KUR KORUMALI MEVDUATIN ALTERNATÝFÝ KONUT OLABÝLÝR

KUR KORUMALI MEVDUATIN ALTERNATÝFÝ KONUT OLABÝLÝR

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB), her ay merakla beklenen inþaat ile baðlantýlý imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen geliþmeleri gösteren “Hazýr Beton Endeksi” 2023 Aðustos Ayý Raporu’nu açýkladý. Faaliyet Endeksi temmuz ayýndaki gerilemenin ardýndan aðustosta yeniden artýþ gösterdi. Beklenti ve Güven Endeksleri ise yükseliþ gösterse de eþik deðere yakýn bir konumda kaldý. Endeks deðerlerinin tamamýnda görülen yükseliþ, inþaat sektöründeki hareketliliði ortaya koymaktadýr.

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) her ay açýkladýðý Hazýr Beton Endeksi ile Türkiye’de inþaat sektörü ve baðlantýlý imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen geliþmeleri ortaya koymaktadýr. Ýnþaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve ayný zamanda üretiminden sonra kýsa bir süre içerisinde stoklanmadan inþaatlarda kullanýlan hazýr betonla ilgili bu Endeks, inþaat sektörünün büyüme hýzýný ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazýr Beton Endeksi 2023 Aðustos Ayý Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi temmuz ayýndaki gerilemenin ardýndan aðustosta yeniden yukarý yönlü hareket etti. Beklenti Endeksi temmuz ayýndaki dip deðerinden sonra yükseliþ gösterse de hâlen eþik deðerin altýnda bir seviyede görünüyor. Güven Endeksi temmuz ayýnda eþik deðerin altýnda kaldýktan sonra aðustosta sýnýrlý bir yükseliþ ile eþik deðere yakýn bir konuma gelmiþtir. Endeks deðerlerinin tamamýnda görülen yükseliþ sonrasýnda Hazýr Beton Endeksi eþik deðerin üzerine çýkmýþ durumdadýr.

Geride býraktýðýmýz aðustos ayýnda tüm endeksler geçen yýlýn ayný ayýna göre yükselmiþ durumdadýr. En sýnýrlý yükseliþ Faaliyette, en büyük artýþ ise Güven Endeksi’nde olmuþtur. 3 endeksin durumu da geçen yýlýn ayný ayýna kýyasla pozitif durumda olmasý, olumlu bir göstergedir.

Raporun sonuçlarýný deðerlendiren Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) Yönetim Kurulu Baþkaný Yavuz Iþýk, Faaliyet Endeksinin temmuz ayýndaki gerilemenin ardýndan aðustosta yeniden yukarý yönlü artýþ gösterdiðini ifade ederek, “Endeks deðerlerinin tamamýnda görülen yükseliþ, inþaat sektöründeki hareketliliði ortaya koymaktadýr.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inþaat sektörüne yönelik deðerlendirmelerde bulunan THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, “Son dönemde ekonominin soðutulmasýna yönelik alýnan tedbirlerden bir kýsmýnýn konut satýþlarýný da olumsuz etkileyeceðini öngörmekteyiz. BDDK'nin yeni düzenlemesiyle ikinci ev alacaklara evin deðerinin %22,5'inden fazla konut kredisi verilmesinin önüne geçilmesine yönelik kararý da bu kapsamda alýnan tedbirlerden bir tanesidir. Kredi faizlerindeki yükselme inþaat maliyetlerindeki artýþ ile birlikte deðerlendirildiðinde, alýnan bu tedbirlerin konut satýþlarýný aþaðý çekeceði beklenebilir.. Bu noktada ekonomi yönetimimiz, önümüzdeki dönemde KKM’den (Kur Korumalý Mevduat) çýkmasýný öngördükleri likiditenin yönelebileceði alternatif yatýrým kanalý olarak konut sektörünü deðerlendirebilecektir. Bu þekilde inþaat sektörünün canlandýrýlmasý hem geri besleme yoluyla girdi aldýðý imalat sanayi kollarýný harekete geçirecek ve sanayinin çarklarýný döndürecek ve ayný zamanda TL mevduatýn yanýnda ikinci bir cazibe alaný oluþturulmuþ olacaktýr. Dövize olasý talebi azaltmanýn bir diðer yolu konut sektörünün cazibesinin artýrýlmasýdýr.

Zira henüz inþaat sektöründe yavaþlamanýn emareleri ortaya çýkmamýþ olmakla beraber alýnan makro ekonomik tedbirlerin inþaat sektörünü de etkilemesi kaçýnýlmazdýr. Yýlýn geri kalan kýsmýnda iç tüketimin aþaðý çekilmesi sonrasýnda ikinci çeyrekteki büyüme rakamlarýnýn yakalanmasý mümkün görünmemektedir. Bu noktada inþaat sektörü hem büyüme konusunda hem de KKM’nin tasfiyesinde can simidi olabilecektir. Bunun için ekonomi yönetimimizin selektif (seçici) kredi politikasý baþta olmak üzere konut sektörünü canlý tutacak tedbirleri almasý ve konut satýþlarýný destekleyecek politikalarý hayata geçirmesi gerektiðini düþünüyoruz.” dedi.

Yorumlar

Top