÝB Baþkaný Onur Kýlýçer, “Türkiye geneli ihracatýmýzda hem miktar hem deðer bazýnda bir düþüþ var. Bunun temel nedeni uzun bir süre döviz kurunun yatay seyretmesi ve enflasyona paralel þekilde ilerlemeyiþle beraber fiyat rekabetçiliðinden uzaklaþmamýz oldu. Diðer bir neden ise küresel mal ticaretinde yaþanan talep daralmasý. Uygulanan para politikasý ile döviz kurunun ihracatçýlarý rahatlatacak bir noktaya gelmesinin ardýndan açýklanan Orta Vadeli Program ile de gelecek yýla dair umutlarýmýz arttý. Programda ihracat odaklý sürdürülebilir bir büyüme iklimi oluþturulmasýný yönelik stratejileri kýymetli buluyoruz. Ýhracatçýnýn finansmana eriþimini kolaylaþtýracak yeni desteklere de ihtiyaç var. Ekonomi yönetimimizin bu konuda gerekli adýmlarý atacaðýna inanýyoruz” dedi.

ABD’den alýnan payý artýrma hedefi

Ýhracatta ana pazarlar olan Almanya ve Fransa gibi ülkelerde ihracat büyümesinin sürdüðünü kaydeden Kýlýçer, “Amacýmýz pazar çeþitliliðimizi artýrýrken hedef pazarlardaki payýmýzý yukarýya çekebilmek. Bu noktada dünyanýn en büyük ithalatçýsý olan ABD’ye odaklanmýþ durumdayýz.

Yorumlar

Top